Po poteh srednjeveških vitezov s kolesom

0
653

Grajska kolesarska pot je razgibana krožna pot, ki vas bo peljala skozi zanimive postojnske vasi, prek zelenih travnikov in pašnikov, po kolovozih skozi hladne gozdove ob kraških vrtačah in po robu Nanoške planote. Odkrijte skrivnosti srednjeveških vitezov, njihovih zgodb in legend, ki jih pripovedujejo mogočni in odmaknjeni gradovi ter dvorci ob Grajski kolesarski poti.

Postojnska kotlina je kot nalašč za vse kolesarske navdušence. Razgibana kraška pokrajina ‘na prepihu’, polna bogate zgodovine in svetovno znanih znamenitosti, kar vabi na aktiven nedeljski izlet. Kolesarjenje od gradu do gradu se začne v središču Postojne, pred TIC Galerija, kjer vam prijazni lokalni turistični informatorji svetujejo o obisku postojnske regije. Že ko se boste po avtocesti vozili proti Postojni, vam bo v oko padel hrib s samotnim drevesom na vrhu. To je mestni grič Sovič nad Postojno, na katerem lahko opazite ruševine gradu Postojna (Adelsberg), ki je bil nekaj časa v lasti Habsburžanov in pozneje tudi pod italijansko oblastjo.

Pot vas iz Postojne pelje mimo zelenih pašnikov naprej proti posestvu Grad Prestranek, ki je priljubljena lokalna destinacija za vse ljubitelje vzreje konj in neokrnjene narave. Na posestvu se lahko preizkusite v ježi islandskih ali velikih konj ali si privoščite kulinarične poslastice, ekološke mlečne in mesne izdelke, med in zelišča. Nedaleč od Prestranka, mimo zelenih pašnikov, na vzpetini nad vasico Orehek stoji grajski kompleks, nekdanji dom vitezov Nussdorff. Viteštvo je v teh krajih pustilo velik pečat, saj oreški grad ni edini, v katerem so bivali pogumni kavalirji.

Kip, katerega so pogumnemu pastirčku Jakobu v Šmihelu pod Nanosom v čast postavili hvaležni domačini.
Foto: Ivan Majc

Seveda ne smemo pozabiti, da vožnjo po prvi polovici poti popestrijo čudoviti razgledi na mogočno kraško planoto Nanos. Prijaznemu velikanu se boste povsem približali, ko se boste peljali skozi vasice tik ob gozdni meji , med drugim skozi znani Šmihel pod Nanosom, od koder je bil doma pogumni pastirček Jakob, ki je z ukano ugnal strašnega zmaja iz Postojnske jame in rešil domačine pred strašno pošastjo.

Posebno pozornost je treba nameniti odseku gozdne poti med vasjo Šmihel pod Nanosom in vasjo Predjama, ki je slabše prevozna s treking kolesi, vendar polna adrenalinskih spustov in vzponov. Malce lažje prevozna je pot iz vasi Landol naravnost v vas Predjama, ki pelje po kolovozu nekdanje stare rimske in furmanske ceste. Kot pomemben del zgodovine furmanstvo v Postojni ohranjamo živo z vsakoletnim tradicionalnim furmanskim praznikom. Se vidimo julija 2021?

Z Nanosa se razteza čudovit pogled v smeri slovenskega dela Alp ter Snežnika in Primorja.
Foto: Bike Slovenija

Ivanhoe, Robin Hood, Rihard Levjesrčni … Viteški junaki, o katerih se govori, uči in piše še danes. Pravi junak, ki si po našem mnenju zasluži biti v družbi le-teh, je tudi Erazem Predjamski. In ko govorimo o Erazmu – le kdo ne pozna največjega jamskega gradu na svetu? Predjamski grad, ki že več kot 800 let kljubuje, vklesan v kamniti steni, naj vam bo popotnica ob kolesarjenju po Grajski kolesarski poti. Vzpon do Predjame ni lahek, vendar je razgled vreden vsake kaplje potu, v dolini pred gradom pa vas pozdravlja tudi prijetna hladna osvežitev.

Grajska kolesarska pot se iz Predjame nadaljuje proti edinstveni kraški pokrajini, Planinskem polju. Na robu Planinskega polja stoji Ravbarjev stolp, edini ostanek Malega gradu iz 14. stoletja, ter ruševine nekoč mogočnega baročnega gradu Hošperk (Haasberg). Morda samo namig za prihodnji enodnevni izlet: Planinska jama, ena najzanimivejših in največjih vodnih jam v Sloveniji, v kateri domuje ‘malo morje’ človeških ribic.

 Ali ste vedeli, da se je pogumen roparski vitez Erazem Predjamski več kot leto dni upiral oblegovalcem gradu, dokler ga ni izdal eden od njegovih služabnikov, ki je prižgal svečo na oknu Erazmove sobe? To je vodilo njegove sovražnike, da so ga pozneje zasuli s kamnitimi kroglami. Erazmovo žalujoče dekle naj bi njegovo truplo pokopalo v središču vasi pred cerkvijo Žalostne Matere Božje, nanj pa zasadilo lipo, ki stoji tam še dandanes ter je poznana po svoji častitljivi starosti in votlem deblu.

Pravijo, da so eni od nekdanjih lastnikov Malega gradu v zidovje zazidali svojega sorodnika.
Foto: Ivan Majc

Kolesarska pot je v naravi dobro označena, lahko pa najamete tudi lokalnega kolesarskega vodnika, ki vam bo lahko povedal vse tiste zgodbe, ki jih poznamo le domačini. Grajska kolesarska pot je čudovita, a za manj izkušene kolesarje lahko naporna enodnevna dogodivščina. Če si želite vzeti dovolj časa za postanke in oglede zanimivosti ob njej, jo raje prevozite v dveh dnevih.

In verjemite, ne boste ne lačni ne žejni, saj je ob poti na voljo raznolika ponudba kolesarjem prijaznih gostinskih obratov in prenočišč, kjer se lahko okrepčate, si spočijete in naberete moči za nove kolesarske podvige.

Za vprašanja ali nasvete smo tu za vas v TIC Galerija.
Foto: Aleš Petrič

Za podrobnejše informacije o poti oziroma če bi želeli zemljevid kolesarske poti, pa se oglasite v TIC Galerija (Trg padlih borcev 5) v Postojni ali obiščite spletno stran www.visit-postojna.si. 

 

Osnovni podatki o Grajski kolesarski poti:

  • Izhodiščna in končna točka: TIC Galerija v Postojni 
  • Dolžina proge: 55 km
  • Težavnost: 7 (od 10)
  • Kumulativna višinska razlika: 1.000 vm
  • Predviden čas vožnje: 6 h 

Potek poti: 

Postojna–Stara vas–Grobišče–Prestranek–Orehek–Rakulik–Sajevče–Hruševje–Dilce–Landol–Šmihel pod Nanosom–Predjama–Bukovje–Gorenje–Belsko–Studeno–Lohača–Planina–Postojna.

 

 

Prejšen članekZa razkuževanje angleških letališč skrbijo roboti
Naslednji članekTek po Kriško-polževski planoti

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here