Tri najlepše pešpoti ob morju

0
2172

Spoznajte tri najlepše krožne pešpoti ob morju. 28 kilometrov slikovitih poti pohodnikom omogoča spoznavanje skritih kotičkov Portoroža, Pirana, Seče in Strunjana.

Destinacija Portorož & Piran ponuja veliko skritih kotičkov in eden najlepših načinov za njihovo odkrivanje so prav dolgi sprehodi ob morju. Odkrijte tri piranske krožne pešpoti in se nadihajte svežega morskega zraka. Poti peljejo po slikovitih in razgibanih pokrajinah, ki ponujajo čudovite razglede na brezčasne soline, najvišji flišni klif na vzhodnem Jadranu, fotogeničen Mesečev zaliv in druge edinstvene pejsaže, s katerimi se ponaša destinacija Portorož in Piran. Vodijo po gozdnih poteh, skozi srednjeveški Piran, Krajinski park Strunjan, po poti nekdanje ozkotirne železnice Parenzane, mimo fieških jezer in impozantnih skulptur Forma vive. Izhodišče vseh treh poti je v Portorožu, nato pa se pohodniki lahko odpravijo v smeri Pirana, Strunjana ali Seče. Vsak krog je mogoče prehoditi v dveh do treh urah, tako da so poti še posebej primerne za družine z otroki in rekreativce.

Piranska pešpot
Foto: Jaka Ivančič
  1. Piranska pešpot (9 km / 2 h 30 min)

Pot, ki obkroži mesto, vam Piran predstavi v prav posebni luči. Pohod boste pričeli med portoroškimi vrtovi, mimo katerih se boste povzpeli do Belega križa. Kmalu se bo odprl pogled vse do Trsta, ob lepem vremenu pa celo do Triglava. Kratek spust vas bo pripeljal do dveh fieških jezer, nato pa boste nadaljevali pot pod klifom, tik ob morju. Pogled na znani obris cerkve sv. Jurija bo oznanil prihod v Piran in pot se bo zlila proti ozkim tlakovanim ulicam. Obšli boste romantični svetilnik na Punti in se po znani obmorski promenadi vrnili v Portorož. Med potjo ne spreglejte ostankov cerkvice sv. Bernardina!

  1. Strunjanska pešpot (12 km / 3 h)

Strunjanska pešpot se prične s skrivnostnim predorom Valeta, skozi katerega je pred stotimi leti peljala ozkotirna železnica Parenzana. Kmalu se boste znašli sredi Krajinskega parka Strunjan, povzpeli se boste na rob najvišjega klifa vzhodnega Jadrana, kjer vam bo dih vzel razgled na Mesečev zaliv. Pot vas bo nato peljala ob robu klifa, skozi prikupen sredozemski gozdiček spet nazaj proti strunjanskim solinam. Trenutno je prehod čez soline zaradi vzdrževalnih del zaprt, zato se raje sprehodite po poti ob robu solin. Tudi od tu vam pogled na solna polja in piransko cerkev sv. Jurija v daljavi ne bo ušel. Če le utegnete, si privoščite osvežitev v morju, preden nadaljujete pot mimo Pacuga v Fieso in se ponovno vrnete v živahen Portorož.

Strunjanska pešpot
Foto: Branko Furlanič
  1. Seška pešpot (7 km / 2 h)

Morje, soline in spokojnost – če se želite popolnoma odmakniti v neki drugi svet, potem je Seška pešpot prava izbira. Iz središča Portoroža se boste povzpeli na nekoliko bolj odmaknjeno Senčno pot, ki vas bo pripeljala v Lucijo. Tam se bo pot pod senco dreves dvignila proti zelenemu polotoku Seča. Hodili boste med oljčnimi nasadi in uživali ob čudovitih razgledih na Sečoveljske soline, ene redkih, kjer se sol prideluje po več stoletij starem izročilu. Kmalu vas bodo pozdravile edinstvene kamnite skulpture parka Forma viva, od koder si lahko ogledate Portorož še iz druge perspektive. Stopničke vas bodo pripeljale do starih lesenih plovil v seškem škveru. Sprehod lahko popestrite z obiskom fitnesa na prostem, vrta kaktusov ali ribogojnice piranskih brancinov. Mimo lucijskega kampa vas bo pot znova pripeljala v Portorož.

Seška pešpot
Foto: Branko Furlanič

Poti so varne, urejene in dobro označene. V pomoč pri orientaciji je postavljenih devet sistemskih tabel, na poteh bodo pohodniki srečali tudi manjše usmerjevalne table, pomagali pa si bodo lahko tudi s talnimi markacijami. Zemljevid poti je na voljo v turističnih informativnih centrih v Portorožu in Piranu ter na spletni strani www.portoroz.si.

 

Lea Šuligoj

Prejšen članekOddih v urejenem vrtu
Naslednji članek»Po stopinjah mojega deda,« pisatelja, Miška Kranjca

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here