Evropska destinacija odličnosti 2019: Podčetrtek

0
1848
V evropski družini je več kot 140 destinacij odličnosti, z letošnjim letom pa že osem slovenskih: Podčetrtek (na fotografiji), Koper, Brda, Laško, Idrija, Kolpa, Solčavsko in dolina Soče. Foto: Dean Dubokovič/www.slovenia.info

Evropska komisija je za letošnjo krovno temo izbora Evropskih destinacij odličnosti (EDEN) izbrala »Turizem dobrega počutja«. Strokovno komisijo pod vodstvom etnologa Janeza Bogataja je med finalistkama izbora (Dolenjska in Podčetrtek) najbolj prepričala destinacija Podčetrtek. EDEN je sicer največja evropska platforma za promocijo trajnostnega in odgovornega turizma.

Župani občin Podčetrtek, Peter Misja, Bistrica ob Sotli, Franjo Debelak, in Kozje, Milenca Krajnc, so poudarili, da je destinacija Podčetrtek šolski primer povezovanja občin na področju turizma. Z visoko razvito turistično ponudbo Podčetrtka in skrito, vendar kakovostno ponudbo občin Bistrica ob Sotli in Kozje so postali destinacija, ki turistom omogoča aktivno in zdravo življenje ter doseganje osebnega zadovoljstva in notranjega miru.

»Turistična ponudba temelji na naravi in kulturi, vključuje lokalno ustvarjene dobrine in storitve. Je visoke kakovosti, profesionalna, tradicionalna in ima pridih domačnosti, s čimer omogoča kakovostno sobivanje domačega prebivalstva in turistov. Naziv Evropska destinacija odličnosti 2019 nas navdaja z veseljem in novo energijo za delo ter potrjuje, da smo na pravi poti.«

Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije (STO), ki že vsa leta sodeluje pri projektu EDEN, je ob izboru poudarila: »Destinacija Podčetrtek je z oblikovanjem turistične ponudbe, ki temelji na avtentični, kakovostni in lokalni ponudbi treh občin, ki jih na inovativen način povezuje v doživetja dobrega počutja, prepričala strokovno komisijo in postala osma nosilka naziva EDEN.« Dejala je še, da destinacije EDEN odlikujejo prizadevanja za trajnostni razvoj, s poudarjanjem manjših, a prav tako privlačnih krajev pripomorejo k razpršitvi turističnih tokov, poleg tega pa komunicirajo avtentična in edinstvena petzvezdična doživetja.

Destinacija Podčetrtek namenja posebno pozornost trajnostnemu razvoju, kar dokazuje tudi zlati znak Slovenia Green, ki ga je pridobila v okviru Zelene sheme slovenskega turizma.

L. L./STO

Prejšen članekNova ferata v Gozdu Martuljku
Naslednji članekDan hmeljarjev v Braslovčah

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here