V slikovitem kraškem svetu – Rakov Škocjan

0
950
Foto: Jošt Gantar/www.slovenia.info

Kako je mogoče, da je veliki J. V. Valvazor, ko je pred dobrimi tremi stoletji raziskoval Rakov Škocjan, spregledal eno njegovih ključnih znamenitosti: Mali naravni most? V svoji Slavi vojvodine Kranjske iz leta 1689 namreč opisuje zgolj Veliki naravni most s cerkvicama sv. Kancijana in sv. Benedikta v »neizmerni divjini, ki je polna volkov in sega vse tja do Turčije«. No, o neizmerni divjini v Sloveniji še komajda govorimo, kdo ve, koliko je v njej volkov, in zdajšnja Turčija je precej daleč – a Rakov Škocjan je še vedno zelo slikovit.

Je kraška dolina ob severnem vznožju Javornikov. Nasstala je z udiranjem in rušenjem stropa kraške jame. To dokazujeta 42 metrov visoki Mali naravni most, 37 metrov visoki Veliki naravni most ter soteski za njima.
Tod vijuga potok Rak, obdan z lazi in poplavnimi travniki. Polnijo ga vode, ki se skozi podzemlje stekajo s Cerkniškega polja in izpod Javornikov. Rečica priteče na površje iz Zelških jam na vzhodni strani doline, ponikne pa v Tkalca jami na zahodnem delu.

Skupaj s Cerkniškim jezerom in Križno jamo je Rakov Škocjan razglašen za mednarodno pomembno mokrišče – Ramsarsko območje. Dolina je tudi prvi slovenski krajinski park, ustanovljen že leta 1949.
Po dolini je speljana tudi naravoslovna učna pot.

L. L.

Prejšen članekVirtualno doživetje tradicije rudarstva
Naslednji članekOdgovorni do narave in ljudi

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here