Z Martinovim muzejskim vlakom v Štanjel

Štanjel Foto: Alan Kosmač/www.slovenia.info

V Štanjelu, eni najslikovitejših kraških vasi, bo v soboto, 11. novembra, tradicionalno martinovanje – nanj pa se lahko odpravite z muzejskim vlakom s parno lokomotivo. Ta bo proti Štanjelu zasopihal iz Nove Gorice po kraškem delu Bohinjske proge, ki je bila zgrajena pred več kot sto leti. Vlak bo iz Nove Gorice krenil ob 10. uri, iz Štanjela pa se bo vračal ob 18. uri.

Za potnike muzejskega vlaka se bo živahno sobotno dogajanje začelo že med vožnjo. Za vzdušje na vlaku bodo skrbeli vodniki, pevska skupina Kraški šopek in Društvo za ohranjanje kulturne dediščine aleksandrink iz Prvačine, ob prihodu v Štanjel pa bo obiskovalce pozdravil Pihalni orkester Komen.

V okviru martinovanja se bo na srednjeveškem grajskem dvorišču v vasi predstavilo več kot dvajset vinskih kleti, ki bo ponujalo v pokušnjo svoja vina, kulinarični del dneva pa bodo dopolnjevale pristne kraške jedi. Štanjelske uličice bodo preplavili glasbeniki, umetniki in rokodelci s stojnicami in ustvarjalnimi delavnicami, domači kmetovalci bodo ponujali svoje izdelke in pridelke na tržnici pred vaško cerkvijo. Vrhunec dogajanja bo ob 15. uri, ko bodo z volovsko vprego pripeljali mošt za blagoslov. Kdor bo želel, se bo lahko podal na voden ogled prireditvenih lokacij, Ferrarijevega vrta in drugih štanjelskih znamenitosti, zasebnih razstavišč in Galerije Lojzeta Spacala.

Več o prireditvi si lahko preberete na FB strani Štanjel Turizem.

U. L. L.

Prejšen članekŠola, ki je obenem hotel, restavracija, kavarna in še kaj
Naslednji članekTurizem, ki je dostopen vsem