Hiša Kranjske čebele vabi

0
191

Središče starodavne Višnje Gore bogati prav posebna hiša, Hiša kranjske čebele – APILAB. Občina Ivančna Gorica je namreč v stavbi nekdanje šole, ki je leta samevala, vdahnila prav posebne vsebine, ki so obogatile tako Višnjo Goro kot samo občino.

Da je Hiša kranjske čebele dobila svoje mesto prav v Višnji Gori, ni naključje. Na gradu Podsmreka sta namreč s svojimi otroki živela Emil in Antonija Rothschütz. Emil je veljal za čebelarskega strokovnjaka svojega časa ter uglednega in uspešnega trgovca s čebeljimi družinami in čebelarsko opremo. Sodeloval je z dr. Avgustom Pollmannom in mu pošiljal primerke naše kranjske čebele na univerzo v Poppelsdorf. Dr. Pollmann je te čebele opazoval, jih opisal ter jim nadel znanstveno ime Apis mellifera carnica. Tako je od leta 1879 naša čebela tudi uradno priznana kot podvrsta medonosnih čebel in uvrščena v sistematiko le-teh.

Na doživljajski razstavi obiskovalcev v čudežni svet čebel popeljejo trije člani družine Rothschütz – dr. Filip, Emil in Antonija. Fotografija: Andrej Peunik

V Hiši kranjske čebele se torej vse vrti okoli čebele, njenih navad, življenjskega prostora in družine. Na doživljajski razstavi obiskovalce v čudežni svet čebel popeljejo trije člani družine Rothschütz – dr. Filip, Emil in Antonija. V prostoru ‘Travnik’ spoznavajo življenjski prostor čebel in drugih opraševalcev, v ‘Laboratoriju’ si ogledajo številne pripomočke iz časa, ko je na gradu Podsmreka delovalo čebelarsko podjetje Kranjski trgovski čebelnjak, ter življenje v panju ter biologijo same čebelje družine. V ‘Panju’ obiskovalce pozdravijo prave kranjske čebele, v ‘Kuhinji’ pa Antonija obiskovalce popelje med čebelje pridelke in slastno medeno kuharijo. Za konec spoznavajo čebelo kot vir navdiha v umetnosti in literaturi, svoje znanje pa lahko preizkusijo v zabavnem kvizu.

Obisk Hiše se nato nadaljuje v Informacijskem centru, kjer si obiskovalci nadenejo posebna VR-očala in se sprehodijo po gradu Podsmreka. V prijetni trgovinici pa si lahko zase in za najbližje priskrbijo čebelje pridelke, darila ali kakšen medeni posladek.

Vsak dan v tednu ima vrata odprta hišna kavarna, v kateri lahko popijete odlično kavo ali se posladkate s kakšno medeno sladico.

Obiskovalci, ki želijo obisk v naši občini nekoliko podaljšati, lahko prenočijo v nastanitvah Spanje v panju, čisto na vrhu Hiše kranjske čebele, Fotografija: Andrej Peunik

Obiskovalci, ki želijo obisk v naši občini nekoliko podaljšati, lahko prenočijo v nastanitvah Spanje v panju, čisto na vrhu Hiše kranjske čebele. Sobe, oblikovane kot satne celice na čebeljem satju, omogočajo vsem, ki bodo v hiši prenočili, zares edinstveno izkušnjo spanja v panju. Gostje pa lahko uživajo v 360-stopinjskem razgledu na Višnjo Goro in njeno okolico.

APILAB v Hiši kranjske čebele je namenjen krepitvi kompetenc malih in srednje velikih podjetnikov ter posameznikov iz lokalnega okolja in širše. V njem se gradijo nova sodelovanja, v digitalnem laboratoriju je mogoče dostopati do najsodobnejše opreme, na predavanjih in izobraževanjih, ki jih načrtujemo skupaj s strokovnjaki s področja različnih tematik podjetništva, rasti in razvoja, pa pridobiti in nadgraditi svoje znanje.

V sklopu Hiše je našim obiskovalcem na voljo tudi večnamenska predavalnica z vso opremo, potrebno za pripravo dogodka, predavanja ali pogostitve.

Za vse naše obiskovalce pripravljamo različne programe in vodene oglede po razstavi in Višnji Gori. Organizatorjem izletov in turističnim vodnikom smo v pomoč pri iskanju dodatnih aktivnosti v naši občini ali iskanju gostinskih ponudnikov.

Naša vrata so odprta vsak dan. Informacijski center, kavarna ter nastanitve so odprti vse dni v tednu, doživljajska razstava pa od torka do nedelje.

Za več informacij pokukajte na našo spletno stran www.hisakranjskecebele.si. Vabimo vas, da si rezervirate svoj termin obiska v Informacijskem centru, po elektronski pošti na info@hkc.si ali po telefonu 01 44 40 410.

Dobrodošli!

Besedilo: Petra Peunik Okorn, za Hišo Kranjske čebele

Naslovna fotografija: Branko Petauer

Prejšen članekKjer hudič babi brusi jezik
Naslednji članekNa višini 15 kilometrov s hitrostjo 1.300 kilometrov na uro

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here