Turistična panoga pred novimi izzivi

Zaprta letališča. Kontrola na meji. Zaprte terase restavracij, barov in kavarn. Ugasnjene luči v kulturnih ustanovah, prazna turistična središča. Turistični tokovi so usahnili. Zaradi tihega širjenja koronavirusa v Sloveniji se je turistična panoga znašla pred novimi izzivi, prihodnost je negotova.

Oblegana turistična središča samevajo.
Foto: Aleš Fevžer/www.slovenia.info.si

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo in Slovenska turistična organizacija sta se na situacijo s širjenjem koronavirusa in njegovim vplivom na turistične tokove odzvali z vrsto ukrepov in aktivnosti za zmanjševanje škodljivih posledic za slovenski turizem.

“Slovenski turizem se v zadnjih tednih sooča s stanjem, ki ni primerljivo z nobenim do sedaj. Virus, poimenovan COVID-19, spreminja naša življenja in poslovanje. V zadnjih dneh smo priča drastičnemu upadu povpraševanja, odpovedim najpomembnejših dogodkov v globalnem in slovenskem turizmu, vrata zapirajo hoteli, igralnice in globalno prepoznane turistične ikone naše dežele, ukinjajo se stiski rok…,” pravi Maja Pak, direktorica Slovenska turistične organizacije

Turizem v Sloveniji je doslej cvetel, vsako leto je država beležila rekordne obiske tujih gostov. Tudi številke so dokazovale, da je Slovenija vroča destinacija. V lanskem letu smo v primerjavi z letom 2018 zabeležili 5-odstotno rast turističnih prihodkov. Turistični števec se je vrtel navzgor tudi po številu prenočitev. Turisti so usahnili praktično čez noč.

Michelinovih zvezdic za zdaj ne bo.
Foto: Luka Karlin, Studio Virc/www.slovenia.info.si

Slovenija se je s številnimi kulinaričnimi dogodki, planiranimi za naslednji dve leti, obetala pozicioniranje kot destinacija za 5-zvezdična gastronomska doživetja. Lani je našo državo kot destinacijo, ki jo je treba obiskati, izpostavil tudi najbolj prepoznavni gastronomski vodnik Michelin. V teh dneh bi morali izvedeti, katera restavracija, kateri kuhar bi dobil tako dragoceno Michelinovo zvezdico. Zaradi koronavirusa je težko pričakovani dogodek seveda odpovedan. Tako kot ostali veliki dogodki.

Zadnja leta smo beležili rekordne obiske tujih gostov.
Foto: Barbara Kožar/www.slovenia.info.si

“V teh razmerah pozivam vse, da ohranimo človeško bližino in nujno fizično distanco. To je edini način za zajezitev širjenja virusa. Od časa zajezitve bodo odvisne tudi posledice v turizmu. Zato upoštevajmo vsa priporočila in ukrepe, naslednji tedni bodo težki in odločilni,” še zaključuje direktorica Slovenske turistične organizacije.

Vir: STO

Prejšen članekNajdi svojo ustvarjalnost