Belokranjci imajo topla srca in dlani tudi pozimi

Toni Gašperič o Beli krajini, čudovitem svetu na sončni strani Gorjancev

0
972
Lepotica Kolpa Foto: Jošt Gantar/www.slovenia.info

Belokranjski turistični meni: Črnomelj, srednjeveško mesto Metlika, Semič. Modrooka lepotica Kolpa. Mirna gora, najvišja gora v hribovitem obrobju Bele krajine, Smučarski center Gače. Krajinski park Lahinja. Romarsko središče Tri fare v Rosalnicah, Belokranjski muzej in Slovenski gasilski muzej dr. Branka Božiča v Metliki, rudarski muzej Kanižarica pri Črnomlju, rojstna hiša Otona Župančiča v Vinici, učna pot Kučar–Kolpa, lepo urejeni kampi ob Kolpi, kolesarske poti in pešpoti, odlična in neštetokrat nagrajena vina belokranjskih vinarjev, pogača, pisanice, cvetoča pomlad, ki pride v Belo krajino najmanj štirinajst dni prej kot v druge slovenske kraje. Jesenski pohod tisoč in več pohodnikov po poteh soseske zidanice v Drašičih, junijsko Jurjevanje, najstarejši folklorni festival v Sloveniji, v črnomaljski Jurjevanski dragi, Semiška ohcet po starih šegah in navadah, praznik mlade portugalke v Metliki, mednarodne kulturne poletne prireditve Pridi zvečer na grad na dvorišču metliškega gradu, metliška črnina … In Toni Gašperič. Lahko tudi v drugačnem vrstnem redu.

Metlika v srcu Foto: Rudi Vlašič

»Našteli ste veliko, kar lahko obiskovalec obišče, vidi, doživi, pokusi v Beli krajini, vendar je še veliko zanimivega. Najbolje je priti in se o tem prepričati. Bela krajina je odprta štiriindvajset ur na dan, v vseh letnih časih. Belokranjci imajo topla srca in dlani tudi pozimi,« pravi Toni Gašperič.

Gotovo ste eden najbolj prepoznavnih obrazov dežele na sončni strani Gorjancev.

Toni Gašperič Foto: Branko Babič

Že mogoče. Na svetu sem že štiriinsedemdeset let in veliko časa sem namenil delu na kulturnem in turističnem področju, čeprav se nikoli nisem imel za turističnega delavca. S svojim nastopanjem v številnih medijih sem veliko pripomogel k temu, da povprečen Slovenec sploh ve, kje je Bela krajina.

Vaših je kar nekaj zelo odmevnih in uspešnih turističnih projektov, ki v Belo krajino privabijo številne obiskovalce.

Kot humorist stavim na podajanje zgodb s pomočjo humorja. Na humorni turizem torej. S karikaturistom Brankom Babičem sva Belo krajino razglasila za Svobodno belokranjsko ozemlje. Zadeva je vžgala in odmeva. Oklical sem se za njegovega dosmrtnega predsednika. Pred kratkim smo se pobratili z Mojo deželo Prlekijo.

Kaj čaka izletnika na Svobodnem belokranjskem ozemlju?

Carinski pregled na Jugorju v gostilni Petra Badovinca, prejem pasoša in vinojete ter požirek vizuma v tekoči obliki pijače karampampuli. Tu lahko pokusite tudi protokolarno vino Svobodnega belokranjskega ozemlja, imenovano metliček, ki ga v majhne, prikladne steklenice polni Tone Vinopivec iz Drašič. Postregli vam ga bodo z belimi rokavicami. V kleti izdelovalca penin Ivana Simoniča v Semiču je nastanjeno ministrstvo za penjenje. Tam si lahko daste duška s penjenjem na vse in vsakogar, pa vam za še tako grobo izrečene kritične besede nihče nič ne more. Niti ustavno sodišče. V Drašičih je klinika Svobodnega belokranjskega ozemlja za navajanje na odvisnost od olj. Medicinska ekipa na čelu z doktorjem Orehovićem vam bo po pregledu svetovala, katero od sedemindvajsetih olj oljarja Martina Pečariča bo najučinkoviteje delovalo na izboljšanje vašega počutja. Na Radovici v šoli Bistra buča, kjer je pouk po metodi iz sedemdesetih let prejšnjega stoletja, pa boste lahko dopolnili svoje (pomanjkljivo) znanje. Če boste med poukom poredni, vas lahko doleti kakšna klofuta ali klečanje na koruzi v kotu razreda dvestopetdeset let stare stavbe. Učitelj Jože Matekovič si je kupil dokumente za poučevanje v Podzemlju v Gostilni Veselič, kjer prodajajo tudi vozniška dovoljenja Svobodnega belokranjskega ozemlja. Matekovič si je omislil celo svoje vino bučman, izdaja pa tudi spričevala.

Imate pa tudi svojo ambasado.

Diplomatske potne liste Svobodnega belokranjskega ozemlja izdajajo v Gostilni Pečarič v Ljubljani, kjer imamo svojo ambasado. Ta skrbi za našo promocijo v Ljubljani in širšem slovenskem prostoru. Kmalu bomo na Krasincu v Beli krajini odprli še ministrstvo za prehrano in pijačo, in sicer v Gostilni Kapušin, ki je med najboljšimi v Beli krajini.

Kakšne ugodnosti pa ponujate lastnikom pasošev in vinojet?

Lastniki pasošev so deležni številnih popustov pri turističnih ponudnikih v Beli krajini, s samolepilno vinojeto, prilepljeno na sprednje avtomobilsko steklo, pa uveljavljajo petdesetodstotni popust na vseh brezplačnih parkirnih prostorih v Beli krajini.

Anamarija Penkalo

Prejšen članekZ muzejskim vlakom v Borovnico – na Praznik borovnic
Naslednji članekV Križno jamo, najlepše ohranjeno turistično jamo

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here