Celje, prijetno mesto z bogato kulturo in neokrnjeno naravo

Moja dežela – lepa in gostoljubna 2018: najboljši se predstavijo

Celjski grad Foto: Matjaž Jambriško

Celje je prijetno mesto ob Savinji, obdano z griči in nizkimi vzpetinami, ki se ponaša z bogato naravno in kulturno dediščino ter z izjemno zgodovino, ki  je doživela svoj razcvet v času dinastije grofov Celjskih. Spomin nanje je še vedno močno prisoten; nihče, ne domačin ne obiskovalec, ne more mimo mogočnega Starega gradu, ki na hribu dominira mestu in od koder se odpira čudovit pogled na Celje z okolico.

Staro mestno jedro, ki je lepo ohranjeno, s svojo podobo nevsiljivo združuje antično in srednjeveško dediščino s sodobnim urbanim okoljem. Mesto je ravno dovolj veliko, da lahko obiskovalcu ponudi številne zanimivosti, in ravno dovolj majhno, da s svojo prisrčnostjo in domačnostjo osvoji njegovo srce.

Prijazno je vsem generacijam in obiskovalcem; vse leto jim ponuja številne aktivnosti, k obisku pa vabijo tudi kulturne ustanove s pestrim kulturnim programom in razstavami, ki poskrbijo za duhovno bogatitev obiskovalcev.

Ljubitelje neokrnjene narave k obisku vabijo okoliški griči, na katere se je mogoče povzpeti peš ali s kolesom, še posebno priljubljeno pa je Šmartinsko jezero, do katerega se je mogoče podati kar iz mesta po urejeni sprehajalni poti.

Pet razlogov, zakaj obiskati Celje

Drevesna hiška v Mestnem gozdu Foto: Jure Kravanja

Zaradi izjemne zgodovine in kulturne dediščine: raziskujte mesto skozi »časovni stroj« – od rimske Celeje do mogočne srednjeveške utrdbe; obiščite top znamenitosti mesta z lokalnim vodnikom: Stari grad Celje, Pokrajinski muzej Celje, Muzej novejše zgodovine Celje.

Zaradi živahnega mestnega jedra: raziskujte trge in ulice obnovljenega jedra, obiščite trgovinice in TIC na Glavnem trgu, pokukajte v Umetniško četrt in si privoščite okusen prigrizek.

Zaradi zelenja: uživajte v raziskovanju okolice, bodisi peš ali s kolesom, poizkusite se v vodnih športih, obiščite Pustolovski park Celjska koča, Šmartinsko jezero in Mestni gozd z drevesno hiško.

Zaradi dogodkov: Poletje v Celju, Srednjeveški spektakel, Živa zgodovina, Pravljično Celje …

Zaradi sejmov: utrip urbanega in razvijajočega mesta je mogoče občutiti tudi v času številnih sejemskih dogodkov.

L. L.

Celje je v vseslovenski akciji Turistične zveze Slovenije Moja dežela – lepa in gostoljubna 2018, tekmovanju z osrednjim poslanstvom urejanja in ohranjanja okolja, prejelo priznanje za 1. mesto med večjimi slovenskimi mesti.
Prejšen članekPo zaloški cesti je »furati fajn«
Naslednji članekPohod Po Vertovčevih poteh