Mesto z alpskim mikom in mestnim šikom ( KRANJ – Večje mesto, 3. mesto)

0
709

Kranj je čisto, zdravo in varno mesto, ki je turistično zelo živahno. Pohvali se lahko s 6000-letno zgodovino, bogato kulturno vsebino in turistično ponudbo ter živahnim mestnim vrvežem. To daje Kranju pravi mestni šik. Zelena okolica in dvatisočaki, ki so od vseh večjih mest v Sloveniji najbližje prav Kranju, pa mu dajejo alpski mik.

Veduta Kranja ( Fotografija: Andraž Muljavec )

Staro mestno jedro

Kranj ima enega izmed najbolj očarljivih mestnih središč v Sloveniji. S svojo značilno veduto, ki jo poudarjajo zvoniki treh cerkva, že od daleč privlači pogled. Zaradi svoje zgodovine, arhitekture in bogate dediščine je staro mestno jedro od leta 1983 zaščiteno kot kulturni spomenik. Vse leto mesto tudi živahno utripa s ponudbo kulturnih, zabavnih ter tradicionalnih dogodkov, ki se letos uspešno odvijajo v skladu z aktualnimi zdravstvenimi priporočili in ukrepi.

Sprehod po Kranju je prava paša za oči in razkriva marsikatero zanimivo zgodbo. V mestnih hišah so našle zavetje trgovinice z lokalnimi izdelki, kulinarična presenečenja mestnih gostincev vabijo h gurmanskim užitkom, skupaj z mestnimi muzeji in galerijami pa je mesto bogato tudi s turističnimi atrakcijami in znamenitostmi.

Kanjon reke Kokre ( Fotografija: Marko Arandjelović )

Potep po Kranju naj se ne konča brez obiska Kabineta Janeza Puharja. Prvi slovenski fotograf, izumitelj fotografije na steklo in avtor prvega pravega fotografskega ‘selfija’, ima v Kranju svojo spominsko hišo, ki obiskovalcem nudi interaktivna doživetja v duhu 19. stoletja. Muzejska pota se vije skozi štiri muzejske hiše (Prešernov spominski muzej, Mestno hišo s Kostnico, grad Khislstein in Galerijo Prešernovih nagrajencev). Razkriva mestno zgodovino ter žlahtno preteklost in sedanjost Gorenjske in njenih ljudi. Kranj ima tudi podzemno skrivnost. Rovi pod starim Kranjem so ena izmed najbolj privlačnih turističnih znamenitosti. V njih je mogoče občudovati čisto prave kapnike ter redke jamske živali, 1300 metrov dolga pot, ki je urejena in osvetljena, pa ponuja na ogled različne vsebine, med drugim rekonstrukcijo bombnega zaklonišča in simulacijo zračnega napada.

Z eno nogo v mestu, z drugo v naravi

Posebnost v evropskem merilu je 30 metrov globok kanjon reke Kokre, ki se vije prav skozi staro mestno jedro. Tu je narava še prvinsko divja in se bohoti z raznolikim naborom rastlin in živali. Po kanjonu poteka krožna pot, ki ponuja prijetno izkušnjo v vseh letnih časih.

Jamnik (Fotografija: Dragan Gavranović )

Zaradi kanjona v središču mesta ter čudovite narave, ki ga obdaja, Kranjčani radi pravijo, da so z eno nogo v mestu in z drugo v naravi. Okoliški hribi, jezera, reke, travniki, zeleni gozdovi in urejeni parki vabijo k nepozabnim avanturam in ponujajo številna zelena doživetja. Eno takšnih je Pohodniška romantika na Jamniku ob polni luni. Jamnik s cerkvijo na vrhu velja za eno najbolj osupljivih razglednih točk v Sloveniji, zato je priljubljena fotografska destinacija. Z 831 metri nadmorske višine pa ponuja tudi prijetno pohodniško izkušnjo.

Izkoristite svoj turistični bon za raziskovanje alpskega mika in mestnega šika

Kranj je trajnostno naravnana in s turizmom še nenasičena destinacija. Pohvali se lahko z butično ponudbo mestnih doživetij in možnostmi za aktivnosti v naravi. V vseh letnih časih je primerna tako za nekajurni obisk kot za slovenske počitnice. Naj se vam Kranj zapiše v srce!

Zavod za turizem in kulturo Kranj

Glavni trg 2, 4000 Kranj

t: +386 4 23 80 450

e: info@visitkranj.si

www.visitkranj.si

FB @VisitKranj

IG #VisitKranj

 

Prejšen članekSkriti zakladi knežjega mesta ( CELJE – Večje mesto, 2. mesto )
Naslednji članekSlovenj Gradec in Mislinjska dolina – raj za kulturnike in avanturiste

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here