V objemu reke ljubezni

0
920

Suha krajina je manjša pokrajina na Dolenjskem, katere središče je Žužemberg. To je kraj, kjer izvira in teče reka Krka, ki je dobila ime po istoimenskem kraju vasice Krka. Sloveniji je to idilično območje znano tudi s televizijskih zalosnov, saj so ob izviru zelene lepotice in Krške jame snemali nadaljevanko Reka ljubezni.

Mistično raziskovanje Krške jame

Rečna lepotica je ena od pomembnih turističnih postojank. Ko se boste z avtomobilom vozili proti vasici Krka, vas bo pričakala informacijska točka nasproti podružnične šole, kjer stoji Knjigobežnica. Tam si lahko postrežete z zgibanko Krke in Krške jame ter se opremite s prvimi pomembnimi informacijami. Nato pod nadaljujete čez most do mogočne baročne cerkve svetnikov Kozme in Damjana arabskega rodu lekalnarja in zdravilca. Krška cerkev je bila prva romarska cerkev na Slovenskem. Tam lahko tudi parkirate in se odpravite peš proti izviru Poltarice in reke Krke ki je pred samim vhodom v Krško jamo.

Krška jama

Krška jama se odpira nad izvirom reke Krke, severno od vasi Gradiček. To je vodoravna jama, iz katere bruha podzemska voda le ob povodnji. Za vhodom je prostorna dvorana z mestoma zasiganimi stenami. Dolga je dobrih 200 in široka do 30 metrov. Strop oblikujejo uravnani kamniti skladi. Tla prekrivajo grušč in veliki balvani, na vzhodnem delu nagrmadeni vse do stropa. Dvorano zaključuje 30 metrov dolgo sifonsko jezero.

Krška jama je v nemirnih časih nudila zavetje domačinom, o čemer govori tudi Jurčičeva povest Jurij Kozjak. Prvi, ki je zabeležil svoj obisk Krške jame, je bil Valvasor že v 17. stoletju. Prvi načrt jame je leta 1887 izrisal V. Hrasky, ki je vodil melioracije v zaledju izvira Krke. Glavni vhod so leta 1935 razširili, da bi omogočili hitrejši odtok podzemne vode in razrešili problem poplav na Radenskem polju.

Vodeni ogled po Krški jami traja približno pol ure.

Ob tem so z razstreljevanjem razpoke nad sifonskim jezerom poskušali najti nadaljevanje jame leta 1954, kar pa jamarskim potapljačem uspelo šele leta 1995 in 1996. Ti so v globini sifonskega jezera preplavali labirint podvodnih rovov, ki po 210 metrih pripeljejo v 60 metrov dolgo končno Vrhovčevo dvorano. Skupna dolžina raziskanih rovov tako znaša 490 metrov.

Podzemski sistem reke Krke, ki sega vse do ponorov na Radenskem polju, naseljuje pestra podzemna favna, ki je s številnimi specializiranimi vodnimi vrstami med najbogatejšimi na svetu. Jamo je leta 1996 Turistično društvo Krka uredilo za obisk. Vhod vanjo je zaprt, pot ogleda pa je speljana do sifonskega jezera.

Ob reki Krki so snemali tudi televizijsko nadaljevanko, takrat so jih množično obiskovali radovedni gledalci.

Da bo vaš izlet res nepozaben

Ko zapuščamo Krško jamo in izvir, se na izhodišče pri cerkvi lahko podamo krožno, po poti čez travnik skozi vas Trebnja gorica do vasice Krka. Pred samim vhodom v vas Krka zavijemo desno in si ogledamo Javornikov jez in star mlin. V centru vasi pred mostom kajakaški klub Krka vsako leto zadnjo nedeljo v maju prireja spust s kajaki po reki Krka do Šmihela. Tu si lahko ogledamo še Blatno ulico, kjer so snemali nadaljevanko Reka ljubezni.

Ni pa le narava tista, ki navdušuje, za vse ljubitelje kulture je skoraj obvezen postanek v Muljavi, vasici, kjer je svoja mladostna leta preživel pistalje Josip Jurčič, avtor prvega slovenskega romana Deseti brat. Jurčičeva domačija je kot muzej na prostem. Poleg hiške z značilno ureditvijo iz 19. stoletja si lahko ogledate še čebelnjak, kaščo, sužilnico za lan in t. i. Krjavljevo kočo.

Krka je raj za ljubitelje vodnih športov.

O Turističnem društvu Krka

V bližini Ivančne Gorice, 7 km od nje, leži na nadmorski višini 287 m idilična mala vas Krka.

Krko sestavljajo tri naselja: Videm, Mali Videm in Gmajna. V tem prelepem kraju deluje tudi naše Turistično društvo Krka ki je bilo ustanovljeno davnega leta 1973. Osnovni namen društva je prispevati k turistično-kulturnemu razvoju in boljšem prepoznavanju kraja. Združujemo krajane in ljubitelje Krke, ki želijo kraj obuditi in ohraniti življenje v njem.

V turističnem društvu delujejo krajani in ljubitelji Krke, ki želijo kraj obuditi in ohraniti življenje v njem.

Ženski del društva velja za najbolj pridnega in delovnega, saj vsako leto pripravijo več razstav in delavnic kvačkanja ter izdelovanja cvetja iz krep papirja. S tem navdušujejo osnovnošolce, saj se tovrstne umetniške spretnosti lahko ohranijo le tako, da znanje predamo mlajšim.

 

Slavko Pajntar – Pinki

Prejšen članekTek po Kriško-polževski planoti
Naslednji članekZavihali rokave in pobarvali 571 metrov belih lipiških ograj

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here