Sodobni digitalni zapis dobila tudi grad Rihemberg in grad Vipavski križ

0
405

Zavod za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina je jeseni 2021 uspešno zaključil obsežen projekt digitizacije spomenikov kulturne dediščine in razvoja novih turističnih produktov, ki ga je sofinanciralo Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo RS. Grad Rihemberk, grad Vipavski Križ, rimska utrdba Kastra in Solkanski most so v okviru projekta dobili sodoben digitalni zapis, z vzporedno razvitimi digitalnimi orodji in izvirnimi turističnimi produkti pa tudi nove vsebine in priložnosti za privabljanje obiskovalcev.

Vipavski križ, Fotografija: www.vipavskadolina.si

V povezavi s temi znamenitimi objekti, njihovimi zgodbami in vplivi na lokalno življenje od nastanka do danes so po kriterijih Slovenske turistične organizacije za tako imenovana 5-zvezdična doživetja vzporedno z digitizacijo objektov začeli nastajati tudi novi turistični produkti. Zavod za turizem je za njihov razvoj izbral sodoben pristop. V štiri razvojne skupine, za vsako točko kulturne dediščine po eno, je povabil okoliške turistične ponudnike. Pod strokovnim vodstvom strokovnjakov in s pomočjo metode ‘Design thinking’ so ekipe osem tednov na spletnih srečanjih – bili smo namreč sredi epidemije – razvijale koncepte novih vodenih doživetij, ki vključujejo lokalno dediščino, posebnosti in kulinariko. Pozneje, čez poletje, so ekipe te koncepte razvile v tržne produkte, njihovi nosilci, turistični ponudniki z ustrezno registracijo, pa so jih začeli ponujati na trgu.

Razviti digitalni 3D-modeli objektov kulturne dediščine so omogočili izdelavo dodatnih digitalnih orodij za promocijo turistične destinacije in približevanje kulturne dediščine njenim obiskovalcem. V sodelovanju s podjetjem Arctur so tako nastali štirje promocijski filmi, v katerih imajo poleg objektov kulturne dediščine glavno vlogo namišljene zgodovinske osebnosti. V gradu Rihemberk je to grofica Eleonora Rihemberška, v Vipavskem Križu nekdanji grof, v utrdbi Kastra rimski vojak in ob Solkanskem mostu strojevodja, ki naj bi prvi zapeljal vlak čez most. Filmi bodo skozi različne komunikacijske kanale vabili k doživetju zanimivih zgodb med ostalinami in objekti kulturne dediščine.

Grad Rihemberk, Fotografija: www.vipavskadolina.si

Ob vseh štirih objektih, zajetih v projekt, so bile postavljene table s QR-kodo, s katero obiskovalec dostopa do posebne spletne aplikacije. Z njeno pomočjo si lahko s pametnim telefonom ogledamo 360-stopinjski posnetek digitaliziranega objekta in pri obeh gradovih, Rihemberk in Vipavski Križ, tudi rekonstrukcijo njunega nekdanjega videza. Poleg tega lahko dobimo vse osnovne informacije o objektih, si ogledamo filme in se seznanimo z doživetji, ki ponujajo še veliko več. Spletna aplikacija z zemljevidom vseh digitiziranih točk vabi k obisku celotne destinacije, je brezplačna in na voljo vsakomur, ki odčita QR-kodo. Aplikacijo bodo v Zavodu za turizem razvijali naprej, dodajali bodo nove točke zanimive kulturne dediščine, razmišljajo po tudi o razvoju dodatnih funkcionalnosti.

Besedilo in fotografije: Javni zavod za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina

www.vipavskadolina.si

 

 

Prejšen članekŽužemberški grad: čarobna trdnjava nad reko Krko
Naslednji članekV Semiču prva tamburaška opera na svetu

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here