20 let Festivala komedije v Pekrah

0
145

Pred desetimi leti sem imel priložnost napisati nekaj o Festivala komedije v Pekrah. Kako hitro minevajo leta, že praznujemo dvajset let festivala! Ideja o festivalu se je porodila predsedniku Turističnega društva Pekre – gospodu Zlatku Partliču. In prav on me je nagovoril in prepričal, da sem prevzel vlogo selektorja.

Dovolite, da nekoliko obnovim misli, ki sem jih zapisal pred desetimi leti. Spomini so del nas …

Začetek je bil težak. Iskali smo predstave po vsej Štajerski. Zanimanja in prijav skoraj ni bilo. Tudi občinstva ni bilo zelo veliko. Sčasoma smo napredovali. Festival je prerasel v vseslovenskega, k nam prihajajo tudi ljubiteljske skupine iz zamejstva – Hrvaške, Avstrije, Italije. Prijavlja se jih vedno več, včasih tudi več kot trideset. Na festivalu jih lahko nastopi le osem. Ni tako preprosto nekatere izbrati, druge zavrniti. Kot človek bi želel dati priložnost vsem, da bi delili z nami svoj pogled na umetniški svet.

Predstave so vedno bolj kakovostne. Eden izmed razlogov je gotovo sodelovanje profesionalnih režiserjev. Tako si ljubiteljsko in profesionalno gledališče podajata roke.

Naj pohvalim in se zahvalim Turističnemu kulturnemu društvu Pekre, vsem režiserjem, igralcem, šepetalcem, tehničnim mojstrom, strokovni komisiji in komisiji občinstva. Koliko prostega časa podarjajo igralci učenju besedilo, vajam, predstavam … Plačilo je samo aplavz gledalcev. Brez gledalcev gledališča ne bi bilo. Zato velja največja zahvala tudi vam, spoštovano občinstvo, ki vsako leto obiskujete naš festival. Ne le Pekrčani, Limbušani, tudi Mariborčani so med nami …

Pred desetimi leti sem izpostavil misel, da je gledališče svet, ki si ga ljudje želijo, svet, v katerega bi radi vstopili, svet, ki bi v njihovo življenje prinesel tisto, kar jim v vsakdanjem življenju manjka … Od vseh umetnosti premore gledališče najmočnejšo iluzijo.

Naj dodam – gledališče povezuje več vrst umetnosti – igro, balet, glasbeno in likovno umetnost, literaturo … V mislih imam zlasti komedijo, ki se ji poklanjamo na našem festivalu.

Pa naj se začne. Igralci so pripravljeni z nami deliti zgodbe, ki nas bodo nasmejale. Čustvovanje nam je dano, da ga izražamo, predajamo naprej, delimo svoj notranji svet … In prav temu služi umetnost.

Zavesa se dviguje … Naj vam bo lepo … praznično … čarobno! Naj nas smeh poveže.

Festivalu komedije Pekre želim: »Še na mnoga leta!«

Besedilo: Rado Pavalec, dramski igralec

20 LET

  1. marec 2004 – pri Spodnjih Žerjavih je strmoglavilo letalo Pilatos SV.
  2. marec 2004 – Slovenija je z izročitvijo pristopnih listin ameriški vladi uradno postala polnopravna članica Zveze Nato.
  3. maj 2004 – Slovenija je skupaj z devetimi državami postala polnopravna članica Evropske unije.
  4. julij 2004 – Posočje je zatresel močan potresni sunek.
  5. oktober 2004 – Borštnikov prstan podelijo Binetu Matohu, ki je prve odrske korake začel v Šentjakobskem gledališču Ljubljana.

Kaj pa leto 2004 v Pekrah?

Po pekrskih dogodkih, 23. maja 1991, smo postali znani v vsej Sloveniji in tudi sosednjih in bližnjih državah, tega leta pa smo naznanili zaznamek v kulturnem koledarju ljubiteljskih dramskih skupin, saj smo organizirali prvi festival komedije v naši lepi dvorani Kulturnega doma v Pekrah.

S pomočjo našega selektorja pri izbiri nastopajočih, velikana profesionalnega gledališkega odra in strokovnjaka, gospoda Rada Pavaleca, ki je veliko svojega prostovoljnega časa vložil v razvoj amaterskih dramskih skupin, smo začeli orati ledino našega festivala. Ne smemo pozabiti na brata Dia in Sanija Đafiča, ki sta kot glavna sponzorja finančno in medijsko pristopila k organizaciji, ter radijskega novinarja g. Staneta Kocutarja, tako kot tudi ostalih donatorjev, ki so nas finančno ali materialno podprli. Posebna zahvala gre vam, spoštovano občinstvo, saj ste s svojim obiskom in aplavzom nagradili nastopajoče, ki pravijo, da ste najboljši, ter veselo zapuščali predstave z željo, da se vidimo prihodnje leto. Tako smo letos skupaj že dvajsetič.

Vendar nam ni bilo zmeraj lahko, saj smo kot začetniki delali napake, ki jih poskušamo vsa leta uspešno popraviti. Res je, prvo leto smo iskali osem nastopajočih, sedaj se število prijav veča, tudi do rekordne številke 38. V vseh letih se je prijavilo 92 različnih skupin iz vse Slovenije in zamejstva. Po prvem uspešno izvedenem festivalu so nam hoteli gospodje kulturniki tega odvzeti, češ vi ste turisti, ne pa kulturniki, vendar z mojo trmo in nazadnje kot avtorja festivala smo zdržali. V vseh 20 letih smo spoznali nove prijatelje, saj je na našem odru nastopalo 51 različnih skupin, nekateri enkrat, drugi večkrat, izbrani po strokovni presoji našega selektorja, ki mu gre zasluga, da festival kakovostno raste. Zaradi našega dobrega dela nas podpirajo naši stalni sponzorji, donatorji in mediji, tako kakor tudi številno občinstvo, ki s svojim obiskom daje pečat našemu delu.

Vsem skupaj HVALA.

Za konec se moram prikloniti delu organizacijskega odbora festivala, strokovnemu selektorju g. Radu Pavalecu, strokovni žiriji in žiriji občinstva, saj brez njihovega prostovoljnega dela letos ne bi praznovali 20. obletnice. Želim si, da Festival komedije Pekre živi še naprej, saj je edini tovrstni v Sloveniji in je prepoznan ne samo doma, temveč tudi v zamejstvu.

Besedilo: Zlatko Partlič, predsednik TKD

Prejšen članekObrazi inovativnih turističnih prireditev
Naslednji članekSprehod po različnih kulinaričnih tradicijah

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here