Po zaloški cesti je »furati fajn«

TD Zalog

0
982
Slikovit svet v zaledju Ljubljane Foto: Mateja Gruden

Na skrajnem vzhodu Ljubljane, kjer se počasi oži in zapira Ljubljanska kotlina, ob vznožju Janškega hribovja, leži naselje Zalog, okoli njega pa so posejane še vasice Spodnji Kašelj, Podgrad, Gradovlje in Gostinca. Zalog in slikovite vasice z bližnjega hriba opazuje in varuje starodavna, še naseljena graščina oziroma srednjeveški grad Osterberg.

Tukaj se srečujejo tri reke: v Savo se izlivata Ljubljanica in Kamniška Bistrica, poleg njiju pa še manjši potok Besnica. Dolga stoletja, pred prihodom železnice, je po Savi in delu Ljubljanice potekala živahna rečna plovba. V Zalogu je bilo največje rečno pristanišče avstro-ogrskega cesarstva, ki je delovalo stoletja, do prihoda železne ceste v Ljubljano.

Z leti so zaradi sporov in drugih interesov zgradili pot po kopnem, ki je vodila iz pristanišča v Zalogu do mesta; tovor so odtlej prevažali po njej, na furmanskih vozovih. Tako je tudi nastala Zaloška cesta – ter številne anekdote in zgodbe na račun furmanov, gostiln in drugih spremljajočih dejavnosti na tej razmeroma kratki furmanski poti. Kdo ne pozna ponarodele pesmi: »Po zaloški cesti je furati fajn, so goste gostilne in kelnarce so fajn …«

Ustanovitev TD Zalog

Ob prelomu tisočletja se je v Ljubljani začela pobuda za smelejši razvoj turizma v zaledju glavnega mesta, saj to premore veliko zanimivosti – naravnih, geografskih, kulinaričnih in drugih, ki so privlačne za turiste. Poleg tega so možnosti za razgibano preživljanje prostega časa v okolici Ljubljane zanimive tudi za njene prebivalce – in seveda za prebivalce okoliških naselij.

Zaradi tega (in spodbud zavoda Turizem Ljubljana) se je skupina krajanov Zaloga odločila ustanoviti turistični društvo. TD Zalog je maja leta 1998 ustanovilo 35 krajanov.

Razgledni stolp na Debnem vrhu

Razgledni stolp na Debnem vrhu Foto: Mateja Gruden

Prav tedaj je skupina zanesenjakov pod okriljem Društva upokojencev Zalog zbrala pogum in denar ter na najvišji točki nad Zalogom, Debnem vrhu, postavila mogočen, lesen razgledni stolp z orientacijsko ploščo. Kmalu po ustanovitvi TD Zalog so stolp in orientacijsko ploščo slovesno predali v upravljanje novemu društvu. Odtlej je Debni vrh zelo priljubljena rekreacijsko-pohodniška točka, ki jo obiskuje čedalje več ljudi.

TD Zalog skrbi za stolp, s katerega se odpira pogled na Ljubljano, strugo Ljubljanice ter okoliške hribe, in ploščo z zbiranjem denarja za njuno vzdrževanje in prostovoljnim delom.

Na Debni vrh sicer vodijo poti iz več strani. Najbolj obljudeni vodita iz Zaloga, ena iz Sostra, ena pa iz vasice Podgrad. Ta se tudi povezuje s čedalje bolj obiskano Ostrovrharjevo pohodno potjo, ki so jo uredili vaščani Podgrada pod okriljem takratnega Kulturnega društva Podgrad. Že več kot deset let pripravljajo vodene pohode po tej privlačni poti, ki združuje tukajšnjo kulturno, zgodovinsko in tehnično dediščino.

Narava tukaj resnično ni skoparila; obdarila nas je s slikovitimi mešanimi gozdovi in čudovitim hribovjem, ki ponujajo edinstvene sprehode po urejenih poteh ter druge možnosti za šport, rekreacijo in oddih. In čudovite poglede na Ljubljansko kotlino, Kamniško-Savinjske Alpe, Karavanke, Julijske Alpe, Polhograjsko hribovje, sotočje Save, Ljubljanice in Kamniške Bistrice … Narava nas razveseljuje in nagrajuje v vseh letnih časih.

Čiščenje okolja

A žal se v njej prepogosto pojavljajo smeti in odlagališča odpadkov. TD Zalog tako že vrsto let pripravlja obsežne čistilne akcije, na katere vsako leto privabimo številne posameznike in društva ter kar nekaj podjetij. V zadnjih desetih letih smo zbrali več kot 350 ton oziroma precej več kot 1000 kubičnih metrov različnih smeti in odpadkov. Čistilnih akcij se je udeležilo nekaj več kot 1640 prostovoljcev, opravljenih pa je bilo več kot 5400 prostovoljnih delovnih ur. Očistili in sanirali smo številna divja odlagališča. Nekatere lokacije smo tudi fizično zavarovali in tako preprečili dostop do njih. Letos smo se pridružili razpisu Moja reka in v finalnem izboru dosegli visoko, drugo mesto. Lepšega darila si ob jubileju nismo mogli želeti.

Živahna društvena dejavnost

Obujanje spomina na konjske vprege, ki so bile stoletja vsakdanjik makadamskih poti Foto: arhiv TD Zalog

V začetku septembra pripravlja TD Zalog prijetno lokalno turistično prireditev Po zaloški cesti je »furati fajn«, ki je namenjena obujanju spomina na konjske vprege, ki so bile stoletja vsakdanjik makadamskih poti. Z njimi prevažamo obiskovalce po ulicah Zaloga in jim tako omogočamo stik s konji, doživetje, ki ga ni mogoče izkusiti tako zlahka. Po navadi se nam na prireditvi pridružijo tudi naši prostovoljni gasilci in obiskovalcem razkažejo svojo opremo in vozila. Najmlajšim prikažejo osnovne postopke gašenja, vsem drugim pa tudi uporabo defibrilatorja in druge postopke oživljanja. Dogajanje na prireditvi popestrijo starodobna vozila in motorji Gold Wing zveze Slovenije. V zadnjem času prireditev popestrimo z manjšim sejmom domačih izdelkov in obrti, na katerem lahko obiskovalci kupijo marsikaj, kar sicer ni na prodaj.

V dveh desetletjih smo bili aktivni tudi na drugih področjih: ocenjevali smo urejenost vrtov in okolice objektov, pripravljali smo velika kresovanja, številna predavanja in izobraževanja ter izlete, sodelovali smo pri nekaterih odmevnih prireditvah in proslavah. Leta smo izdajali lokalni tiskani medij Obvestila TD Zalog, v katerem smo objavljali dogodke in zanimivosti našega društva, zgodovinske članke, dejavnost drugih društev in podjetij v našem kraju.

V belih zimah vzorno uredimo smučarske proge za klasični tek na smučeh, v zadnjih letih pa tudi površino za prosto tehniko.

Zelo smo ponosni tudi na to, da smo se v zadnjih letih aktivno lotili izobraževanja javnosti o nevarnosti tujerodne invazivne pelinolistne ambrozije, rastline, ki se je na našem območju nevarno razširila. Vsa leta delovanja vzorno sodelujemo s krajem, društvi, podjetji, šolo, vrtcem in vsemi, ki nas podpirajo in želijo kraju dodati nekaj več, kot le navaden bivanjski standard.

Dušan Levičnik, predsednik TD Zalog

Prejšen članekMartinovanje v Mariboru – največje v Sloveniji
Naslednji članekCelje, prijetno mesto z bogato kulturo in neokrnjeno naravo

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here