Slovenj Gradec in Mislinjska dolina – raj za kulturnike in avanturiste

0
796

Slovenj Gradec – Srednja mesta, 1. mesto – Mestna jedra, 3. mesto 

V Slovenj Gradcu, tudi sinonimu za kulturno središče, je živa vez s preteklostjo in bogastvom kulturne dediščine temelj kulturnega razvoja ter osrednja vsebina lokalne identitete tudi v času, ki ga živimo. Kulturni utrip, ki je v veliki meri vezan na starosvetnost običajev in tradicije, boste pri nas začutili, kamor koli boste stopili. Osrednji koroški kulturni ustanovi Koroška galerija likovnih umetnosti in Koroški pokrajinski muzej, ohranjanje tradicionalnih obrti, posebna sakralna in posvetna arhitektura, kipi in skulpture na vsakem koraku … Vse to vam ob obisku Slovenj Gradca predstavi pristno kulturno dediščino.

Trg Svobode je osrednji trg v Slovenj Gradcu (Fotografija: Jošt Gantar)

Letos pa z veseljem in ponosom še posebej izpostavljamo rojstno hišo pred 160 leti v Slovenj Gradcu rojenega skladatelja Huga Wolfa. Čudežno nadarjeni deček z velikim posluhom je ogromno obetal in v svojem razmeroma kratkem življenju tudi veliko dosegel, vendar je bila njegova pot prepredena s številnimi razočaranji in tragedijami. Kljub napredovanju bolezni je ustvaril številna dela, ki so pravo pozornost in slavo doživele šele v njegovem posthumnem obdobju, ko je tragična življenjska zgodba romantično vihravega umetnika ganila javnost in je raslo zanimanje za njegovo delo. Skladatelja ogromnega pomena ne samo za Slovenj Gradec in Slovenijo, temveč tudi širše, njegovo življenjsko pot in ustvarjanje lahko spoznate prek spominske razstave, ki jo obiščejo tudi številni tujci. Ste vedeli, da društva Huga Wolfa ne delujejo zgolj v Evropi, temveč tudi v ZDA in celo na Japonskem?

Gorsko turistični center Kope – Izletniški kraji, 1. mesto  

Popolno nasprotje umirjenemu spoznavanju kulture Slovenj Gradca pa doživite na nekaj kilometrov oddaljenih Kopah. Pravi raj za avanturiste, pustolovce, športnike ali zgolj aktivne družine, ki želijo preživljati čas v neokrnjeni naravi gozdov zahodnega Pohorja.

Poskrbljeno je za številna doživetja za naše najmlajše in družine, ki se lahko podajo po poti iskanja Holcerčkovega zaklada, obiščejo mini živalski vrt, se s kolesi ali poganjalčki poženejo po mini trailu za otroke, energijo sprostijo na igralnem parku na prostem ali se po napornem dnevu spočijejo na lesenih ležalnikih ob Petelinjem jezeru.

Tudi če iščete zgolj mir, so Kope destinacija, ki vas bo očarala. Svežega zraka se lahko nadihate na sprehodih po številnih pohodniških poteh, podate se lahko na samostojno ali vodeno kolesarsko turo z električnimi kolesi, telesno in duševno sprostitev ter čiščenje telesnih energijskih centrov pa lahko doživite ob energijskih točkah. Prelep razgled z vrha Pungarta bo poskrbel za nepozabne trenutke.

Smučišče Kope je prva “apre ski” destinacija v Sloveniji ( Fotografija: Tomo Jeseničnik)

Na Kopah pa pridejo na svoj račun tudi avanturisti, ki se lahko spoznajo z disk golfom in obujajo spomine z uporabo frizbija. Adrenalinski odvisniki lahko svoje zmožnosti preizkusijo v Bike parku, kjer proga zadovolji prav vsa pričakovanja, in z obiskom doživljajskega parka, kjer lahko spoznate svoje sposobnosti in meje, kar pričara izjemno izkušnjo.

Možnosti za aktivno preživljanje prostega časa v Slovenj Gradcu in Mislinjski dolini zagotovo ne zmanjka!

TURISTIČNE INFORMACIJE:
TIC SLOVENJ GRADEC, T: 02 8812 116, tic@slovenjgradec.si

www.turizem-slovenjgradec.si, fb/VisitSlovenjGradec

Prejšen članekMesto z alpskim mikom in mestnim šikom ( KRANJ – Večje mesto, 3. mesto)
Naslednji članekŽivahno mesto ob meji ( NOVA GORICA- Srednje mesto, 3. mesto )

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here