Zavihali rokave in pobarvali 571 metrov belih lipiških ograj

0
759

Utrinki z osrednjega piknika TZS v Lipici

Po dolgi karanteni bi se prileglo malo druženja, so pomislil pri Turistični zvezi Slovenije in svoje člane iz vseh slovenskih turističnih društev zadnjo junijsko soboto povabili na druženje v konjeniški park Lipica. Osrednji družabni dogodek Turistične zveze Slovenije za leto 2020 je sovpadel s 440. obletnico Kobilarne Lipica, največje ter prve kobilarne z lipicanci na svetu. In ker člani turističnih društev niso navajeni sedeti križem rok, so prijetno združili s koristnim – pobarvali so kar 571 metrov belih lipiških ograj, ki so v svetu skorajda tako znane kot beli lipicanci. Trenutno se za belimi lipiškimi ogradami elegantno giblje 300 belih lipicancev, spomladi pa se jim je pridružilo tudi 30 žrebičkov.

Družabni dogodek Turistične zveze Slovenije je sovpadel s 440. obletnico Kobilarne Lipica, največje ter prve kobilarne z lipicanci na svetu.

»Kot predsednik TZS Slovenije vas moram resnično pohvaliti, da ste se udeležili tega opravila in za to namenili svoj prosti čas. Res sem ponosen na vas in vem, da se lahko vedno zanesem na vas in vašo neizmerno pripravljenost, da priskočite na pomoč in s svojim prostovoljnim udejstvovanjem po najboljših močeh prispevate svoj ogromni delež h kakovostnemu turističnemu utripu Slovenije,« je udeležence družabnega srečanja v uvodnem nagovoru pozdravil predsednik Turistične zveze Slovenije Pavle Hevka. V nadaljevanju je izpostavil, da je druženje še toliko bolj dragoceno, saj gre za prvo srečanje po prvem valu pandemije koronavirusa, s katerim se ne gre šaliti, pač pa se je treba navaditi na novo realnost.« Izrazil je prepričanje, da so prostovoljci turističnih društev odlično opremljeni za to nalogo, saj že delo v turističnih društvih prednje postavlja nenehne zahteve po sodelovanju, prilagajanju in ustvarjalnosti.

Med delom je bilo dovolj časa tudi za smeh in zabavo.

Za prijetno vzdušje v zeleni oazi lipiškega posestva sta z nastopom poskrbela Darja Gajšek ter Marko Vozelj in Mojstri, iz Ljutomera pa so v Lipico prišli tudi Künštni Prleki. Za piko na i so udeleženci so prostrane lipiške drevorede lahko občudovali tudi med vožnjo s kočijo.

»Z veliko delovno vnemo smo se priključili ostalim prostovoljcem pri barvanju širnih lipiških ograj v senci drevoredov. Pri tem smo z zanimanjem opazovali lipicance in letošnje žrebičke. Za delovni ritem smo imeli tudi glasbeno spremljavo v živo,« je svoje zadovoljstvo izrazila Marija Brložnik, sekretarka Turistične zveze Velenje, od koder so se v Lipico pripeljali predstavniki prav vseh tamkajšnjih turističnih društev.

Da so prišli z veseljem, ker radi združijo prijetno s koristnim, je v imenu Turističnega društva Bled poudarila tudi Vanja Piber, vodja TIC Bled, in dodala, »da se je po dolgem času lepo srečati s prijatelji iz vseh slovenskih društev. Odlična organizacija, prijetno vzdušje, gostoljubnost gostiteljev in ne nazadnje čudovit poletni dan so pripomogli k temu, da je bil dogodek nepozaben, zato se že veselimo akcije prihodnje leto.«

Barvanja se je udeležilo okoli 140 članov turističnih društev iz vse Slovenije.

Bo akcija barvanja lipiških ograd postala tradicionalni dogodek TZS? Morda, če pa bi Kobilarno Lipica želeli obiskati prej, pa tale uporabna informacija: 300 hektarjev veliko lipiško posestvo, na katerem je doma 300 lipicancev, je odprto vsak dan, med 10. in 18. uro, od petka do nedelje pa je vsem obiskovalcem na voljo tudi vožnja s kočijo.

 

Polona Frelih

Prejšen članekV objemu reke ljubezni
Naslednji članekS srcem za turizem

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here