Naša skrb za dediščino

0
26

Društvo za ohranjanje dediščine iz Gradeža pri Turjaku je bilo ustanovljeno leta 2004, ko je bila leta 2003 obnovljena vaška sušilnica sadja. Kot že ime društva pove, skrbimo, da bi zanamcem ohranili dediščino, ki so jo nam zapustili predniki.

Imamo status društva v javnem interesu na področju kulture, ki ga je podelilo Ministrstvo za kulturo RS, in status turističnega društva, ki ga je podelila Turistična zveza Slovenije. V Registru nesnovne kulturne dediščine je društvo kot prvi nosilec vpisano v panogi Sušenje sadja in kot nosilec zobotrebčarstva v panogi Ribniško suhorobarstvo, nekatere članice so vpisane tudi v panogi Priprava poprtnikov.

Naša prizadevanja za ohranjanje dediščine potekajo na več področjih. Tradicijo ekološkega sušenja sadja v peči na drva in znamenitosti vasi predstavljamo na glavni prireditvi Praznik suhega sadja, januarja občasno pripravljamo tepežkanje in spomladi jurjevanje s povorko z zelenim Jurijem in koncertom. Že več let ohranjamo še dva stara običaja: večerno petje in druženje pod vaško lipo ter za pusta ženitovanjski sprevod, ki je bil značilen za naše kraje. V vasi je razstava starega podeželskega orodja in opreme, več let smo organizirali ekološko pridelavo prosa. Vsako leto organiziramo Pohod po Trubarjevi rojstni fari z obiskom Rašice in škocjanske cerkve.

Jurjevanje

Na društvenih prireditvah in gostovanjih po Sloveniji prikazujemo stara podeželska opravila – poleg ročnega izdelovanja zobotrebcev še pletenje košar in predpražnikov iz ličkanja, nekaj naših članic se ukvarja tudi s klekljanjem.

Predstavitev starih opravil.

 

Poleg prireditev za obiskovalce pripravljamo delavnice in obiske, na katerih lahko doživeto spoznavajo društveno dejavnost.

Večer na vasi.

Letos je bila že 17. leto postavljena tritedenska Razstava jaslic v skritih kotičkih Gradeža, ki je prav tako svojevrstna dediščina, saj so mnoge stare od 100 do 200 let.

Na prvi razstavi je bilo na ogled le trideset jaslic, pozneje jih je bilo večkrat nad 300, celo 388, številčno največ v Sloveniji. Z leti se je nabrala množica materialov, oblik in velikosti, od prave božične vasi do skromne postavitve v revnem hlevčku. Pred leti je bila postavljena zanimiva replika jaslic Maksima Gasparija. Zadnji dan razstave je pripravljena razstava in pokušina božičnega kruha poprtnika.

Replika jaslic Maksima Gasparija
Ene od najstarejših jaslic

O društvenih prireditvah in dejavnosti vsako leto poročajo različni mediji, od nacionalne RTV do različnih časopisov. Letos je bila o tradicionalnem sušenju sadja in razstavi jaslic posneta oddaja za avstrijski ORF z naslovom Krippen und Dörrobst aus Gradez.

Društvo z okoli 100 člani se bo še naprej trudilo, da stare šege, navade in običaji ne bi šli v pozabo.

Besedilo: Zdenka Zabukovec, TD Gradež

Fotografije: Arhiv TD Gradež

Fotografija na naslovnici: Ženitovanjski sprevod za pusta

 

Prejšen članekV Trbovlje na 5* doživetja
Naslednji članekKurentovanje med najzanimivejšimi karnevali na svetu

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here