Tematske poti so vse bolj priljubljene

0
549

Turistična zveza Slovenije je konec aprila na Učni poti Drvošec pripravila tradicionalni Klepet ob naj poti. Ob najlepši kulisi na svetu – skoraj polnem Cerkniškem jezeru, pod sinje modrim nebom in ob zvokih edinstvene ptice bobnarice – so se navzoči strinjali, da je Drvošeč nedvomno primer dobre prakse ter da je epidemija petzvezdična doživetja prenesla v naravo, zato so tematske poti najnovejši trend. Turistična zveza že dolgo opozarja, da je treba na tem področju vzpostaviti red. Pri tem je pripravljena nuditi strokovno pomoč, saj ima na tem področju daleč največ izkušenj.

Marko Rupar, župan občine Cerknica

Dejstvo je, da bo ta pot pomagala pri turistični ponudbi naše Notranjske, saj so po njeni zaslugi poti po Cerkniškem jezeru in naši okolici vodene, ne gre za lazenje po brezpotjih, kar se je dogajalo v preteklosti.

Urška Ogrinc, strokovna vodja enote za turizem v Notranjskem regijskem parku

Lansko leto smo imeli kljub koroni izjemni sezono, in sicer ker na tematsko pot, ki je osnova, pripenjamo različne vsebine; od lovov na zaklad, pripovedovanja pravljic o nastanku Cerkniškega jezera do etnobotaničnih sprehodov … Ko izkušnjo narave povežemo s strokovno ali sprostitveno vsebino, dobimo tisto češnjico na kupi, ki obiskovalcu ponuja nekaj več.

Nataša Hočevar, STO

STO prek tematskih poti domačim in tujim gostom s ponosom predstavlja naravne in kulturne zaklade Slovenije ter vabi vse, da tudi s pomočjo lokalnih turističnih vodnikov spoznavamo življenje in delo prebivalcev posameznih destinacij.

Ksenija Fleger, v. d. generalne direktorice Direktorata za turizem na MGRT

Turistično povpraševanje se bo po obdobju epidemije covida-19 precej spremenilo. Ljudje bodo vedno bolj povpraševali po aktivnostih v naravi, po manj znanih turistično obiskanih destinacijah. V tej zgodbi so zelo dobrodošle tematske poti, ki predstavljajo vsebinsko dopolnitev turistične ponudbe posamezne destinacije. So pomemben del petzvezdničnih doživetij.

Janez Logar, v. d. direktorja Zavoda za gozdove Slovenije

V okviru Zavoda za gozdove imamo na seznamu 84 poti, od tega jih 31 upravljamo samostojno, ostale pa z drugimi partnerji. Učne poti so odličen pripomoček za popularizacijo gozdov in gozdarstva, hkrati so pa edinstvena priložnost, da lokalno okolje pokaže najboljše, kar ima. Zavod za gozdove Slovenije skrbi tudi za razvoj podeželja. Učne poti so lahko tam dopolnitev ali del turističnega produkta.

Peter Misja, podpredsednik Turistične zveze Slovenije

Turistična zveza Slovenije je že vrsto let vpeta v to delo. Naša ocenjevanja so pozitivno vplivala na to, da se je v Sloveniji uredilo izredno veliko tematskih poti. Vsako leto jih komisija oceni povprečno od 15 do 20. Vse te poti nudijo užitek domačinom, ki živijo na tem območju, pa tudi vsem gostom, ki prihajajo na obisk.

Jože Prah, predsednik komisije za izbiro Naj poti

Pomembno je tudi pravilno vodništvo in interpretacija, zato smo veseli, da je Center za poklicno izobraževanje v letošnjem letu verificiral standard vodnik/vodnica v naravi in krajini. Planinska zveza Slovenije ima odlično izdelan in predstavljen model planinskih poti, po katerem bi se morali zgledovati. Certificiranje, skrbništvo, evidenco in register tematskih bi lahko prevzela Turistična zveza Slovenije.

Marko Lenarčič, direktor Slovenia Outdoor, Aktivna Slovenija giz

V Nemčiji so malo naprej s temi zadevami in imajo t. i. ‘premium wege’. Vsako leto se zberejo na njihovem največjem sejmu in razdelijo nagrade, tudi finančne, ter predstavijo najboljše poti v tistem letu. Smo na dobri poti, da jim tudi v tem pogledu sledimo ter jih ujamemo.

Besedilo: PoF

Fotografije: Notranjski regijski park

 

 

 

Prejšen članekDermotovo leto 2020/21: Pevski mojstri iz Krope
Naslednji članekS kolesom na zanimive poti: Odkrivanje skritih kotičkov Slovenije

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here