Turizem, ki je dostopen vsem

Youth hostel Ars Viva

0
1350
Foto: arhiv Youth hostel Ars Viva

»Naša ponudba je namenjena vsem turistom. Obiščite nas, doživite oddih na malo drugačen način. Tu človek ni samo otrok svojih staršev, ampak tudi pokrajine, ki mu daje dom, in podnebja, ki mu čisto po svoje meša zračne tokove ter mu zastira in odstira sonce,« vabijo k obisku v Zavodu Ars Viva iz Podcerkve v Loški dolini. Da je njihova ponudba resnično namenjena vsem turistom, dokazujejo njihova prizadevanja za čim dostopnejši turizem – med najvidnejšimi je gotovo Youth hostel Ars Viva, prvi nastanitveni objekt v Sloveniji, ki je v celoti prilagojen gibalno oviranim osebam.

Hostel v Podcerkvi je sicer del kulturnega centra, ki ga je na družinski domačiji na notranjskem podeželju pred slabim desetletjem odprl Benjamin Žnidaršič, pesnik, pisatelj, slikar in dolgoletni kulturni delavec pri Zvezi paraplegikov Slovenije. Ne zgolj hostel – ves center je prijazen gibalno oviranim osebam.

Foto: arhiv Youth hostel Ars Viva

Benjamina Žnidaršiča je pri razmišljanju o novih vsebinah na domačiji vodila »želja po oblikovanju kulturnega centra in inkubatorja razvojnih in tehnoloških idej, ki bosta spremenila življenje prebivalcev na vasi in jima ponudila rešitve za preživetje na podeželju.« Poleg tega v centru razvijajo »aktiven odnos do življenja v smislu učenja in novih znanj, razvoja samostojne osebnosti, gibanja, sprejemanja in spoštovanja različnosti, pa tudi vzgojno-izobraževalnega in socialnega delovanja.« Turizem je tako del širših prizadevanj zavoda oziroma centra za dejavnosti, ki so v javnem interesu in v javno dobro.

Hostel, apartma in kamp

Del teh prizadevanj je tudi hostel, ki so ga odprli konec lanskega leta. V njem je 29 ležišč: v sobah s kopalnico in skupno kopalnico ter v sobi s skupnimi ležišči, poleg tega so v njem uredili dvorano, galerijo in odprti amfiteater za različne prireditve in izobraževanja. Njegova posebnost, ki ga razlikuje od preostalih hostlov (mladinskih prenočišč) v Sloveniji, je, da lahko v njem prenočijo večje skupine gibalno oviranih oseb. S tem povečuje možnosti za smelejši razvoj dostopnega turizma. Je tudi del največje verige prenočišč na svetu pod okriljem mednarodne zveze mladinskih prenočišč Hostelling International.

Na domačiji oziroma v kulturnem centru so uredili tudi apartma za štirinajst oseb, pri izviru Veliki Obrh na Loškem polju pa so postavili kamp in uredili prostor za piknike.

Priznanji za inovativnost

S hostlom se je Zavod Ars Viva prebil med letošnje polfinaliste za sejalca, priznanje Slovenske turistične organizacije za ustvarjalne in inovativne dosežke v turizmu. S projektom Aktivni turizem za gibalno ovirane osebe pa je tudi eden od štirih finalistov za letošnjega snovalca, s katerim STO spodbuja uresničevanje inovativnih projektov s področja turizma. Z njim načrtujejo obogatitev ponudbe hostla s športno dejavnostjo, cilj projekta pa sta nov turistični proizvod in promocija aktivnega preživljanja časa gibalno oviranih oseb. V skladu s poslanstvom zavoda ta projekt nadaljuje prizadevanja za turistično ponudbo, ki je vključujoča in prijazna tudi pogosto spregledanim skupinam, četudi je med njimi povpraševanje po turističnih aktivnostih čedalje večje. Prva športna dejavnost, ki bo prilagojena gibalno oviranim, bo kolesarstvo. V hostlu želijo omogočiti preizkus specializiranih koles zanje, poleg tega jih nameravajo izposojati.

L. L.

Prejšen članekZ Martinovim muzejskim vlakom v Štanjel
Naslednji članekV deželi tradicije in kulturnega dialoga

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here