Po štirih letih ponovno dočakali ledeno trgatev

0
609

V vinski kleti Puklavec Family Wines so se po štirih letih ponovno razveselili ledene trgatve. V ponedeljek zgodaj zjutraj so se odpravili v vinograd v Ilovcih in v slabi uri pri – 6° C potrgali 600 kg zmrznjenega grozdja sorte Chardonnay. Od letošnje ledene trgatve pričakujejo okoli 180 L vina, kakšno pa bo to vino, pa bo pokazal čas. V kleti pravijo, da bo zagotovo posebno, tako kot so bili posebni pogoji pridelave.

Fotografija: Agencija Damn

Ne glede na to, ali štejemo ledeno trgatev kot zadnjo trgatev v sezoni ali prvo letošnjo, je za vsakega vinarja posebno doživetje, ki se ne zgodi vsako leto. Zakaj je od zadnje ledene trgatve minilo štiri leta? Razlog se skriva v prav posebnih pogojih, ki jih ta zahteva. Grozdje mora namreč izpolnjevati zdravstvene in zrelostne pogoje, ki so tudi zakonsko opredeljeni.

Fotografija: Agencija Damn

Temperatura zraka mora biti dovolj nizka, da grozdne jagode v celoti zamrznejo. Nižja je temperatura tem bolje, saj vpliva na zgoščevanje sladkornega soka. Tudi samo stiskanje grozdja poteka kontrolirano pri temperaturi pod lediščem. In prav zaradi vseh zahtevanih pogojev, ki jih narava ne omogoča vsako leto ter posledično tveganja vinogradnikov, je ledena trgatev vse bolj dragocena redkost.

Sonja Erčulj

Fotografija: Agencija Damn
Prejšen članekGlasujte za Dolino Soče!
Naslednji članekDobrodelna licitacija novoletnih smrečic

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here