Celje, prijetno mesto z bogato kulturo in neokrnjeno naravo

Moja dežela – lepa in gostoljubna 2018: najboljši se predstavijo

0
1082
Celjski grad Foto: Matjaž Jambriško

Celje je prijetno mesto ob Savinji, obdano z griči in nizkimi vzpetinami, ki se ponaša z bogato naravno in kulturno dediščino ter z izjemno zgodovino, ki  je doživela svoj razcvet v času dinastije grofov Celjskih. Spomin nanje je še vedno močno prisoten; nihče, ne domačin ne obiskovalec, ne more mimo mogočnega Starega gradu, ki na hribu dominira mestu in od koder se odpira čudovit pogled na Celje z okolico.

Staro mestno jedro, ki je lepo ohranjeno, s svojo podobo nevsiljivo združuje antično in srednjeveško dediščino s sodobnim urbanim okoljem. Mesto je ravno dovolj veliko, da lahko obiskovalcu ponudi številne zanimivosti, in ravno dovolj majhno, da s svojo prisrčnostjo in domačnostjo osvoji njegovo srce.

Prijazno je vsem generacijam in obiskovalcem; vse leto jim ponuja številne aktivnosti, k obisku pa vabijo tudi kulturne ustanove s pestrim kulturnim programom in razstavami, ki poskrbijo za duhovno bogatitev obiskovalcev.

Ljubitelje neokrnjene narave k obisku vabijo okoliški griči, na katere se je mogoče povzpeti peš ali s kolesom, še posebno priljubljeno pa je Šmartinsko jezero, do katerega se je mogoče podati kar iz mesta po urejeni sprehajalni poti.

Pet razlogov, zakaj obiskati Celje

Drevesna hiška v Mestnem gozdu Foto: Jure Kravanja

Zaradi izjemne zgodovine in kulturne dediščine: raziskujte mesto skozi »časovni stroj« – od rimske Celeje do mogočne srednjeveške utrdbe; obiščite top znamenitosti mesta z lokalnim vodnikom: Stari grad Celje, Pokrajinski muzej Celje, Muzej novejše zgodovine Celje.

Zaradi živahnega mestnega jedra: raziskujte trge in ulice obnovljenega jedra, obiščite trgovinice in TIC na Glavnem trgu, pokukajte v Umetniško četrt in si privoščite okusen prigrizek.

Zaradi zelenja: uživajte v raziskovanju okolice, bodisi peš ali s kolesom, poizkusite se v vodnih športih, obiščite Pustolovski park Celjska koča, Šmartinsko jezero in Mestni gozd z drevesno hiško.

Zaradi dogodkov: Poletje v Celju, Srednjeveški spektakel, Živa zgodovina, Pravljično Celje …

Zaradi sejmov: utrip urbanega in razvijajočega mesta je mogoče občutiti tudi v času številnih sejemskih dogodkov.

L. L.

Celje je v vseslovenski akciji Turistične zveze Slovenije Moja dežela – lepa in gostoljubna 2018, tekmovanju z osrednjim poslanstvom urejanja in ohranjanja okolja, prejelo priznanje za 1. mesto med večjimi slovenskimi mesti.
Prejšen članekPo zaloški cesti je »furati fajn«
Naslednji članekPohod Po Vertovčevih poteh

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here