Majhno mesto za velika doživetja

Moja dežela – lepa in gostoljubna 2018: najboljši se predstavijo

0
958
Tercialski most v Kostanjevici na Krki Foto: arhiv Občine Kostanjevica na Krki

Kostanjevica na Krki je edino slovensko mesto na rečnem otoku. Bogata naravna in kulturna dediščina obiskovalcu omogoča edinstvena doživetja in oglede znamenitosti starega mestnega jedra, Kostanjeviške jame, parka Forma viva, Galerije Božidar Jakac in drugih, zato je priljubljen izletniški kraj za sproščen ali aktiven oddih ob reki Krki in vinorodni krajini Gorjancev.

Najstarejša ohranjena stavba v mestu je župnijska cerkev sv. Jakoba. Leseni hrastovi mostovi so zaradi bližnjega Krakovskega gozda značilni za to območje; najzanimivejši je Tercialski most – njegovo lego je v urbanistični zasnovi Kostanjevice predvidel arhitekt Jože Plečnik. Ivina hiša je največja meščanska hiša na otoku (zgrajena leta 1878), prenovljena pa je v lepe turistične apartmaje pod imenom Vila Castanea. Osnovna šola Jožeta Gorjupa, zgrajena leta 1906, ima na zahodni strani mozaik Bitka na Krškem polju, v njej pa so razstavljena likovna dela slovenskih in tujih avtorjev iz zbirke Galerije Božidar Jakac.

Galerija Božidar Jakac je ena največjih in najlepših slovenskih galerij, saj je v stavbi nekdanjega cistercijanskega samostana iz prve polovice 13. stoletja. Poimenovana je po Božidarju Jakcu, poleg njegovih del pa so s stalnimi postavitvami predstavljena še dela Jožeta Gorjupa, Toneta Kralja, Franceta Kralja, Franceta Goršeta, Janeza Boljke, Zorana Didka in Bogdana Borčića ter Pleterska zbirka evropskih slikarjev. Prostori desakralizirane samostanske cerkve in lapidarija so namenjeni občasnim razstavam vrhunskih domačih in tujih umetnikov. Prenovljeni prostori zahodnega krila galerije pa so namenjeni odmevnim domačim in mednarodnim razstavnim projektom.

Park skulptur Forma viva bogati okolico galerije; v njem je na ogled več kot sto skulptur (iz hrastovega lesa). Mednarodni kiparski simpozij Forma viva v Kostanjevici na Krki poteka od leta 1961 in velja za najstarejši še vedno delujoči kiparski simpozij na svetu, ki od leta 1998 poteka bienalno z udeležbo kiparjev z vsega sveta.

Kostanjeviška jama, nedaleč od mesta, ob vznožju Gorjancev, razkriva prečudovite sigaste tvorbe pravljičnih oblik.

V neposredni bližini je tudi Krakovski gozd – pragozd, ki je največji nižinski gozd v Sloveniji  in oaza nekaterih zaščitenih in ogroženih živalskih in rastlinskih vrst.

Pohodne in kolesarske poti s svojo pestrostjo zlahka prepričajo obiskovalce, da raziskovanje vinorodne krajine ter kulturne in naravne dediščine Kostanjevice na Krki podaljšajo iz enodnevnega izleta v doživetje za konec tedna.

L. L.

Kostanjevica na Krki je v vseslovenski akciji Turistične zveze Slovenije Moja dežela – lepa in gostoljubna 2018, tekmovanju z osrednjim poslanstvom urejanja in ohranjanja okolja, prejela priznanje za 2. mesto med izletniškimi kraji.
Prejšen članekNajvečji jamski grad na svetu in eden najslikovitejših
Naslednji članekKranj – prestolnica slovenskih Alp

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here