Na urbani sprehod z dušo

Moja dežela – lepa in gostoljubna 2019: Slovenske Konjice

0
754

V Slovenskih Konjicah želimo z doslednim načrtovanjem prometnih ureditev zagotoviti razmere, da bosta hoja in kolesarjenje mogoča povsod, predvsem pa varna za občane, mladino in obiskovalce. Na Urbanem sprehodu z dušo smo ob letošnjem svetovnem dnevu turizma predstavljali urbane novosti v kraju, za katere verjamemo, da bodo pripomogle k boljši kakovosti življenja lokalnega prebivalstva in k dobremu počutju obiskovalcev.

Ureditev območja stare tržnice

Ureditev območja stare tržnice je prinesla 25 parkirnih mest, ki vključujejo tudi parkirišče za avtodom, postajališče za kolesa ter parkirišči za električna vozila in invalide. Del parkirišča bo urejen kot območje kratkotrajnega parkiranja. V sklopu projekta bo v jesenskem času poskrbljeno tudi za zeleno ureditev tega dela mesta.

Ukrepi trajnostne mobilnosti

Občina Slovenske Konjice je za ukrepe trajnostne mobilnosti pridobila 97.184,40 evra evropskih sredstev. V okviru projekta so uredili novo pešpot ob Dravinji, obnovili brv čez Dravinjo pri Mlinski ulici, uredili dva prehoda za pešce, trapezno ploščad na Škalski in postavili dve kolesarnici.

Vzpostavitev sistema izposoje javnih koles –Kolesce

Projekt Kolesce – vzpostavitev sistema izposoje javnih koles Foto: arhiv Občine Slovenske Konjice

Postavili so štiri postaje sistema izposoje javnih koles v mestu Slovenske Konjice: na avtobusni postaji, pri Gimnaziji, na začetku Mizarske ulice in ob vstopu v poslovno cono LIP. Postaje bodo omogočale priklop šestih javnih koles, od tega bodo štiri stojala namenjena klasičnim kolesom, dve pa električnim. Zaradi omogočanja neprekinjenega polnjenja koles bo imela vsaka postaja svoj priključek na električno omrežje. Električna kolesa omogočajo do 70 kilometrov vožnje. Za najem kolesa se je treba prijaviti in plačati 10 ali 20 evrov letne naročnine. Ta omogoča pol ure vožnje na dan, daljši najem pa se doplača. Navodila za izposojo so na terminalih, dobiti pa jih je mogoče tudi v pisarni na avtobusni postaji. V pomoč je tudi 24-urni klicni center.

Za projekt Kolesce je občina pridobila 65.672,80 evra evropskih sredstev. Celotna vrednost projekta znaša okoli 100.000 evrov.
Za projekt so se odločili, da bi izboljšali potovalne navade pri vsakodnevnih opravilih ter promovirali in spodbujali razvoj kolesarjenja. To naj prevzame pomemben del dnevnih potovanj in zagotovi dodatno turistično ponudbo. Predvidena je povezava s sosednjo občino Zreče ter v prihodnje tudi z občinami Šentjur, Štore, Vojnik in Dobrna. Javno komunalno podjetje Slovenske Konjice, d.o.o., pa je ob sistemu izposoje na avtobusni postaji v okviru projekta Navdih trajnosti postavilo še pitnik.

TIC v novi podobi

Prostori prenovljenega TIC Foto: arhiv TIC Slovenske Konjice

Občina Slovenske Konjice je v začetku letošnjega leta pristopila k celoviti prenovi obstoječih prostorov Turistično-informacijskega centra Slovenske Konjice na Starem trgu 27. TIC Slovenske Konjice je sodoben turističnoinformacijski center, kjer najdete prodajalno lokalnih spominkov in izdelkov, promocijsko gradivo iz vse Slovenije, prodajno mesto Eventim in Mojekarte.si, izposojevalnico e-koles in izpostavo Turistične destinacije Rogla-Pohorje. Zaposleni na TIC pripravljajo predloge izletov in turističnih programov, zagotavljajo informacije o dogajanju v lokalnem okolju in širše ter svetujejo o široki paleti možnosti aktivnega preživljanja prostega časa.

Predstavljamo finaliste letošnjega tekmovanja TZS Moja dežela – lepa in gostoljubna, tradicionalnega tekmovanja z osrednjim poslanstvom urejanja in ohranjanja okolja. Kako so se uvrstili posamezni kraji, o katerih boste brali oziroma berete na teh straneh, pa bo znano prihodnji mesec na Dnevih slovenskega turizma 2019 v Ljubljani na prireditvi TZS 13. novembra.
Prejšen članekBiser, ki ga morate obiskati
Naslednji članekNoč čarovnic v Rovih pod starim Kranjem

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here