Za razkuževanje angleških letališč skrbijo roboti

0
657

Po mesecih izolacije se obiskovalcev velikih, natrpanih letališč in (dolgih) poletov loteva nenavaden občutek utesnjenosti. Razlog je koronavirus. Zaposleni se trudijo, da bi bili notranji prostori čisti in varni za obiskovalce, to pa dosegajo tudi s pomočjo robotov in napredne tehnologije.

Foto: Pexels

Za čiščenje prostorov uporabljajo posebne robote, ki ih je doslej uporabljalo medicinsko osebje za razkuževanje bolnišničnih prostorov. Njihova naloga je, da se samostojno premikajo po vnaprej določenih predelih letališča in s pomočjo UV-žarkov razkužujejo mesta, kjer se virus najpogosteje pojavlja.

Heath William, direktor podjetja, ki dobavlja robote, je za BBC povedal: »Virusi nimajo lastnega imunskega sistema, ravno to pa je razlog, da roboti delujejo. Na ohišju imajo nameščene žarnice, ki oddajajo posebno svetlobo, ki viruse uničuje tako, da prepreči njihovo razmnoževanje.«

Računalniške novice

Ko robot čisti prostor, ljudje vanj ne smejo vstopiti, saj je žarčenje zelo močno, vonj, ki se ob tem sprošča, pa očividce spominja na zažgano kožo. Roboti za razkuževanje prostorov so tudi razmeroma hitri, saj lahko v dveh urah in pol razkužijo 18.000 kvadratnih metrov, kolikor znaša površina približno dveh nogometnih igrišč.

 

Sony izdelal prenosno klimatsko napravo za vroče poletne dni

Razlog, da se je Sony odločil za izdelavo majhne klimatske naprave, verjetno tiči v vročih in vlažnih japonskih poletjih, ki znajo biti zelo neprijetna. Sony, eden od vodilnih japonskih izdelovalcev elektronike, je zagnal platformo First Flight. Gre za prvo Sonyjevo interno start-up inkubatorsko crowdfunding platofrmo, rezultat katere je med drugim tudi Reon Pocket, ki ga lahko preprosto opišemo kot prenosno klimatsko napravo. Simpatična majhna bela plastična naprava se polni prek posebnega USB kabla in se poveže prek bluetooth povezave z napravami iOS in android. Na njeni zadnji strani najdemo silikonski del, ki ga pritisnemo ob kožo in Reon Pocket oddaja toploto ali hlad z absorbcijo ali oddajanjem toplote. Napravo sicer lahko uporabljamo tako, da jo držimo v rokah, vendar Sony najpogosteje promovira, naj kupimo še posebne majice, ki imajo na notranji strani hrbtne strani žepek, v katerega jo lahko postavimo in uravnavamo temperaturo. Naprava, ki stoji med lopaticami, tako prijetno hladi tistega, ki jo nosi.

GPS-sistem bo postal trikrat bolj natančen!

Globalni navigacijski satelitski sistemi so vsi satelitski sistemi, ki omogočajo določitev položaja. Med njimi je trenutno najbolj v uporabi sistem GPS (ang. Global Positioning System), s katerim upravlja ameriška vojska. V zemeljski orbiti je trenutno 29 aktivnih satelitov druge generacije GPS, postopoma pa se uvaja GPS tretje generacije. Te satelite izdeluje ameriško podjetje Lockheed Martin in so zasnovani kot visokonatančni komunikacijski sateliti, ki bodo zagotavljali še večjo natančnost zemeljskim navigacijskim napravam.

Foto: Pexels

Medtem ko natančnost navigacijskih sistemov GPS druge generacije trenutno znaša okoli 70 centimetrov, naj bi pri tretji generaciji znašala okoli 23 centimetrov, kar je trikrat bolje.

Signali navigacijskega sistema GPS tretje generacije so osemkrat močnejši od satelitov druge generacije, nudijo močnejšo komunikacijsko zaščito, sateliti pa so zasnovani tako, da imajo življenjsko dobo vsaj 15 let. Pričakuje se, da naj bi vseh deset načrtovanih satelitov obratovalo do sredine leta 2023.

Prejšen članekDoživite pivovarski muzej
Naslednji članekPo poteh srednjeveških vitezov s kolesom

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here