Obisk Gornjesavskega muzeja Jesenice iz domačega naslonjača

Četudi muzeji ostajajo zaprti, lahko dostopate do novih vsebin, ki nastajajo v Gornjesavskem muzeju Jesenice.

Vabljeni k prebiranju, gledanju, poslušanju, razmišljanju, uživanju. Ostanimo povezani, ostanimo zdravi!

Gornjesavska dolina med letoma 1918 in 1920

S koncem prve svetovne vojne in razpadom avstro ogrske monarhije so se za naše kraje začeli drugačni časi. Tudi v Gornjesavski dolini so 29. oktobra 1918 slavili samostojnost, ki so jo razglasili južnoslovanski narodi. A s tem mejnikom burnega dogajanja še ni bilo konec. Naše kraje je bilo potrebno obraniti tudi pred interesi Avstrije in Italije. V video prispevku nam je dogodke med letoma 1918 in 1920 v Gornjesavski dolini predstavil in v širši zgodovinski kontekst postavil kustos Gornjesavskega muzeja Jesenice dr. Marko Mugerli.

Več v kratkem videu na povezavi TUKAJ.

Iz depojev Gornjesavskega muzeja Jesenice, 3. del

Ste zamudili razstavo Janeza Mohoriča Mokrn’ka, Prisluhniti igri školjke, ki je bila v oktobru na ogled v Kosovi graščini? Nič hudega, nekaj utrinkov z razstave je za vas ujel in predstavil kustos za kulturno zgodovino in galerijsko dejavnost Aljaž Pogačnik. V predstavljenem ciklu je Janez Mohorič Mokrnk združil motiva školjke in ženskega akta. Erotični naboj je transponiral v nekaj skoraj nedosegljivega, v trajni simbol. Celotni cikel deluje kot vizualizacija slikarjeve notranje sle po življenjski radosti. Školjka je od nekdaj simbol skritega hrepenenja in sanjarjenja. To je razumel tudi avtor, saj ko je prisluhnil školjki, je prisluhnil sebi.

Video predstavitev si lahko ogledate TUKAJ.

Skupina GHB na Stari Savi

Kdaj ste nazadnje ubrali pot, ki jo ne poznate? Morda zavili na cesto, ki vodi drugam? Jeseniška glasbena skupina GHB – Grega Habič Band jo je. Od leta 2019, ko je Grega s svojim glasom navdušila pevka Nina Bauman, so začeli ustvarjati album s poudarkom na vokalih. Pred kratkim so za svoj singel Cinična, ki so ga sicer predstavili tudi na plošči z naslovom Vrane, posneli tudi videospot. Ravno pravšen prostor, kamor so vizualno umestili svojo skladbo, pa so našli v skritih kotičkih Fužinarskega naselja Stara Sava.

Njihovo ustvarjanje in nekoliko drugačen utrinek s Stare Save si lahko ogledate TUKAJ.

Prejšen članekGault&Millau Slovenija s spletnim izobraževalnim središčem
Naslednji članekStare fotografije Kanina – nagradna igra