Vinski turizem v Beli krajini

0
193

Vino je magija zemlje, je moč narave in je mit uživanja. Vino je zame strast. To so družina in prijatelji. To sta toplina srca in velikodušnost duha. Vino je umetnost. To je kultura. To je bistvo civilizacije in umetnosti življenja.                                                        

                                                         Robert Mondavi

Vinorodni okoliš Bela krajina omejujejo Gorjanci, Kočevski rog in reka Kolpa na meji s Hrvaško. Podnebni vplivi so sredozemsko-celinski. Velika pestrost različnih tal vpliva na organoleptične značilnosti vina.

V Vinski kleti Metlika so pred več kot 40 leti postavili poseben mejnik, saj so kot prvi v Sloveniji leta 1981 pridelali vino rose, in sicer na pobudo enologa dr. Julija Nemaniča. Leta 1985 so pridelali prvo ledeno vino na področju nekdanje skupne države. V Beli krajini so prvi pridelali tudi mlado portugalko ‒ tako kot v Beaujolaisu. Sorte v vinorodnem okolišu Bela krajina so med belimi laški rizling, beli pinot, sivi pinot, sauvignon, chardonnay, rumeni muškat, zeleni silvanec, renski rizling, kraljevina, traminec, kerner, bela žlahtnina. Med rdečimi sortami so modra frankinja, žametovka, portugalka, šentlovrenka, modri pinot, gamay, zweigelt in rdeča žlahtnina med rdečimi. Vinorodni okoliš Bela krajina zaznamujeta dve vinski posebnosti, metliška črnina in belokranjec, ki imata oznako PTP. Priznano tradicionalno poimenovanje ima v Sloveniji sedem vrst vina.

Večer mladega vina v vinski kleti Črnomelj, Fotografija: Jaka Birkelbach

Poleg klasičnega sortnega vina pridelujemo v Beli krajini tudi penino, rozeje in predikate.

V februarju na vsako prestopno leto poteka Festival predikatov, saj je Bela krajina znana kot dobra pridelovalka sladkega desertnega vina, kamor spadajo pozna trgatev, izbor, jagodni izbor, suhi jagodni izbor ter ledeno vino in vino iz grozdja, sušenega na slami.

Festival vina – Vinska vigred v Metliki poteka v maju, od leta 1983. Dogajanje spremlja pester kulturni in športni program. V okviru festivala poteka tudi strokovno ocenjevanje vina.

Vinska vigred je mnogim belokranjskim vinogradnikom, ki pridelujejo vrhunsko vino, pomagala ‘v svet’, mnoge je spodbudila, da so visoko dvignili kakovost svojega vina, tisoče ljudem je ponudila priložnost kulturnega uživanja vina

Belokranjski vinogradniki vsako leto pripravijo martinovanje z ocenjevanjem vina novega letnika. Osnovni namen je izobraževanje vinogradnikov, vinarjev in pivcev vina, organiziranje vinsko obarvanih dogodkov, izmenjava izkušenj in dobrih praks.

Večer penin v vinski kleti Črnomelj, Fotografija: Jani Pavlin

Vsako jesen poteka prireditev Dnevi portugalke. Vinogradniki predstavijo prvo vino novega letnika, portugalko. Ta posebno hitro dozori iz mošta v vino. Mlado, sveže, razigrano vino je posebno in drugačno.

V prazničnem decembru se na dogodku Večer penin v Vinski kleti Črnomelj zberejo ljubitelji penine. Velika škoda bi bila, če ne bi poskusili belokranjske penine. Tudi če ni praznika, si ga zlahka naredimo s penino.

Kulinarika in vino predstavljata del celostne turistične podobe destinacije Bela krajina. Prireditve in dogodki, povezani z vinom, gradijo kolektivno blagovno znamko Turistične destinacije Bela krajina, posredno spodbujajo turistično rast in podaljšujejo turistično sezono.

Vinorodni okoliš Bela krajina premore lepo število vinskih kleti, ki dopolnjujejo koncept vinskega turizma v Beli krajini: mirno neokrnjeno lokacijo z lepoto podeželja in vinogradov, domačnost ljudi, preprostost ter gostoljubje domačinov, ki prihodnost gradijo predvsem na avtentičnih in celostnih izkušnjah in doživetjih lokalnega ‘duha’, na kreativnem razumevanju lastne identitete in življenja na sodoben, odgovoren, varen in trajnostno usmerjen način.

Vabljeni v vseh letnih časih.

Besedilo: Tatjana Zupančič, TD Črnomelj

 

Prejšen članekVinski turizem cveti v zidanicah
Naslednji članekIzlet za splet: Odkrijte Slovenijo, kot bi vam priporočali domačini

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here