Republiški turistični drobnogled TZS: Na najlepši strani Pohorja

Trije kralji nad Slovensko Bistrico, priljubljena izletniška in počitniška točka, za katero nekateri menijo, da je na najlepši strani Pohorja, je izhodišče z veliko pohodniških in kolesarskih tur tudi v jesenskem času. To in neokrnjena narava privablja na Tri kralje številne turiste iz vse Slovenije, o čemer se je prepričal tudi Republiški turistični drobnogled Turistične zveze Slovenije (RTD TZS) med nedavnim obiskom.

Pavle Hevka, predsednik Turistične zveze Slovenije, in Karel Vernik, predsednik RTD TZS, menita, da ima hotel Jakec izjemno lokacijo v osrčju pohorskih gozdov.

Označenih kolesarskih poti v kombinaciji po makadamskih in asfaltiranih cestah z izhodiščem na Treh kraljih je kar enajst – različnih dolžin in višinskih razlik. Ture so dolge od 18 do 83,4 kilometra, časovno pa vzamejo kolesarjem predvidoma eno do dobre štiri ure. So pa zanimive tudi kolesarske ture, ki imajo cilj na Treh kraljih in se začnejo v Slovenski Bistrici, Rušah ali na Oplotnici. Pohodniških poti, ki so še bolj oblegane kot kolesarske in se začnejo na Treh kraljih ali vodijo mimo, je kar petnajst. Poti so dolge od 7 do dobrih 30 kilometrov; nekatere vodijo mimo znamenitosti Pohorja, med drugim mogočne Ramšakove lipe (na Mlinarjevi poti), muzeja NOB na Osankarici (pot do Tihega jezera), mimo slapov Mali in Veliki Šumik, številnih potočkov in ribnikov ter čarobnega Črnega jezera v spokojnosti pohorskih gozdov. Kolesarske in pohodniške poti so označene z markacijami, s preprostim posnetkom QR-kode na markaciji je na voljo posebna mobilna aplikacija, ki je kolesarjem in pohodnikom v pomoč pri orientaciji in vir vseh potrebnih informacij.

»Okolica Treh kraljev je bogata z gobami, če je seveda prava sezona,« pravi hotelska natakarica Gordana.

Na nadmorski višini 1181 metrov na Treh kraljih izletnike, počitnikarje, pohodnike, kolesarje, gobarje, nabiralce gozdnih sadežev in zdravilnih rastlin pričaka gostoljubno osebje družinam prijaznega hotela Jakec. Ta je bil vse poletje odlično zaseden, tudi na račun turističnih bonov. »Bone bomo sprejemali tudi v času oktobrskih šolskih počitnic, in kar bi bilo za turizem zelo dobrodošlo, tudi za zimske počitnice 2021, če bo vlada podaljšala njihovo veljavnost,« pravi Aleš Juhart, direktor družinskega hotela Jakec. Na Treh kraljih imajo v zimskem času urejeno smučišče in proge za tek na smučeh. »Da je hotel vse leto dobro zaseden, ne preseneča. Gostom so na voljo center sprostitve s savnami in džakuzijem, bowling center, dvorana za namizni tenis in druge športne aktivnosti. Kulinarična ponudba je pestra, saj spaja mednarodno kuhinjo in tradicionalne jedi, po katerih slovi območje Pohorja,« meni Karel Vernik, predsednik RTD TZS.

Tekst in foto:

Duša Podbevšek – Bedrač

Aleš Juhart z ženo pri pregledni informativni turistični tabli pred hotelom Jakec
Prejšen članekPočutimo se kot doma
Naslednji članekPo Radovljici z mladimi turističnimi vodniki