Gastronomski spominki v Osrednji Sloveniji&Ljubljani

0
528

Po začetnih težavah v okviru mreže Evropskih regij gastronomije (ERG) je bilo v letošnjem letu izvedeno ocenjevanje gastronomskih spominkov v posameznih članicah mreže, torej tudi v Sloveniji, kjer je natečaj ponovno odlično izpeljala Turistična zveza Slovenije. Strokovna komisija je pregledala in ocenila več kot trideset izdelkov Osrednje Slovenije in Ljubljane. V Sloveniji smo se namreč odločili, da bomo vsako leto izbirali najboljše spominke iz ene od štirih makrodestinacij. Ker je bilo letošnje ocenjevanje že četrto po vrsti, smo z njim zaključili ‘prvi krog’ štirih let.

Spominke strokovna komisija ocenjuje in izbira v dveh temeljni tematskih skupinah: kuhinjski in kuharski pripomočki, orodja kuhanja ter gastronomski spominki, ki jih predstavljajo živila, jedi in pijače. V primeru obeh skupin seveda z ustreznimi embalažami, zgodbami in vsem ostalim, kar mora vsebovati kakovosten spominek. V skupini kuhinjskih pripomočkov in orodij so zasedli prvo mesto in s tem pridobili zlato priznanje odlično oblikovani keramični kozarci Polone Zajc z značilnim motivom iz vaške situle, ki sodi v najožji izbor najbolj reprezentativnih arheoloških najdb v Sloveniji. Kozarci so primerni za pitje vode in nealkoholnih pijač oz. sokov.

Keramični kozarci Polone Zajc z značilnim motivom iz vaške situle

Drugo mesto in srebrno priznanje je prejel keramični pekač za peko buhtljev, imenovan Rozca, avtorice Andreje Aljančič Povirk. Miniaturni buhtlji, pečeni v takem pekaču, dajejo vtis in podobo stiliziranega cveta. Pekač tudi po velikosti predstavlja izjemno primerno posodo za izdelavo peciva, ki je priporočljivo za osebno postrežbo in tudi stoječo postrežbo na raznih srečanjih ter prireditvah.

Keramični pekač za peko buhtljev, avtorice Andreje Aljančič Povirk

Tretje mesto in bronasto priznanje je strokovna komisija podelila interpretiranemu lesenemu modelčku za medeno pecivo, imenovano loški mali kruhek, ki je izdelek odlične rokodelske mojstrice Petre Plestenjak. Leseni model je seveda uporaben, saj z njim lahko odtiskujemo piškote iz različnih vrst testa.

Loški mali kruhek, rokodelske mojstrice Petre Plestenjak

V skupini gastronomskih spominkov je komisija podelila prvo mesto in zlato priznanje odličnemu projektu in blagovni znamki Le potica, ki je že dobro uveljavljena in pomembno sooblikuje prehransko ponudbo tudi v različnih vsebinah slovenskega turizma. Avtorica Janja Štrumbelj je pokazala, kako se lahko z enim samim živilom ali jedjo ustvari odlična zgodba za domače in druge turiste. Navsezadnje ima ta izdelek tudi primerne ekonomske učinke in je v ponudbi prisoten vsakdanje, ne pa kot večina ostalih, ki jih je pogosto treba naročati posebej.

Le potica avtorica Janja Štrumbelj

Drugo mesto in srebrno priznanje je prejel kozarec medu, v katerega je vložena čipka iz sladkorja, ki je produkt LAS projekta in Idrijsko-Cerkljanske razvojne agencije, ki je izdelek razvila, tržijo pa ga na Zavodu za turizem. To je že drugi primer sladkorne čipke, ki nam je bila do sedaj poznana z odlične idrijske tortice Rezi. Sladkorna čipka v medu združuje dve značilni slovenski zgodbi: čebelarsko in klekljarsko.

Med s sladkorno čipko, ki je produkt LAS projekta in Idrijsko-Cerkljanske razvojne agencije. Trži ga Zavod za turizem

Komisija je na tretje mesto uvrstila značilni darilni sir trnič z Velike planine nad Kamnikom, izdelovalk Tatjane Koželj in Helene Kropivšek, kar je posledica odličnega kamniškega projekta Okusi Kamnika.

Darilni sir trnič z Velike planine, izdelovalk Tatjane Koželj in Helene Kropivšek

Zlati in srebrni spominki nas bodo zastopali na evropskem tekmovanju, na katerem so slovenski spominki vedno zasedali najboljša mesta. Koordinator mreže ERG je to tekmovanje uvedel kot vsakoletni dogodek, nagrajeni spominki pa so deležni tudi ustrezne mednarodne promocije. Zato lahko rečemo, da se bo krog izbiranja zavrtel tudi v prihodnje leto, ko bomo v Sloveniji spet izbirali spominke alpske makroregije. Ob tem velja poudariti, da se mreža ERG uspešno širi v Evropi, prav tako nastaja tudi na območju obeh Amerik in še kje.

Besedilo: Prof. dr. Janez Bogataj

Fotografije: Turistična zveza Slovenije

V četrtek 22. julija ob 18.00h bo v portugalski Coimbri potekalo Evropsko tekmovanje za najboljše gastronomske spominke, na katerem nas bodo zastopali zlati in srebrni spominki iz lanskoletnega izbora v Mediteransko – Kraški regiji. V živo ga bodo prenašali preko Facebook strani Coimbra Region, European Region of Gastronomy awarded 2021-22

Prejšen članekTuristična vizija: SLOVEnija – ljubezen in mir
Naslednji članekPlavajoči grad Snežnik kot praznik prostovoljstva

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here