V goriški knjižnici Franceta Bevka razstava o Pavlu Medveščku

0
674

V mesecu januarju 2022 je v goriški knjižnici Franceta Bevka na ogled razstava o življenju in delu Pavla Medveška, ki jo je pripravila Daša Medvešček, vnukinja Pavla Medveščka.

»Na mladinskem oddelku spoznamo njegovo otroštvo z izkušnjo begunstva, mladost in šolanje, v osrednjem delu pritličja pa umetniško (likovno) ustvarjanje ter pisateljevanje; vse skupaj zaobjame pridih naših prednikov ter mistični svetovi staroverstva in prastarih običajev, tudi pustovanja,« je ob razstavi zapisala Daša Medvešček.

Avtorica razstave Daša Medvešček z maskami iz Liga na Kanalskem Kolovratu, ki so izdelane po skicah in navodilih Pavla Medveščka. Petelinji bajar na desni in Ramauš na levi.

Pavle Medvešček je za svoje življenjsko delo, ki je izjemnega pomena za ohranitev slovenske nesnovne dediščine in ljudskega izročila, kot najvišje priznanje leta 2015 prejel Štrekljevo nagrado. Vsestranski umetnik in intelektualec nam je kot pisatelj zapustil zbirko knjig, ki so neprecenljive vrednosti in ki nosijo zaklad in razlago staroverske mistike iztrgane pozabi. Knjigi Let v lunino senco in Iz nevidne strani neba slovenskemu narodu podarjata dokaz o predkrščanski duhovnosti in povezanosti starovercev z naravo in njenimi silami, vse skupaj pa povezujejo Pajkove niti do zvezd in vesolja.

Spominska razstava je na ogled  od 7. do 31. januarja 2022.

Tekst in fotografije: Rudolf Baloh

Prejšen članekZapelji svoje sanje k nam
Naslednji članekKjer se narava in gozdovi ponujajo kot na dlani

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here