Potepanje po vaseh v zaledju Obale

0
956
Koštabona Foto: www.koper.si

Ste že obiskali zaledje slovenske obale? Čudovite stare vasi, ki so posejane po njem: Korte, Koštabono, Krkavče, Padno …? Pozna pomlad je pravšnji čas za izlet po tem delu slovenske Istre!

Korte so strnjeno pozidana slemenska vas in največje naselje izolskega zaledja. Tod so, denimo, župnijska cerkev sv. Antona Puščavnika z Bigoccijevimi baročnimi oltarji iz leta 1762, znana Gostilna Korte z lokalnimi dobrotami in prenovljena Stara šola, v kateri je mogoče prenočiti. Na južnih pobočjih vasi so vinogradi, med njimi rastejo smokovci, mandljevci, breskve, češnje …

Koštabona stoji na naravnem pomolu nad reko Dragonjo in potokom Supot. Vas je danes znana kot zgled ohranjene vaške arhitekture, ki je povečini ohranjena in vzdrževana v tradicionalnem slogu. Tloris vasi je podoben elipsi; iz osrednje vaške ulice vodijo poti na posamezna dvorišča.

Krkavče so gručasto naselje nad dolino Dragonje. Poznane so po Krkavškem menhirju, megalitu iz obdobja Keltov, na katerem sta v preprostem slogu vrisani dve goli človeški podobi z vodoravno razširjenima rokama in sončnim nimbom okoli glave. Vas je znana tudi po zdravilnih rastlinah in začimbah, ki so jih dodajali istrski kuhinji, tod pa sicer uspevajo še oljka, vinska trta, granatno jabolko, smokva in murva, ter veliko različnih vrst sadnega drevja.

Padna je slikovita gručasta, tesno pozidana vas na ozkem pomolu na robu slemena, ki se na zahodu strmo spušča v dolino potoka Drnice in na severu v dolino potoka Piševca. Središče vasi je ohranilo značilno podobo strnjene istrske vasi. Južno pobočje padenskega hriba je poraščeno z oljkami, starimi tudi več kot tristo let.

Marsikatera vas (navedene še zdaleč niso edine, ki se jih splača obiskati!) odkrije svoj očarljivi obraz šele, ko se potopimo vanjo. Za sodobnimi hišami iz opeke in z barvnimi ometi se, običajno v bližini nepogrešljive vaške cerkve (ali več cerkva), pokaže stara arhitektura: trdoživ in neobdelan kamen namesto opeke, zunanja stopnišča, ki jih končujejo baladurji, terase z nadstreški, škure na majhnih oknih, hiše, skorajda stisnjene druga ob drugo … Lep in razgiban svet z bogato zgodovino!

L. L.

Prejšen članekDan doživetij v Županovi jami pri Grosupljem
Naslednji članekPraznik češenj v Brdih

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here