Tolminska korita in cerkev v Javorci spet odprti za oglede

V Posočju je mogoče od konca marca spet obiskati slikovita Tolminska korita in spominsko cerkev Svetega Duha v Javorci.

Tolminska korita

Foto: Video Coppo di Marco Coppo/www.slovenia.info

Tolminska korita, ena najmogočnejših naravnih znamenitosti na Tolminskem, je skupno ime za korita, ki sta jih izdolbli reki Tolminka in Zadlaščica. Korita Tolminke so dolga približno dvesto metrov in široka od pet do deset metrov. Zadlaščica, s katero se Tolminka pozneje zlije (v edino sotočje v koritih v Sloveniji), je izdolbla malce skromnejša korita: dolga približno sto metrov, globoka blizu petdeset in široka od tri do deset metrov.

Po koritih, ki so najnižji in najjužnejši del Triglavskega narodnega parka (ležijo na 180 metrih nadmorske višine) in so zavarovana kot naravna vrednota državnega pomena, vodi krožna pot.

Obiskovalci lahko vstopnico za ogled korit po novem kupijo tudi na spletu.

Cerkev Svetega Duha v Javorci

Foto: Jošt Gantar/www.slovenia.info

Visoko nad strugo Tolminke se dviga leseno svetišče, spominska cerkev Svetega Duha v Javorci.

Cerkev je posvečena padlim avstro-ogrskim branilcem bojišča soške fronte (1915–1917). Kot najlepši spomenik prve svetovne vojne v Sloveniji je bila leta 1999 razglašena za kulturni spomenik državnega pomena, leta 2007 se je uvrstila na seznam posebno pomembne zgodovinske in kulturne dediščine Evrope ter leta 2018 prejela znak evropske dediščine.

L. L.

Prejšen članekPohod po Jablaniški poti
Naslednji članekNaša Slovenija 2018: priznanja najboljšim v slikoviti vasi Križ pri Trstu