Na višini 15 kilometrov s hitrostjo 1.300 kilometrov na uro

0
265

Največji muzejski kompleks v Sloveniji je Park vojaške zgodovine v Pivki in eden največjih tovrstnih v Evropi. Lani si ga je ogledalo skoraj 55.700 obiskovalcev, kar je že zelo blizu po številu obiska rekordnemu letu 2019, ko jih je bilo 58.000.

Stara lokomotiva, s katero se je leta 1978 končalo obdobje parne vleke na slovenskih železnicah. Lokomotiva je restavrirana, težka 145 ton, dolga 23 metrov, največjo hitrost pa je dosegla 80 kilometrov na uro.
»Takšen muzejski turistični center z izjemno pestrostjo eksponatov in bogastvom zbirk sila redko vidiš…,« so bili nad ogledom Parka navdušeni turisti iz ZDA.

Park vojaške zgodovine, muzejsko in turistično središče, je hitro razvijajoč, ki s pestrostjo eksponatov in bogastvom zbirk obiskovalcem prinaša edinstven vpogled v nacionalno in svetovno zgodovino.

Vstopiti v diverzantsko podmornico je posebno vznemirljivo doživetje. A zato se je treba predhodno najaviti in rezervirati termin. Hkrati si notranjost ogleda 10 obiskovalcev.
Jurišno transportni vojaški helikopter.
.- Matija, vodnik po Parku, strokovno razloži zgodovino, vlogo in opremo podmornice.

Nosilna razstava parka je Pot v samostojnost, ki predstavlja prelomno obdobje osamosvajanja Slovenije in vojne 1991. leta. V muzeju obiskovalec najde od najstarejših lokov do izjemne tankovsko – artilerijske zbirke muzejskih zelo velikih eksponatov na čelu s podmornico. Slednjo si je mogoče ogledati tudi od znotraj, prav tako pa se je možno preizkusiti na simulatorju letenja z MIG-om na višini 15.000 metrov s hitrostjo 1300 kilometrov na uro. »V parku imamo razstavljenih več kot 100 velikih eksponatov, med drugim policijski pomorski čoln, ki so ga k nam pripeljali v minulem letu, dopolnjujejo pa ga številni manjši predmeti ter stalne, začasne in gostujoče razstave. Osrednja letošnja razstava je posvečena skrivnostim Enigme,« pravi Boštjan Kurent, strokovni vodja in muzejski kustos. Kot moderen muzejski kompleks ima Park tudi dobro založeno muzejsko trgovino, ki ponuja od vojaških jaken in jopic do raznih spominkov, urejeno počivališče za avtodome in restavracijo Kantina. V poletnih mesecih vse do konca oktobra je med tednom odprt od 10. do 16. ure, ob sobotah nedeljah in praznikih pa od 10. do 18. ure.

Tekst in fotografija: Duša Podbevšek – Bedrač

Na naslovni fotografiji: Pravo adrenalinsko doživetje je pilotiranje vojaškega letala MIG – 21 na simulatorju letenja. Tudi za to doživetje je treba v naprej rezervirati časovni termin. Ob obiskovalcu »pilotu« za vso potrebno asistenco skrbi Valter, vodnik po Parku.

 

Prejšen članekHiša Kranjske čebele vabi
Naslednji članekBotanični vrt ob vili Mirasso kot pripoved o človeku, naravi in času

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here