Največji jamski grad na svetu in eden najslikovitejših

Moja dežela – lepa in gostoljubna 2018: najboljši se predstavijo

0
1209
Foto: Ivan Majc

Predjama je vasica na Postojnskem, ki se zajeda pod planoto Hrušice in Nanosa. Kljub svoji majhnosti skriva številne zaklade, predvsem mogočen Predjamski grad, ki že več kot osemsto let stoji sredi 123 metrov visoke kamnite stene. Vpisan je celo v Guinnessovo knjigo rekordov kot največji jamski grad na svetu.

Predjamski grad je bil prvič omenjen leta 1274, ko so ga zgradili oglejski opati in mu dali gotsko podobo. Pozneje so ga prezidali novi lastniki iz rodbine Luegg, katerih najznamenitejši predstavnik je Erazem Predjamski. Predjamski grad velja za edini v celoti ohranjen jamski grad v Evropi, ki s svojo znamenito lego ponuja edinstven vpogled v gradbene tehnike in iznajdljivost srednjeveških ljudi, ki so iskali zatočišče tik ob vhodu v jamo.

Nenehen preplet naravnega in umetnega, dela človeških rok in ustvarjalnosti narave oblikuje biser srednjeveške iznajdljivosti. Največji jamski grad na svetu, vpisan v Guinnessovo knjigo rekordov, slikovito pripoveduje zgodbo časa, ko se je moralo udobje umikati varnosti in ko je žvenket orožja nemalokrat preglasil trubadursko pesem. Tako poseben in edinstven je, da se uvršča v deseterico najbolj fascinantnih gradov na svetu. Tako romantičen, da ga številni izberejo za svoj poročni obred.

Za gradom je preplet skrivnih rovov, od koder je na roparske pohode odhajal vitez Erazem Predjamski. V jami pod gradom pa so svoje domovanje našli netopirji. V Predjami stojita tudi lepa gotska cerkvica Marije sedem žalosti in več kot petsto let stara lipa, pod katero naj bi bil pokopan sam Erazem Predjamski.

V vasi je tudi muzejska zbirka Pri stari dami. Ta predstavlja predmete, fotografije in pisma iz obdobja prve svetovne vojne, ki so tematsko bogat in pomemben del zapuščine, vezane še zlasti na soško bojišče in na njegovo neposredno zaledje. Drugi del obsega lovsko zbirko, ki je posvečena naravi – gozdu in lovstvu. Različne oblike lova, od polharstva do nastavljanja pasti in lova s puško, imajo na tem območju večstoletno tradicijo in z gotovostjo lahko trdimo, da je lov našim prednikom omogočal preživetje.

L. L.

Predjama je v vseslovenski akciji Turistične zveze Slovenije Moja dežela – lepa in gostoljubna 2018, tekmovanju z osrednjim poslanstvom urejanja in ohranjanja okolja, prejela priznanje za 1. mesto med izletniškimi kraji.
Prejšen članekPovsod je luč …
Naslednji članekMajhno mesto za velika doživetja

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here