Čebelarstvo Cesar – Klasični in drzni medeni užitki z okusom Pohorja

Na koncu Razvanja, najstarejšega kraja v MO Maribor, kjer se razprostira pogled na polja, Botanični vrt v Pivoli in gor na Pohorje, domuje Marko Cesar. Je mlad ambiciozen čebelar, ki išče vedno nove izzive. Rad pove, da je že kot otrok z veseljem opazoval maminega strica pri delu s čebelami, takrat se je porodilo tudi njegovo zanimanje za čebelarstvo. Zato se je odločil tudi za šolanje in študij v tej smeri.

Že ko stopimo na njihovo dvorišče, vemo, da so tu doma čebele. Lepo urejen vrt, polno medonosnih rastlin, velik čebelnjak za apiterapijo, do ušes pa pride tisti blagodejni zvok, brenčanje čebelic. Čebelji panji so vsepovsod okoli in čebelice na svojem neumornem delu. Ko zacvetijo kostanji na Pohorju, pa se preselijo tja ali še kam dlje, kjer cvetijo akacije. Ker več rok zmore več, mu pri delu pomaga celotna družina. Seveda svoje delo rad predstavi tudi drugim. Na dvorišču gosti otroke iz vrtca, šole, ob krajevnem prazniku odpre vrata za krajane. Prihajajo tudi od daleč, seveda po predhodnem dogovoru, saj nudi strokovno vodenje in ogled čebelarstva. Ob takšnih priložnostih je vedno sladko in veselo. Marko je tudi velik ljubitelj glasbe, ki z veseljem vzame v roke harmoniko, zaigra in zapoje. Takrat je vzdušje popolno. Zadovoljni gostje odidejo, Marko pa se zakoplje v delo.

Čebelji panji so vsepovsod okoli kot tudi čebelice na svojem neumornem delu.

Čebelarstvo Cesar ponuja zelo raznolik in pester nabor medenih in drugih čebeljih izdelkov. Visoko kakovost medu zagotavlja raznolika paša za čebele, ki jim je na voljo dlje, saj rastline, ki rastejo in cvetijo na predelih, kjer ni velikega človeškega vpliva, zagotavljajo pa bogato pašo in kakovosten med z geografsko označbo. Slovenski med je med, pri katerem za vsakim kozarcem stoji odgovoren čebelar. Leta 2010 je prejel certifikat za slovenski med z geografsko označbo, saj tudi sam verjame v kakovostno in nadzorovano predelavo medu. Leta 2019 je zaradi svojih idej prišel v ožji izbor za najbolj inovativnega kmeta. Kar Marko potem ustvari iz medu z raznimi dodatki za razvajanje različnih okusov, je poezija, saj ima izredno domišljijo in ustvarjalno žilico.

Kaj vse ponuja? Različne vrste medu (gozdni, cvetlični, akacijev, kostanjev). Kremni med, obogaten z različnimi dodatki (cimet, ingver, lešniki, čokolada, aronija, cvetni prah in matični mleček, borovnice, suho sadje, čili). Izdeluje medico – medeno vino in medeni liker. V izdelavi peneče se medice, ki je slovenska in svetovna posebnost, pa je mojster. Za svoje delo je prejel že toliko priznanj in medalj, da se kar blešči. Prideluje tudi vrsto čebeljih izdelkov, kot so cvetni prah, propolis, mešanica medu, cvetnega prahu, matičnega mlečka in propolisa, sirup iz medu in smrekovih vršičkov, izdeluje sveče iz čebeljega voska in razna poslovna darila. Svoje izdelke prodajajo doma, na pohorski tržnici in ob raznih dogodkih, sejmih, najdemo pa jih tudi v večjih trgovskih centrih na njihovi stojnici. Po predhodnem dogovoru izvajajo tudi apiturizem, saj sprejemajo majhne in večje skupine za ogled čebelarstva, kjer jim ponudijo tudi razvajanje brbončic s pokušanjem skrbno izbranih dobrot.

Ker več rok zmore več, Marku Cesarju pri delu pomaga celotna družina.

Marko je čebelarski mojster, mentor in poklicni čebelar, poln znanja, idej in volje do dela na področju čebelarstva in predelave medu – in rezultati so plod tega.

Besedilo: Tatjana Koren Trinko, TD Razvanje

Fotografije: Marko Cesar

Prejšen članekDigitalizacija ima v turizmu velik potencial
Naslednji članekČebelarjenje v Gorjah