Očarljivo mesto, ki so ga zaznamovali veliki ljudje

Turistično in kulturno društvo Celje

0
1373
Celje Foto: Jošt Gantar/www.slovenia.info

Turistično in kulturno društvo Celje je trenutno edina prostovoljska in neprofitna organizacija, ki deluje na področju turizma v Mestni občini Celje. Začetki društva segajo v daljno leto 1871, s čimer je najstarejša takšna organizacija v Sloveniji.

Med vidnejšimi nalogami društva v preteklosti so bili poleg celostne turistično-promocijske dejavnosti mesta ob Savinji tudi zasaditev celjskega mestnega parka, zelenic in drevoredov, obnavljanje in upravljanje Starega gradu Celje ter organiziranje raznih družabnih in turističnih prireditev. Od leta 1998 do leta 2006 smo organizirali mednarodno prepoznavno prireditev Pod zvezdami Celjanov – Srednjeveški dan na Starem gradu Celje. Da bi še bolj popularizirali celjsko zgodovino in zgodbo znamenitih Celjskih grofov, smo ustanovili Srednjeveško skupino Celjani, ki je še vedno med  bolj prepoznavnimi takšnimi skupinami pri nas.

Poleg tega pripravljamo eno najstarejših prireditev v Celju, Zlato vrtnico in metlo, kjer občanom že skoraj pol stoletja vsako leto podelimo priznanja za lepo urejeno okolje, vrt in cvetlice.

Za dolgoletni prispevek k razvoju turizma v Celju smo leta 2002 prejeli Zlati grb – najvišje priznanje Mestne občine Celje.

Skrivna ljubezen Alfreda Nobela

Čajanka Sofije Hess Foto: Marko Meštrov

A nismo zaspali na lovorikah. Od leta 2011 delujemo v lastnih prostorih, v prvem nadstropju Kvartirne hiše na Gosposki ulici v Celju. To je čudovita, renesančna mestna stavba, kjer so do konca 18. stoletja najemniški vojaki imeli svoj kvartir, pozneje pa so v njej živeli pomembni meščani. V 19. stoletju so v zdajšnjih društvenih prostorih živeli Hessovi; njihova najstarejša hči Sofija je bila kar dvaindvajset let skrivna ljubezen švedskega izumitelja Alfreda Nobela. Marsikaj o Sofiji in »njenem« Alfredu lahko izveste ob pokušanju peciva in meščanskega napitka na Čajanki Sofije Hess, ki je naš novi turistični program za organizirane skupine.

Figure na razstavi Celjska zgodba Foto: Matija Golner

V Kvartirni hiši so sicer na ogled prve tri figure pomembnih osebnosti iz Celja: popotnice Alme Karlin, rimskega senatorja Tita Varia Klemensa in celjskega grofa Hermana II., ki pomenijo začetek našega rastočega muzeja Celjska zgodba. Muzej bo v končni postavitvi sestavljalo trideset celopostavnih figur celjskih znamenitežev, ki bodo, tudi s pomočjo sodobne tehnologije in delavnic, domačim in tujim obiskovalcem povzeli slovensko zgodovino in dosežke.

Tudi sicer smo oživitev naših novih prostorov vezali na razstavno dejavnost in ustanovili Galerijo Kvartirna hiša. V zdaj že več kot petletnem delovanju Galerije smo gostili razstave več kot sedemdesetih priznanih likovnih umetnikov, galerij in muzejev iz vse Slovenije in tujine. V njej so se zvrstile slikarske, kiparske, oblikovalske, muzejske in kostumografske razstave, z Galerijo Kvartirna hiša pa so se domačim in tujim umetniškim in strokovnim javnostim predstavili tudi številni celjski umetniki.

Srednjeveška skupina Celjani

Večina aktivnega članstva našega društva sestavlja Srednjeveško skupino Celjani, ki razvija in izvaja srednjeveške animacijske programe in delavnice ter promovira zgodbe o Celjskih knezih.

Projekt Kraljica Barbara (2011); Srednjeveška skupina Celjani s prijatelji v Pragi Foto: arhiv TKD Celje

Uspešno smo izpeljali že dva zahtevna projekta: leta 2011 smo v katedrali sv. Vida na Hradčanih v Pragi postavili spominsko znamenje ogrski, nemški in češki kraljici Barbari Celjski, leta 2016 pa v Vavelski katedrali v Krakovu še poljski kraljici Ani Celjski. Oba projekta smo izvedli s pomočjo Celjske škofije, Pokrajinskega muzeja Celje, Mestne občine Celje ter veleposlaništev RS na Češkem in Poljskem. Podobne projekte in mednarodna povezovanja načrtujemo tudi za naprej, saj so Celjski puščali svoje sledi po vsej Evropi.

Med programi Srednjeveške skupine Celjani sta še zlasti uspešni kostumografska delavnica, kjer proučujemo in izdelujemo replike srednjeveških oblačil in kostume različnih zgodovinskih obdobij za lastne potrebe, ter kulinarična delavnica, kjer se ukvarjamo s proučevanjem srednjeveških receptov in receptov iz drugih zgodovinskih obdobij. Tako si s tematskimi zgodovinskimi dobrotami začinimo marsikateri dogodek v Kvartirni hiši ali nastop v okviru Tabora pod zvezdami Celjanov.

Osrednje mestne znamenitosti

Z delom in programom pri Turističnem in kulturnem društvu Celje poskušamo dopolniti turistično ponudbo širšega celjskega območja, še zlasti pa starega mestnega jedra.

Osnovo mestne kulturne in turistične ponudbe v Celju vsekakor sestavljajo lepo urejeno in spomeniško zaščiteno središče mesta, kjer lahko obiskovalci najdejo arhitekturno in zgodovinsko zanimive stavbe (na primer Celjski dom, Narodni dom, Hohenwarterjevo hišo, »Plečnikovo« hranilnico, Cerkev sv. Danijela, Staro grofijo, Knežji dvor in Marijino cerkev) ter slikovite trge in ulice.

Stari grad Celje Foto: Matjaž Jambriško/www.slovenia.info

Obiskovalci mesta se lahko napotijo na Savinjsko nabrežje, kjer vabijo sončne terase s kavarnami, mestnim parkom in številnimi sprehajalnimi potmi skozi Mestni gozd. Na strmi pečini Grajskega hriba so daleč vidne ruševine Starega gradu, ki je še vedno najbolj obiskana znamenitost mesta. Tam se lahko prepustite domišljiji in ob koncih tedna z živo zgodovino zaidete tudi v čas slavnih grofov Celjskih, se preizkusite v streljanju z lokom in drugih spretnostih, morda celo pokusite katero od srednjeveških dobrot.

Razlogi za obisk okolice

Tudi okolica Celja se ponaša z zanimivostmi. Le kakšnih šest kilometrov iz mestnega jedra proti severozahodu vas pričakuje urejeno obrežje Šmartinskega jezera, raj za ljubitelje ribištva in veslače. Na južnem robu mesta pa je v hribih Celjska koča, kjer je urejeno eno najboljših niže ležečih smučarskih središč pri nas. Do koče vodi tudi kakšno poldrugo uro dolg vzpon, pot pa vas bo peljala mimo hiške Alme Karlin.

Razlogov za obisk knežjega mesta je še veliko: kulinarična ponudba naših kmetij, gostiln in kavarn, športni dogodki (tekmovanja v veslanju na divjih vodah na Špici, denimo), sejmi in dnevi odprte kuhinje, glasbeni večeri Poletja v Celju s koncerti na mestnih trgih, vrhunske razstave v celjskih muzejih (na primer Celeia – mesto pod mestom v Pokrajinskem muzeju Celje ali Živeti v Celju z ulico obrtnikov v Muzeju novejše zgodovine Celje) ter pestra ponudba galerij in umetniških ateljejev v Umetniški četrti.

Vesna Golner

Prejšen članekTopolovška gozdna učna pot
Naslednji članekMednarodni dnevi mineralov, fosilov in okolja

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here