Pod grajsko lipo

0
225

Najbrž ga ni med vami, ki še ni slišal za kraj z znamenitim imenom Polhov Gradec. Le pol ure vožnje oddaljena od glavnega mesta leži obkrožena z vršaci alpskega predgorja ta zanimiva vasica. Slovenski pisatelj Ivan Cankar je zanjo dejal, da je najlepši kraj na svetu. Delček lepote, ki je pisatelja očarala že pred stoletji, je kraj ohranil še danes, zato že sam po sebi vabi, da ga obiščete. Polhov Gradec se ponaša tudi z bogato kulturno dediščino, saj je občutek za kulturo in lepoto bil tesno povezan z ljudmi ki so se tod naselili. Tudi dandanes se ljubiteljska kultura močno prepleta z našim življenjem. V kraju in bližnji okolici deluje več pevskih zborov, dramska skupina, folklorne skupine, klekljarsko društvo, razni ljudski umetniki…

Ena od mnogih znamenitosti, ki jih Polhov Gradec premore je tudi polhograjska graščina, s čudovito urejenim parkom in znamenito večstoletno lipo. Lipa, nekdaj ena najlepših s »tanc podnom« daleč naokrog, krasi park pred graščino že vsaj tri stoletja. Po mnenju nekaterih pa bi bila lahko še precej starejša. Mnogi še pomnijo, kako so včasih posedeli v krošnji drevesa. kjer se je nahajala miza in klopi. Te so žal zaradi povzročanja škode drevesu odstranjene. Podnjo se je v preteklosti veliko rajalo in prepevalo.

V želji da popestrimo dogajanje v kraju v poletnih dopustniških mesecih, smo se leta 2011, ob 20-letnici samostojnosti naše države Slovenije, v moškem pevskem zboru  Turističnega društva  Briše in Javnem zavodu Polhograjska graščina odločili pripraviti družabno pevsko srečanje moških zborov in skupin z imenom »Pod grajsko lipo«. Ko se dan nagiba k počitku se zberemo v grajskem parku pred našo mogočno lepotico. Še preden se oglasi pesem, nas že nekaj let zapored Dramsko društvo Neptun z igranimi prizori popelje v preteklost našega kraja.

Pod večer pa, ko vzide »fantovsko sonce«, v parku pred graščino zadoni fantovska pesem. Prireditev ima vasovalski pridih, zato v prvi vrsti vabimo moške pevske zasedbe. Vsaka skupina zapoje nekaj pesmi. Običajno so te pesmi ljudske ali vsaj ponarodele prirejene za večglasno petje. Ko se luna že močno dvigne nad krošnjo lipe pa ob zaključku prireditve fantje in možje »skup´ stopimo« da zadoni pesem še iz vseh grl hkrati. Ob kapljici in pogostitvi z domačimi dobrotami, pa se druženje običajno razvleče še pozno v noč.

Besedilo in fotografije: Marjan Malovrh, zborovodja Mopz TD Briše in pobudnik prireditve

Prejšen članekGonžarjeva peč in druge lepote Vinske Gore
Naslednji članekPo sledeh škrata, čarovnice in magičnih lepot narave

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here