Zlata kuhalnica pri chefu Urošu Štefelinu

0
24

Najboljše tri ekipe 14. državnega tekmovanja za zlato kuhalnico so kot vsako leto za nagrado prejele kuharsko delavnico pri znanem slovenskem chefu Urošu Štefelinu, ki ne samo odlično kuha, pač pa pri tem tudi pazi, da ničesar ne zavrže. Rad uporablja lokalne sestavine, tudi ‘divjo hrano’.

Pod kuharsko taktirko chefa Uroša Štefelina so mladi kuharski navdušenci pripravljali bučno juho, polnjenega piščanca, polnjen krompir in popečeno korenje, za sladico pa žepke iz karameliziranih jabolk. Jedi so okrasili in postregli tako, kot znajo samo vrhunski kuharji.

»Lepše nagrade za naš uspeh na Zlati kuhalnici si ne bi mogli želeti.« »Še tako velik strokovnjak ne bi mogel pripraviti tako prijetnega dopoldneva, če ne bi bil velik človek z odprtim srcem za druge.« »V tem času je pomembno, da jedi pripravljamo brez odpadkov – vse se da uporabiti, če znaš in ceniš hrano,« so se na dopoldne v prijetnem ambientu Hiše Linhart v Radovljici odzvali učenci in učenke Osnovne šola Škofja Loka – Mesto, ki so na državnem tekmovanju prejeli zlato kuhalnico.

Chef Uroš Štefelin rad uporablja tudi “divjo hrano”.

Komisijo so navdušili z okusno mineštro z vlivanci in slastnimi pirinimi palačinkami s skuto in borovničevim prelivom z meto ter osvežilnim napitkom na osnovi šipkovega čaja z okusom vrtnice.

»Liste vrtnic sem nabrala in posušila že v poletnem času, tako smo jih imeli dovolj do državnega tekmovanja. Sama že tako ali tako zelo pogosto nabiram gozdne plodove, gobe, dišavnice … V domači kuhinji uporabljam veliko darov narave in domačo zelenjavo, ker živim na podeželju in imam vse to možnost pridelati sama,« nam je zaupala Katarina Peternelj, mentorica Zlate kuhalnice, učiteljica gospodinjstva na OŠ Škofja Loka – Mesto.

a svoji delavnici poskuša otrokom, ki jih zanima kuharski poklic, omogočiti, da vidijo tudi delo v profesionalni kuhinji, ne samo v šolskih učilnicah

 

Lokalno trajnostno, divje

Kulinariki Uroša Štefelina daje močan pečat lokalna tradicija, s pridom in ponosom uporablja lokalne in ekološke surovine. Imajo certifikat Green Key in Green Cuisine, Michelinovi ocenjevalci pa so jim že večkrat podarili tudi zeleno marjetico za trajnost. V letih 2022 in 2023 je Hiša Linhart prejela tudi Michelinovo zvezdico.

Zlata kuhalnica, ki jo Turistična zveza Slovenije pripravlja skupaj s Turistično gostinsko zbornico Slovenije in Društvom kuharjev in slaščičarjev Slovenije, s chefom Štefelinom že vsa leta sodeluje predvsem zaradi skupnih vrednot.

»V Hiši Linhart res uporabljamo sezonsko hrano. Sezonska hrana predvsem pride z letnimi časi. Ko se letni časi spreminjajo, se spreminja tudi narava. Danes je zelo smiselno in zaželeno, da delamo, kot so delali v preteklosti, da uporabljamo vse surovine, ki zrastejo v naravi,« je svojo kuhinjo predstavil chef Uroš Štefelin. »Vračamo se nazaj k naravi, naravnemu ali ekološkemu. Kuharji smo postali bolj kreativni in tisto, kar so včasih res uporabljali samo za čaj, danes uporabljamo tudi pri drugih jedeh.« To je bilo vedno del slovenske tradiciji, saj nekoč ni bilo veliko surovin, ki bi bile bogate z okusi. »Vsekakor so si pomagali tudi z naravo. Če ostanemo na našem področju, se pravi na Gorenjskem, so si pomagali z ogromno stvarmi: smrekovimi vršički, regratom, gobami, različnimi zelišči in rožicami, ki so jih potem uporabljali za čaje.«

Kako ličen krožnik.

Njegova ekipa se izobražuje pri dr. Katji Rebolj, ki je na tem področju strokovnjakinja. Z njo spoznavajo nove rastline in razmišljajo, kako v njihovo kuhinjo pripeljati nove okuse.

Na svoji delavnici poskuša otrokom, ki jih zanima kuharski poklic, omogočiti, da vidijo tudi delo v profesionalni kuhinji, ne samo v šolskih učilnicah. Da se seznanijo z modernimi kuhinjskimi aparaturami, saj je na tem področju res prišlo do velikega napredka, ki ga nimajo priložnosti videti ne doma ne v šoli. Vedno jim pokaže tudi kakšno novo tehniko, s katero si lahko olajšajo delo. »Delavnica je idealna priložnost, da otroke navdušim, da ostanejo v naših vodah,« je kot glavni cilj izpostavil širjenje navdušenja za kuharske in gostinske poklice, kar je še posebno aktualno, saj v gostinstvu in turizmu kronično primanjkuje kadrov.

Novi bodoči vrhunski kuharji?

»Zlata kuhalnica mi je všeč predvsem zato, ker se učenci naučijo spoštovati hrano, paziti na čistočo med procesom in ker člani komisije učence vedno spodbujajo za gostinske poklice. »Najlepše je to pokazal g. Uroš Štefelin, ki je učence ob sprejemu na nagradno delavnico spodbudil za gostinski poklic. Opisal jim je svojo izkušnjo napredovanja od kuharja do lastnika vrhunske kuhinje,« je poudarila Peterneljeva.

»Učenci so se pri pripravljanju za tekmovanje naučili predvsem, da se olupki, korenine, zunanji listi rastlin lahko uporabijo za jušno osnovo, celo za kakšno kremo – predvsem so morali razmišljati, da ne bi zavrgli kaj uporabnega, kar se v današnjem potrošniškem svetu vse bolj pogosto dogaja,« je za konec izpostavila še glavne lekcije.

Besedilo: Polona Frelih

Fotografije: Osnovna šola Škofja Loka – Mesto  in Hiša Linhart

 

Prejšen članekKjer je zdravje doma: Osnove divje hrane
Naslednji članekKranjska Gora je zdaj znana vsem strokovnjakom na svetu

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here