Z mladimi turističnimi vodniki odstirali skrivnosti Škofje Loke

0
153

Turistična zveza Slovenije je letos izvedla jubilejno – že deseto državno tekmovanje mladih turističnih vodnikov. Tekmovanje v turističnem vodenju je letos potekalo v Škofji Loki. Udeležilo se ga je 12 kandidatov z različnih koncev Slovenije. S tekmovanjem Turistična zveza Slovenije spodbuja mlade za poklic turističnega vodnika, ki je velikokrat prva in edina vez med obiskovalci in lokalnim okoljem ter zato neprecenljiv del turistične ponudbe kraja.

Letos so bili med zmagovalci sami fantje.

Tekmovanje za mladega turističnega vodnika je namenjeno mladim od 16. do 29. leta starosti in je sestavljeno iz treh delov. Najprej poteka na regionalni ravni, na kateri morajo kandidati in kandidatke pripraviti seminarsko nalogo o poljubnem kraju in obdelati vse podrobnosti, ki jih mora turistični vodnik opraviti pred vodenjem. Največkrat mladi predstavijo prav svoj kraj, pri tem pa si pogosto zamislijo vodenja, ki so prilagojena mladim, vsebujejo zanimive in zabavne lokalne vsebine ter alternativno, drugačno izvedbo. Za tem so mladi povabljeni k spoznavanju določenega kraja (vsako leti je izbran drug kraj), za katerega morajo na državni ravni pripraviti načrt vodenja, čemur sledi vodenje pred komisijo.

Kako pomemben je dober turistični vodnik, so mladi spoznavali na posebnem pripravljalnem vodenju. V septembru jih je tako po ‘pisani’ Škofji Loki popeljala izkušena lokalna vodnica Jasna Kejžar Hartman. Jasna je primer turistične vodnice, ki je neusahljiv vir informacij, hkrati na zanimiv in dinamičen način pripoveduje o lokalnih zanimivostih in skrivnostih. Skratka, mladi kandidati so imeli odličen primer vodenja, ki jim je pustil dobre temelje za nadaljnje samostojno delo.

Tekmovanja se je udeležilo 12 kandidatov iz različnih koncev Slovenije.

Konec oktobra je sledil zaključni del tekmovanja, in sicer vodenje mladih po Škofji Loki. Udeležilo se ga je 12 posameznikov. Celotno vodenje je bilo razdeljeno na 12 odsekov in vsak kandidat je z žrebom izbral enega. Nato je potekalo vodenje pred komisijo, ki so jo sestavljale tri izkušene vodnice, in sicer Adrijana Ježovnik, Jasna Kejžar Hartman in Marija Brložnik. Vsak posameznik je imel na voljo 10 minut, da je zbranim predstavil svoj odsek vodenja.

Stara Loka je naravnost čarobna.

Kot se za mestno vodenje spodobi, se je tudi to začelo pred Turističnoinformacijskem centom, kjer so mladi predstavili osnovne značilnosti mesta, v nadaljevanju predstavili zgodovino Škofje Loke, ki sega daleč nazaj v leto 973, ko je nemški cesar Oton II. ozemlje ob Selški in Poljanski Sori podaril škofom iz bavarskega Freisinga. Pot je vodila naprej čez Kamniti ali Kapucinski most do Kapucinskega samostana s knjižnico. Na tem mestu je bil predstavljena tudi ena največjih dragocenosti Škofje Loke, in sicer Škofjeloški pasijon, ki je pomemben del slovenske in svetovne kulturne dediščine, saj je od leta 2016 vpisan na Unescov Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. Pot je nato vodila mimo Nunske cerkve s samostanom, kje je nekoč bila uršulinska dekliška šola. V nadaljevanju je bila predstavljena Cerkev sv. Jakoba z deli Jožeta Plečnikova. Sprehodili smo se čez oba trga, Spodnjega in Mestnega, spoznali utrip mesta s številnimi prireditvami in se mimo Martinove hiše povzpeli na Loški grad, kjer danes domuje muzej s številnimi bogatimi zbirkami.

Dijaki so pokazali, kako je biti “pravi turistični vodnik”.

Poleg vsebinskega dela so mladi vodniki morali prikazati tudi različne tehnične sposobnosti od vodenja skupine, sproščene komunikacije, stika s poslušalci, orientacije v prostoru in prilagodljivosti trenutnim razmeram na terenu.

Ob zaključku tekmovalnega dela so si kandidati, mentorji in člani komisije ogledali Tavčarjev dvorec na Visokem. Pred dvorcem je zbrane najprej ‘pozdravil’ markantni bronasti kip slovenskega pisatelja in politika Ivana Tavčarja, ki gleda proti svojemu rojstnemu kraju, Poljanam. Mogočna domačija in njeni nekdanji lastniki, rodbina Kalan, so bili vir navdiha Tavčarju pri pisanju zgodovinskega romana Visoška kronika. V nekdanjem stanovanjskem objektu sta na ogled stalna razstava Visoška domačija pripoveduje in čudovita poročna dvorana. Ob koncu ogleda je sledila podelitev nagrad najboljšim. Bronasto značko mladi turistični vodnik je prejel Ažbe Poglajen iz Dola pri Borovnici, srebrno Blaž Bunderla z Bleda. Letos se je komisija prvič, odkar tekmovanje poteka, odločila, da podeli dve zlati znački. V kategoriji med srednješolskimi kandidati je zlato značko osvojil Benjamin Merzdovnik iz Dravograda, med kandidati iz višjih šol pa je zlato značko prejel Miha Erman iz Voličine. Turistično gostinska zbornica Slovenije (TGZS) je najboljše kandidate nagradila z bonom za udeležbo na tečaju za turističnega vodnika TGZS, oba zmagovalca sta prejela tudi bon za opravljanje izpita.

Zavzeta sodnica Marija Brložnik med ocenjevanjem.

Turistična zveza Slovenije z veliko požrtvovalnostjo in trudom izvaja, po mnenju številnih sodelujočih, eno od zahtevnejših tekmovanje za mlade na področju turizma. Poklic turističnega vodnika je zahtevno in obsežno delo, saj je prav turistični vodnik velikokrat prva in edina vez med obiskovalci in lokalnim okoljem ter zato neprecenljiv del turistične ponudbe kraja.

Prejemnik zlate značke v srednješolski kategoriji Benjamin Merzdovnik je o svoji izkušnji s tekmovanja povedal: »Zmage na državnem tekmovanju sem bil zelo vesel, saj mi je bilo tekmovanje v velik izziv. V zadovoljstvo mi je bilo videti, kako se je poplačal ves trud trdih priprav na tekmovanje, ki so se začele že v lanskem šolskem letu. Ob tem se bi rad zahvalil mentorju Marku Gamsu za vse napotke, nasvete in pomoč ter Turistični zvezi Slovenije za priložnost doživeti, kako je biti ‘pravi’ turistični vodnik.«

Besedilo: Marija Brložnik

Fotografije: Arhiv TZS

 

Prejšen članekBukovniško jezero – Občina Dobrovnik – lepa in gostoljubna
Naslednji članekČrna na Koroškem – zakladnica adrenalinskih doživetij

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here