16. G&T Cup, barmansko tekmovanje na Bledu: Zelena nota slovenskega turizma v koktajlih

0
465

Višja strokovna šola za gostinstvo, velnes in turizem Bled je gostila že 16. G&T Cup, barmansko tekmovanje, ki je bilo prava paša za oči. Malo zaradi ličnih koktajlov, ki so jih pripravljali študentje iz kar sedmih evropskih držav, še bolj pa zaradi prizorišča dogajanja. Pijače na temo mističnega gozda so mladi namreč mešali kar na znameniti terasi Vile Bled, od koder se odpira veličasten pogled na Blejski otok.

Prvi krog kreacij gre v backstage – na oceno okusa.

Eden od ciljev tekmovanja je seveda tudi promocija Slovenije. »Čeprav smo komaj prispeli, lahko rečem, da je Slovenija čudovita država, v kateri živijo zelo prijetni ljudje. Samo poglejte si ta razgled. Čista desetka,« je bil nad lokacijo navdušen Eduard van der Toolen, mentor tekmovalcev iz Nizozemske, ki je pohvalil tudi organizacijo tekmovanja.

Vsi udeleženci tekmovanja: dijaki, mentorji in sodniki.

Celotno tekmovanje so organizirali študentje prvega in drugega letnika programa Gostinstvo in turizem, mentorji in predavatelji pa so vse skupaj spremljajo bolj iz ozadja. Glavnega povezovalca programa Žana Mubija smo si z lahkoto predstavljali v vlogi napovedovalca Evrovizije, zato nas ni prav nič presenetilo, da je od podpredsednika združenja AEHT Remca Koertsa, ki se je tekmovanja udeležil kot častni gost, še isti večer dobil ponudbo za delo na Nizozemskem, mesec dni pozneje pa je bil izbran za predsednika mladinskega parlamenta Združenja Evropskih gostinsko-hotelirskih turističnih šol (AEHT).

Priprava kreacije pod budnim očesom sodnika.

»Tekmovanja se je udeležilo kar 25 tekmovalcev iz 11 šol članic združenja AEHT iz kar sedmih evropskih držav. Glavni cilj tekmovanja je, da se študentje, mentorji in učitelji s področja hotelirstva, gostinstva in turizma spet družimo, predvsem pa, da promoviramo gostinski poklic. Barman je nekakšen ambasador, saj gre za kreativen poklic, ki je med mladimi res priljubljen,« je glavni cilj izpostavil direktor VSŠ Bled Peter Mihelčič. Dodal je, da bodo študentje na osnovi tega dogodka naknadno pripravljali tudi diplomske naloge, predvsem pa na tak način v živo pridobivajo strokovne veščine, organizacijske in vodstvene sposobnosti.

Tekmovalka iz Nizozemske.

Videz, okus in nastop

Za vzpon na zmagovalni prestol koktajlov je bilo treba prepričati komisijo, pravzaprav kar tri ocenjevalce samega postopka mešanja pijač, nastopa in angleščine ter seveda okusa kot češnjice na tortici vsakega koktajla. »Treba je paziti, da je med mešanjem čim manj polivanja, da led ne leti vsepovprek, da pravilno ravnajo s priborom in kozarcev ne prijemljejo na vrhu,« je kriterije razgrnil domačin Dušan Furer, nekdanji predsednik Društva barmanov Slovenije.

Treba je paziti, da je med mešanjem čim manj polivanja, da led ne leti vsepovprek, da pravilno ravnajo s priborom in kozarcev ne prijemljejo na vrhu,« je kriterije razgrnil domačin Dušan Furer, nekdanji predsednik Društva barmanov Slovenije.

»Bolj kot celostna podoba in videz sta seveda pomembna okus in aroma, kar je zaslužno za 50 do 60 odstotkov ocene, 30 odstotkov ocene doda videz. Oseba, ki se odloči za ocenjevanje okusa, mora imeti seveda izostren okus. Pred ocenjevanjem se mora izogibati pretiranemu pitju alkohola, kajenje ni priporočljivo, saj nikotin vedno ostane na prstih. Med ocenjevanjem je pomembno, da z vodo izpereš okus prejšnjega koktajla, zato imamo na voljo tudi prigrizke,« je pojasnil Aleš Ogrin, predsednik Društva barmanov Slovenije.

Žirijo je najbolj prepričal Benjamin Harb z Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Maribor (VŠGT), in sicer s koktajlom Kačja krona, drugo mesto je zasedla Zana Bite iz Rige v Latviji, na tretje mesto pa se je uvrstila Lana Šoštar Pribožič iz Biotehničnega izobraževalnega centra Ljubljana (BIC).

Zmagovalni trojček

Študentje so ustvarjali na temo mistični gozd, ki poudarja trajnostno in zeleno noto, kar je tudi bistvo nadaljnje strategije slovenskega turizma. Kako to zgodbo pripeljati v bar in jo poudariti v mešani pijači? Naloga je bila težka, saj je moral vsak tekmovalec uporabiti eno pijačo sponzorja, ki je bil letos g3spirits, za lokalni pridih so morali tekmovalci iz lokalnega okolja vzeti najmanj eno pijačo, povezano z gozdom.

Vrhunska priprava koktejla z najboljšo zgodbo.

Mešana pijača iz gina za ljubko državo

»Ustvarjal sem koktajl na osnovi legende o zlatorogu. Koktajl se imenuje triglavska roža, gosti in sodniki, ki ga bodo poskusili, pa bodo občutili moč zlatoroga. Od lokalnih sestavin sem uporabil borovničevec, saj predstavlja gozdne sadeže, gin Hendricks, ki je filtriran skupaj z rožami, vijolični sirup, sirup zelenega jabolka in grenak sirup. Za dekoracijo sem dodal lovorjev list, lupino pomaranče in limone ter sušeno pomarančo,« nam je pred odhod za ‘mešalno miz’« zaupal Marko Maraš, študent VSŠ Bled, ki prihaja iz Podgorice in je prejel nagrado za najboljšo zgodbo in nastop.

Slednjega nedvomno do potankosti obvlada Richard Pons, mentor ekipe z Malte, ki koktajle meša že od 18. let in je med drugim tudi nosilec Guinnessovega rekorda: v eni uri je namreč pripravil kar 88 različnih koktajlov. Na Bledu je bil že četrtič, zato ga je imenoval svoj drugi dom, zanj pa je priporočil tudi idealen koktajl. »Za tako ljubko okolje je idealno nekaj iz gina. Uporabil bi ginov liker, saj je zelo osvežilen, ter gin, ki ima veliko rastlinskega. Naredil bi koktajl iz gina, ginovega likerja in limonade. Idealen je za ljubko državo, kot je vaša,« je svetoval Pons.

Župan Bleda Janez Fajfer in direktor VSŠ Bled mag. Peter Mihelčič.

Slovenija je ljubka, hkrati pa je tudi barmanska velesila, saj so Slovenci večkrat zmešali najboljši koktajl na svetu, leta 1979 pa je prav Društvo barmanov Slovenije na Svetovnem barmanskem kongresu doseglo, da so medse kot polnopravne članice spustili tudi ženske. Omenjeni kongres je potekal na Bledu, ki je leta 2002 gostil tudi Svetovno prvenstvo v mešanju koktajlov. »To so bili časi vodke Absolute. Čudoviti časi, precej bolj živahni kot danes,« se je pošalil Janez Fajfar, župan Bleda, ki je bil takrat direktor Vile Bled, v času tokratnega tekmovanja pa turistični vodič po Koncertni dvorani zgodovinskega poslopja. Povedal nam je nešteto anekdot, nekoliko dlje pa smo se pomudili tudi pri freski Slavka Pengova (iz leta 1947), na kateri je upodobljena druga svetovna vojna v Jugoslaviji od začetka do osvoboditve. Tudi bombni napad na skupščino v Beogradu, do katerega je prišlo 6. aprila 1941, se pravi natanko 81 let pred barmanskim tekmovanjem, ki po besedah Mihelčiča z VSŠ Bled poudarja evropsko noto druženja in povezovanja.

Priprava lastne kreacije

Naj koktejl Slovenije 2022 po izboru TGZS

Tudi letos za boljši vstop v glavno turistično sezono na Zbornici organizirajo izbor za Naj koktejl Slovenije 2022, s poudarkom na kreacijah s slovenskimi pivi ali penečimi vini. 

Vabljeni na ogled dogodka, ki bo potekal v luksuznem okolju hotela Kempinski Palace Portorož ob živahnih ritmih in tradicionalnih istrskih fužih. 

Pri prireditvi sodelujemo z Društvom barmanov Slovenije. Zbornico kmetijskih in živilskih podjetij ter Slovensko turistično organizacijo. 

Več na spletni strani www.tgzs.si 

Se vidimo v Portorožu 17. junija ob 14.uri.

Besedilo: Polona Frelih

Fotografije: VSŠ Bled

 

Prejšen članekMesečni pohodi po E6 : “Srečni, ker lahko hodimo v miru«
Naslednji članekVelenjsko jezero je primer dobre prakse uravnoteženega razvoja

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here