S kolesom na zanimive poti: Odkrivanje skritih kotičkov Slovenije

0
644

Kolesarjenje je popolna aktivnost, ki združuje zabavo z gibanjem, omogoča raziskovanje skritih kotičkov in občudovanje lepot narave. Da bodo kolesarske dogodivščine še bolj vesele, so učenci slovenskih osnovnih šol v sklopu nalog programa Varno na kolesu, ki poteka na pobudo družbe Butan plin in združuje že 10.000 učenk in učencev iz več kot 300 slovenskih osnovnih šol, zasnovali devet različno dolgih in zahtevnih kolesarskih poti po Sloveniji.

Zanimive in pestre kolesarske poti po predlogih učencev osnovnih šol. Fotografija: Duša Podbevšek – Bedrač

Med predlogi za kolesarski izlet je tudi pot za raziskovanje Celjske kotline, ki so jo pripravili učenci osnovne šole Frana Kranjca iz Celja. Pot je lažja brez vzponov, primerna za družine, tudi z mlajšimi otroki. Dolga je sedem kilometrov, njena posebnost pa je, da lahko kolesarjenje združimo s pohodništvom. Začne se pred omenjeno osnovno šolo in vodi po poti, ki je speljana ob glavni cesti Celje–Laško proti mestu. V krožišču kolesarji zavijejo desno in kolesarijo po poti ob reki Savinji do izliva Voglajne, prečkajo reko in na desni strani na manjšem parkirišču lahko parkirajo kolesa. Nato jo peš mahnejo po Pelikanovi poti po gozdu na Stari grad, od koder je čudovit razgled na Celjsko kotlino in okoliške hribe. Po vrnitvi z gradu na parkirišče kolesarji nadaljujejo pot ob levem bregu Savinje in se že čez dva kilometra lahko peš podajo na dve priljubljeni pohodniški točki – Celjsko kočo ali Grmado. S kolesom se pot nadaljuje ob desnem bregu Savinje do Tremerij (do Čistilne naprave Celje), nato pa se kolesarji obrnejo in po isti poti kolesarijo do mostu v Zagradu, prečkajo Savinjo in prispejo na izhodišče pri omenjeni osnovni šoli.

Kolesarjenje ob Kolpi. Fotografija: Jošt Gantar

Zelo igrivo je kolesarsko potepanje po Domžalah in okolici po predlogu učencev osnovne šole Dragomelj. Predlog zajema dve poti, lažjo in zahtevnejšo, prva je dolga 4,5 kilometra, druga pa 12 kilometrov. Lahko pa obe poti združimo v daljši družinski kolesarski izlet, ki ga je zanimivo popestriti z ogledom Arboretuma Volčji Potok. Pot se prične v Dragomlju, nadaljuje se čez Šentpavel in ob Kamniški Bistrici prispe do Domžal. Približno na pol poti se kolesarji lahko odpočijejo ob piknik prostoru pri železniškem vagonu, od tam se priključijo na kolesarsko zeleno os ob Kamniški Bistrici. Pot vodi po utrjenem pesku. Druga pot se začne v Domžalah, poteka skozi Radomlje in se konča v Kamniku. Celotna pot se vije ob Kamniški Bistrici, kolesarji si lahko ob njej ogledajo renesančni grad Krumperk in konjeniški center v bližini Gorjuše pri Domžalah. Pot se konča v Kamniku, enem najlepših srednjeveških mest v Sloveniji.

Ena od poti vodi med znamenitostmi Ptuja, najstarejšega mesta v Sloveniji. Fotografija: Duša Podbevšek – Bedrač

Omenjene predloge so združili v knjižici pod naslovom Odkrijte skrite kotičke Slovenije. Učenci pa še poudarjajo, da je treba pred kolesarskim izletom preveriti svoja kolesa, če so v brezhibnem stanju, na vsaki kolesarski dogodivščini pa mora biti zvesta spremljevalka čelada.

Besedilo: Duša Podbevšek – Bedrač

Celoten članek je dostopen v junijski številki Lipovega lista, ki ga je mogoče kupiti v knjigarni Konzorcij na Slovenski cesti 29 v Ljubljani. Na revijo se lahko naročite tudi preko elektronskega naslova: info@turisticna-zveza.si. Celoletna naročnina stane 35,02 evra.

 

 

 

 

Prejšen članekTematske poti so vse bolj priljubljene
Naslednji članek Mesto Črnomelj – v zvestem objemu rek, tradicije in kulture

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here