Tadej Pogačar je najbolj prispeval k prepoznavnosti Slovenije v svetu

0
757

Plenarni del letošnjih Dnevov slovenskega turizma, ki je potekal 8. decembra virtualno, se je osredotočil na slovenski turizem med in po epidemiji covida-19, razprava na okrogli mizi pa je odprla aktualna vprašanja.

Po uvodnem pozdravu ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška ter predstavitvah mag. Maje Pak, direktorice Slovenske turistične organizacije, in Andreja Prebila, predsednika TGZS, je sledila razprava, v kateri so udeleženci iskali odgovore na aktualna vprašanja slovenskega turizma. Na vprašanja so odgovarjali: Simon Zajc, državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo RS, Gregor Jamnik, predsednik Združenja hotelirjev Slovenije pri TGZS, Sebastian Postogna, vodja F&B, Falkensteiner, Barbara Soršak, direktorica Uniturja, Tomaž Kavčič, kuharski mojster, Gostilna pri Lojzetu, in dr. Ljubica Knežević Cvelbar, Ekonomska fakulteta.

Več o plenarnem delu je na voljo na poslovnih straneh slovenia.info: https://www.slovenia.info/sl/poslovne-strani/dnevi-slovenskega-turizma-2020).

Tudi letos so bila podeljena najvišja priznanja v slovenskem turizmu.

 KRISTALNI TRIGLAV ZA OSEBNOST 2020 najbolj vidni osebnosti, ki je veliko prispevala k prepoznavnosti Slovenije v svetu (vsi organizatorji DST)

 Nagrajenec: Tadej Pogačar

»Nikoli ne odnehaj in nikoli se ne predaj!« je zapisano na spletni strani Tadeja Pogačarja. Stavek, ki odraža neverjetno voljo, ambicioznost in trud, ki je zgolj 21-letnega kolesarskega šampiona s Klanca pri Komendi popeljal do najbolj zaželene trofeje v kolesarstvu: zmage na Dirki po Franciji. V Sloveniji je s sleherno etapo Dirke po Franciji rasel ponos celotnega naroda, upravičeno smo začeli govoriti kar o slovenskem Tour de Franceu. Tuji mediji so izpostavljali izjemen uspeh slovenskih kolesarjev, Slovenija je bila v najuglednejših svetovnih medijih izpostavljena kot kolesarska in športna velesila.

“Nikoli ne odnehaj in nikoli se ne predaj!” je zapisano na spletni strani Tadeja Pogačarja.

AMBASADOR SLOVENSKEGA TURIZMA 2020 (Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo RS)

Nagrajenec: Terry Stevens

Profesor Terry Stevens je ustanovitelj in izvršni direktor večkrat nagrajenega mednarodnega podjetja za svetovanje v turizmu Stevens & Associates. Doslej je sodeloval pri številnih projektih upravljanja in razvoja turističnih destinacij v 55 državah po vsem svetu. Že drugo leto zapored (2019 in 2020) je prejel prestižno nagrado strokovnjak leta za razvoj svetovnih turističnih destinacij, ki jo podeljuje revija LUXLife. Pred kratkim je izdal knjigo Wish You Were Here: The stories behind 50 of the world’s great destinations (Želim si, da bi bil/-a tukaj: zgodbe o 50 odličnih svetovnih turističnih destinacijah), ki vključuje tri destinacije v Sloveniji, ter knjige Tourism Facing the Pandemic: From Crisis to Recovery (Turizem v spopadanju s pandemijo: od krize do okrevanja), The Art and Science of Destination Management (Umetnost in znanost upravljanja turističnih destinacij) in Tourism for Development (Turizem za razvoj). Navdušen je nad lepotami naše dežele, lahko bi rekli, da je ‘prijatelj’ Slovenije. Od leta 1970 jo je obiskal več kot petdesetkrat.

KRISTALNI TRIGLAV 2020 (Društvo turističnih novinarjev Slovenije)

Nagrajenec: Združenje Gourmet over Mura

Gourmet over Mura je neformalno združenje ponudnikov vrhunske kulinarike, vinskih zgodb in nastanitev z levega in desnega brega reke Mure. Nastalo je samoiniciativno in se financira izključno iz lastnih sredstev. Združenju je uspelo povezati turistično ponudbo celotne regije. Postalo je prepoznavna blagovna znamka za odličnost, ki je iz samo treh vrhunskih ponudnikov na začetku (Gostilna Rajh, Šunkarna Kodila in Vinarstvo Marof) zrasla v enega vodilnih turističnih projektov v regiji. Letos se je vanj vključilo še devetnajst ponudnikov kakovostnih butičnih nastanitev.

NAGRADA SEJALEC 2020 – (STO)

Nagrajenec: Regijski promocijski center Expano (Razvojni center Murska Sobota)

Regijski promocijski center Expano je bil kot slovenski paviljon leta 2015 na svetovni razstavi Expo v Milanu izjemna uspešnica, danes pa ob robu Soboškega jezera živi svoje drugo življenje. Z restavracijo, trgovino z regijskimi izdelki, centrom mobilnosti, hologrami, virtualnim poletom z balonom in 3D-potovanjem skozi čas je prerasel stereotip turistično-poslovne pisarne. Je živi katalog lokalne turistične ponudbe, ki obiskovalce načrtno usmerja na različne točke Pomurja – zato tudi naziv Vrata v Pomurje –, s čimer razpršuje turistične tokove in hkrati obiskovalce uspešno nagovarja, naj v destinaciji – na račun spoznavanja različnih ponudnikov – preživijo več dni.

Regijski promocijski center Expano ob robu Soboškega jezera živi svoje drugo življenje

Finalist: Istrski zajtrk – okusi lokalno, prijaviteljica Mateja Hrvatin Kozlovič, s. p.

Istrski zajtrk kot produkt na inovativen način dviguje prepoznavnost in konkurenčnost destinacije, hkrati pa odpira priložnosti za turistično prezrto istrsko podeželje z razpršenimi, a še vedno zelo iskrenimi vasmi. Istrski zajtrk je primer dobre prakse, kako skozi ekonomski model lokalnih zadrug in delitvene ekonomije povezati male pridelovalce, ekološke kmete, vinarje, ponudnike nastanitev in doživetij. Produkt počasi, a zanesljivo spreminja miselnost, da slovenska Istra ni samo obalni pas ter da naravne danosti za dober turistični produkt niso dovolj. Treba je predstaviti zgodbe, tradicijo in običaje. In za dober turistični produkt je treba prestopiti prag hiš domačinov.

Finalist: Jasna Chalet Resort, prijavitelj Jasna Chalet Resort, d. o. o.

Če je bil turistično-gostinski objekt ob vznožju vzpona na Vršič desetletja dolgo simbol za slabo upravljanje turistične infrastrukture, ima danes Jasna Chalet Resort dolgoročno strategijo upravljanja in jasno vizijo, kam trajnostno razvijati to mikrodestinacijo znotraj Kranjske Gore. Komisija pri produktu še posebej izpostavlja parkovno ureditev s konceptom vrnitve k samoniklemu rastju na lokaciji po priporočilih Botaničnega vrta v Ljubljani. Kljub ponudbi za zahtevnejše goste pa Jasna ostaja dostopna za širšo javnost, saj je občini za naslednjih deset let ob polovici jezera zagotovljena služnostna pot.

 NAGRADA SNOVALEC 2020 – (STO)

Nagrajenec Fish&Fly Trio, prijavitelj: Zavod OTIS

Nov turistični proizvod Fish&Fly Trio zapolnjuje butični in visoko donosni segment ribiškega turizma. Ekskluzivno doživetje v naravi, ki poteka na treh slovenskih rekah in vključuje tri ribje vrste, bo glede na omejeno zmogljivost voda vedno ostalo prestižno. Glede na spremenjeno tržišče in drugačne potrošne navade gostov bo Fish&Fly Trio tudi po koncu pandemije lahko zelo privlačen in konkurenčen.

Fish&Fly Trio ponuja ribolov treh vrst rib na treh slovenskih rekah: reki Soči (soška postrv), reka Kolpa (lipani), reka Krka (potočna postrv)

Nagrajenec: Potovanja z električnimi motorji, prijavitelj: Clutch Rožle Verhovc, s. p.

Gre za eno prvih zelenih mototur na svetu na izključno električnih luksuznih motorjih, ki povezuje individualne zelene ponudnike, destinacije in doživetja v celosten trajnostni paket. V ospredju sta nižanje izpustov toplogrednih plinov in skrb za varovanje okolja. Proizvod je primeren za vse tiste, ki želijo – tudi kot sopotnik – ujeti veter v lase in doživeti motorizem kot nikoli končano avanturo ter način življenja.

Nagrajenec: Robidišče Trail Center, prijavitelj: Arbischa, d. o. o.

Projekt Robidišče Trail Center daje upanje in zagon, da bo naša najbolj zahodna vas s samo osmimi prebivalci postala živa skupnost, ne več zgolj šolski primer izpraznjenih beneških vasi. Trail center, ki kot eden redkih legalnih gorsko-kolesarskih centrov pri nas prevzema status nosilca kolesarskega turizma v Dolini reke Soče, razpršeni hotel in nova ponudba nastanitev v vasi pomembno revitalizirajo Benečijo in ji dajejo novo življenje.
PRIZNANJE ZA IZJEMEN PRISPEVEK K RAZVOJU SLOVENSKEGA TURIZMA (Turistično-gostinska zbornica Slovenije)

Nagrajenka: Renata Balažic

Renata Balažic, članica uprave Save Turizem, d. d., je svojo več kot dvajsetletno pot v turizmu, začela konec devetdesetih let kot pripravnica receptorka v Grand Hotelu Union v Ljubljani, kjer je nabirala dragocene hotelske izkušnje, kmalu napredovala v direktorico prodaje in marketinga, v hotelu skrbela za zahtevne obiske prepoznavnih osebnosti, predsednikov držav, od predsednika ZDA Billa Clintona, angleške kraljice ipd., ter izpopolnjevala svoje znanje v turizmu tako doma kot v tujini.

PRIZNANJE ZA ŽIVLJENJSKO DELO V GOSTINSTVU (Sekcija za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije)

 Nagrajenec: Marjan Vidovič

Marjan Vidovič vodi Motel in picerijo Črni baron v predmestju Maribora ob reki Dravi. Njegov gostinski obrat se ponaša z več desetletno tradicijo in je ena najbolj poznanih in največjih picerij na Štajerskem. Marjan Vidovič ima že vrsto let vidno vlogo med štajerskimi gostinci.

PRIZNANJE ZA IZJEMEN PRISPEVEK PRI RAZVOJU TURISTIČNE DRUŠTVENE ORGANIZACIJE ( Turistična zveza Slovenije )

Nagrajenec: Boris Pirc

Boris Pirc je poslovni sekretar Mestne turistične zveze Ljubljana, ki se s turizmom ukvarja že 30. let, s prostovoljstvom pa več kot štiri desetletja. Je dolgoletni član upravnega odbora Turistične zveze Slovenije, kjer že več kot dve desetletji kot prostovoljec pomaga pri projektih Moja dežela – lepa in gostoljubna, Turizmu pomaga lastna glava ter Več znanja za več turizma.

Besedilo in fotografije: STO

 

Prejšen članekFilip Flisar: En dan se ti ‘zalušta’ dunajski, naslednji pa koline
Naslednji članekTZS v letu 2020: Ostali smo ostali ustvarjalni in aktivni

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here