Najevska lipa – mati vseh slovenskih lip

0
457

Na Ludranskrem vrhu, pod pogorjem ugaslega vulkana Smrekovec, nad Črno na Koroškem raste mogočna lipa – najstarejša, najvišja, najslavnejša in najbolj spoštovana slovenska lipa, mati vseh slovenskih lip. Ime Najevska lipa nosi zato, ker raste na zemljišču kmetije Najevnik. Trdoživa starka vsako leto znova veselo brsti in zeleni. Stoletje več ali manj pri njeni čudoviti starosti nič ne pomeni. Ko je bilo njeno deblo še mlado, je menda nanj kralj Matjaž privezal svojega vranca.

Kot pripoveduje legenda, naj bi na tem mestu nekoč Turki na begu pred domačini zakopali zaklad, da pa bi se lahko čez sto let spomnili tega mesta in se vrnili ponj, so nad njim zasadili 12 lip. Od tistega časa je minilo že mnogo stoletij. Turki se niso nikoli več vrnili, a nekaj lip stoji še danes. Pravijo, da so postale tako velike, da so zrasle v eno mogočno lipo, ki še danes v svojih koreninah skriva turški zaklad.

Vseslovensko srečanje pod Najevsko lipo je letos potekalo 2.7. 2022. Fotografija: Tomo Jeseničnik

Najevska lipa ali točneje lipovec (Tilia cordata) je mati vseh slovenskih lip in velja za najdebelejše drevo v Sloveniji. Gozdarski inženir Sgerm ji je leta 1969 izmeril 11,24 metrov obsega debla v prsni višini. Pozneje je del debla propadel; leta 1993 je obseg debla meril 10,56 metra, v letu 2006 pa 10,70 metra. Sega kar 25,5 metrov v višino. Danes je ta lipa tako velika in mogočna, ker je deblo domnevno zraslo iz sedmih (po nekaterih podatkih celo iz dvanajstih) debel, česar pa ne bomo nikoli zagotovo vedeli, saj je lipa danes votla. Ker je s strani in v sredini votla, se tudi njene starosti z običajnimi postopki ne da določiti. Ocenjujejo jo na 770 do 800 let. Najverjetnejšo starost izdaja letnica 1222 na bližnjem kužnem znamenju. Leta 1993 je bila lipa sanirana po načelih sodobne drevesne kirurgije. Tako je lipa danes še vedno v dobrem stanju. Na severni strani je gosto obraščena z mahovi in lišaji, z južne pa je vhod v njeno notranjost.

Črna na Koroškem že vse od osamosvojitve republike Slovenije vsako leto organizira Vseslovensko srečanje pod Najevsko lipo, ko se pod mogočno krošnjo srečajo državniki in državljani Slovenije. Gre za tradicionalno srečanje, na katerem se predstavijo tradicionalne obrti in spretnosti, običaji, dejavnost osnovnošolcev, društev v kraju in različni kulturni dosežki domačinov in ustvarjalcev od drugod. Udeleženci srečanja se pod mogočno krošnjo matere vseh slovenskih lip srečajo s predstavniki oblasti, gospodarstva, kulture in drugimi ter z njimi v prijetni družbi in ob bogatem ter zanimivem kulturnem programu preživijo lep dan pod krošnjo mogočne lipe. V letu 2021 je občina Črna na Koroškem tako organizirala že 30. Vseslovensko srečanje, na katerem je bil slavnosti govornik predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, celotno srečanje pa je zaznamovalo tudi praznovanje 30. obletnice osamosvojitve in razmislek pod lipo na temo ‘Zanos – rast – predanost’.

Najevska lipa predstavlja tudi pomembno turistično ponudbo kraja, saj s svojo starostjo, višino in debelino privablja obiskovalce od blizu in daleč. Do nje vodijo različne pohodniške in kolesarske poti, njena krošnja pa ponuja prijetno senco za počitek in sprostitev v čudoviti naravi, ki jo obdaja. Od Najevske lipe vodijo poti do različnih izletnih točk v bližini – Črnega jezera, Smrekovškega pogorja in Partizanske bolnišnice B-11. Na poti do veličastne lipe je na desni strani ceste Naravni park Bistra, ki je zaradi svojih sprehajalnih poti, kristalno čiste vode, lepe narave in zanimivih zapisov pravi raj za sprostitev v naravi.

Najevska lipa ali točneje lipovec ( Tilia Cordata) je mati vseh slovenskih lip in velja za najdebelejše drevo v Sloveniji. Fotografija: Nejc Fon.

Občina Črna na Koroškem je v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije v letu 2021 uredila park z drevoredom 55 lip, posvečen 55 pomembnim posameznikom slovenskega čebelarstva.

Črna na Koroškem je bila leta 2018 prepoznana kot čebelam najbolj prijazna občina v Sloveniji.

Črnjani smo zelo ponosni, da v naši občini stoji mogočna lipa, mati slovenskih lip, ki je s svojo prepoznavnostjo ime našega kraja ponesla po naši lepi domovini in širše. Najevska lipa je za nas simbol slovenstva, klenih Korošcev in dobrosrčnih domačinov. S tradicionalnim srečevanjem pod Najevsko lipo izražamo in negujemo domoljubnost, ki jo želimo s podanimi sporočili spodbuditi po vsej državi. Tudi letos se je pod krošnjo matere vseh slovenskih lip v soboto, 2. 7. 2022 odvijalo že 31. Vseslovensko srečanje pod Najevsko lipo.

Besedilo: Lucija Pušnik, TIC in Občina Črna na Koroškem

Prejšen članekLipa – drevo pravice, zmage, zaščite in zdravja
Naslednji članekUVODNIK: Ne potrebujemo nebotičnikov, imamo gore!

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here