Sladko doživetje na Čebelarstvu Kozmus

0
240

Čebelarstvo Kozmus najdemo na Kozjanskem, v občini Kozje, na sončni strani Pilštanja, v neokrnjeni naravi, med travniki, vinogradi in sadovnjaki. Vodi ga priznan čebelarski strokovnjak, dr. Peter Kozmus. Njihova zgodba se je pričela leta 2009, ko se je Peter z družino preselil iz občine Laško na Pilštanj. Tam je skupaj z družino razvil srednje veliko čebelarstvo, ki obsega približno 100 čebeljih družin na štirih lokacijah. Ob domači hiši ima čebelnjak, ki ga zadnje čase uporabljajo predvsem za čebelarski turizem in pridobivanje cvetnega prahu. Poleg tega imajo še dve prevozni enoti s čebelami, ki jim služijo za pridobivanje sortnih medov. Četrta lokacija služi razvoju rezervnih družin.

Skupina obiskovalcev po ogledu čebelnjaka, Fotografija: Arhiv čebelarstva

S čebelarskim turizmom se ukvarjajo od leta 2012, v 2016. pa so pridobili certifikat čebelarskega turizma in pri tem prejeli tri čebelice, ki so znak odličnega ponudnika. Vse se je pričelo, ko so čebelarji sami izrazili željo za obisk čebelarstva Kozmus, da bi spoznali način čebelarjenja in bi se obiskovalci naučili kaj koristnega od dr. Petra Kozmusa, ki ima v Sloveniji in tujini velik čebelarski ugled. Število skupin se je iz leta v leto povečevalo, zato je sledila logična odločitev, da se osnovnemu čebelarstvu pridruži še čebelarski turizem.

Čebelnjak v Plistanju pri Petru Kozmosu, Fotografija: Tomo Jeseničnik

Pričetki čebelarskega turizma

V čebelarstvu Kozmus obiskovalce sprejemajo od aprila do konca novembra, ko so čebele aktivne in lahko obiskovalci vidijo več zanimivih stvari. Vsaki skupini obiskovalcev (različna društva, družinski izleti, skupine iz različnih podjetij …) se prilagodijo in jim predstavijo tisti del čebelarstva, ki jih najbolj zanima. Ob tem se razvijejo različne razprave v prijaznem in lahkotnem vzdušju, saj se v čebelarstvu zavedajo, da je glavni namen obiskovalcev, da se imajo lepo in izvejo kaj koristnega. Ob tem jim razkažejo čebelnjak, hotel za samotarske čebele, zeliščni vrt, preizkusijo lahko različne vrste medu in druge izdelke, ki jih pridelujejo v čebelarstvu, in še marsikaj. Ponudbo izdelkov so prilagodili obiskovalcem, tako so pakirani v različnih velikostih, saj zlasti tisti, ki pripotujejo z letalom, rajši nabavljajo manjše količine. Poleg tega v čebelarstvu izdelujejo tudi različne mešanice z medom (kakav, ingver, cimet, sladki pelin, cvetni prah …), ki jih obiskovalci radi preizkusijo.

Ogled VR-filmov

Pred leti so na čebelarstvu Kozmus posneli enega izmed prvih virtualnih filmov v čebelarstvu. Film je bil posnet za promocijo čebelarstva ob prizadevanjih Slovenije, da 20. maj postane svetovni dan čebel. Zaradi tega imajo v čebelarstvu Kozmus v ponudbi tudi ogled čebelarskih VR-filmov, ki so zanimivi ne samo najmlajšim obiskovalcem, ampak tudi starejšim. Starejši jih namreč še posebno radi pogledajo in se seznanijo s tem, kaj mlajše generacije navdušuje v zadnjem obdobju.

Ogled VR filmov, Fotografija: Arhiv čebelarstva

Nujnost spletne trgovine

Dr. Peter Kozmus pravi, da so bili v času razsajanja covida 19 prisiljeni vzpostaviti spletno trgovino. Čebelarstvo Kozmus ima tudi zaradi čebelarskega turizma namreč široko prepoznavnost in številni kupci od drugod želijo kupovati izdelke, ki so jih preizkusili ob obisku. Zaradi tega se jim je porodila ideja, da bi vzpostavili spletno trgovino, vendar jih je bilo strah, ali bodo ljudje pripravljeni med in ostale čebelje izdelke kupovali prek spleta in ob tem plačevati stroške pošiljanja. Že prej kot v enem letu so ugotovili, da je bila to prava odločitev. Tudi poštnina ne predstavlja težave, imajo pa v čebelarstvu Kozmus prakso, da svojim najzvestejšim strankam stroške pošiljanja krijejo sami.

Različne vrste medu, Fotografija: Arhiv čebelarstva

Povezovanje z ostalimi turističnimi ponudniki v okolici

V čebelarstvu Kozmus so kmalu spoznali, da obiskovalci, ki prihajajo na Kozjansko, ob obisku želijo še isti dan spoznati tudi druge zanimive zgodbe v okolici. Tako so v Turističnem društvu Pilštanj že v letu 2016 pripravili zanimive ponudbe enodnevnih izletov za različne zaključene skupine. Ponudbe so razposlali nekaterim drugim društvom in odziv je bil dober. Med preteklimi obiskovalci je bilo veliko upokojencev, kmečkih žena, čebelarjev in drugih, ki jih zanimajo čebele in ta del Slovenije. Odzivi različnih skupin so zelo pohvalni.

Različne mešanice z medom, Fotografija: Arhiv čebelarstva

O Petru Kozmusu

Čebelari že od osnovne šole, zato ima s čebelami veliko izkušenj. Je čebelarski strokovnjak, raziskovalec, predavatelj, predsednik Sveta za čebelarstvo na MKGP in podpredsednik Svetovne čebelarske organizacije. Svetovna čebelarska javnost ga je spoznala leta 2003, ko je bil generalni sekretar največjega čebelarskega kongresa APIMONDIA, ki je potekal v Sloveniji. Od takrat dalje sodeluje v številnih čebelarskih združenjih in se udeležuje različnih mednarodnih dogodkov (Argentina, Avstrija, Bangladeš, Belgija, Bolgarija, Čile, Etiopija, Francija, Hrvaška, Indija, Irska, Italija, Južna Koreja, Kanada, Kazahstan, Malta, Poljska, Srbija, Tunizija, Turčija, Ukrajina, ZDA, Združeni arabski emirati …).

Je soavtor več kot 200 znanstvenih, strokovnih in poljubnih prispevkov o čebelah, čmrljih in opraševanju. Poleg tega je soavtor knjig Čebelarjenje za vsakogar, Čmrlji v Sloveniji in Brez čebel ne bo življenja.

Degustacija medu pri Petru Kozmosu, Fotografija: Tomo Jeseničnik

Čebelarstvo je kmetijska panoga, ki je zelo povezana z naravo. Čebele izkoriščajo danosti narave, zato je zelo pomembno, kje ima čebelar čebelnjak. Na Kozjanskem so zelo ponosni, da živijo in čebelarijo na območju, ki je vključeno v NATURO 2000, in da čebele lahko nektar in mano zbirajo z rastlin, ki rastejo v neokrnjeni naravi. To daje izdelkom posebno aromo in okus. Vsi izdelki pa so vključeni v blagovno znamko: SLOVENSKI MED Z GEOGRAGSKO OZNAČBO ter SOŽITJE – KOZJANSI PARK, ki jo podeljuje regijski Kozjanski park.

Čebelarski turizem je nadgradil čebelarstvo, da lahko obiskovalcem predstavljajo svoje delo in izdelke. Ljudje domače izdelke cenijo in upajo, da bo tako ostalo tudi v prihodnje.

Besedilo: dr. Peter Kozmus

 

Prejšen članekČebelarjenje v Gorjah
Naslednji članekNekaj tisoč pikov naenkrat ga je ozdravilo hude alergije

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here