Izlet za splet: Poslastica IT Tour-a

Ste bili na letošnjih Dnevih slovenskega turizma (DST)? Osebno me na teh srečanjih zmeraj znova navdušijo bogastvo in avtentičnost turističnega delovanja ter ponudbe, inovativnost in povezanost lokalnih skupnosti ter predanost lokalnih akterjev v turizmu, še posebno društev. In to bogastvo ter avtentičnost lažje ustvarjamo in še lažje s svetom delimo z uporabo digitalnih orodij.

Piše: Katja Beck Kos, Rajzefiber

Tudi zato je bil zelo zanimiv obisk dogodka v sklopu DST IT Tour, kjer se je predstavilo 18 dobrih praks s področja digitalizacije, ki lahko služijo kot navdih. Dogodek je organizirala Slovenska turistična organizacija (STO) v sodelovanju s Strateško inovacijskim partnerstvom za turizem (SRIPT).

Ob že znani interaktivni mizi Pokrajinskega muzeja Maribor, VR-izkušnji na Celjskem gradu Spremeni tok zgodovine, digitalizirani jami Divje babe dovolite, da predstavim nekatere novejše rešitve, ki lahko navdihnejo tudi vas.

Pozabljena istrska skrivnost

Turistično združenje Izola je želelo nasloviti več izzivov: približati dediščino značilnemu obiskovalcu – raziskovalcu, igrificirati dediščino, povečati obisk muzeja Izolane, in to zunaj sezone. Tako so s pomočjo digitalne aplikacije razvili pustolovsko igro na prostem – edinstveno doživetje z imenom Lov na pozabljeno istrsko skrivnost, ki je zabavno tako za domačine in tiste, ki Izolo že poznajo, kot tiste, ki jo obiščejo prvič. S svojo družbo lahko priredite pravo tekmovanje. Komaj čakam, da naslednjič obiščem Izolo!

Več tukaj: https://www.visitizola.com/pozabljena-skrivnost/

Grajski pobeg na gradu Prem v Ilirski Bistrici

V Ilirski Bistrici so digitalna orodja uporabili za drugačno srečevanje z njihovo lokalno kulturno dediščino, in sicer v obliki digitalne igre pobeg z gradu. S pomočjo digitalne pustolovščine in reševanjem nalog boste lahko z gradu pregnali zlobno čarovnico. Igra je primerna za manjše skupine, družine in je privlačna za mlajše generacije, ki na ta način igrivo spoznavajo dediščino.

Več tukaj: https://www.visitilirskabistrica.si/sl/h/grajski-pobeg-na-gradu-prem

Brezplačna Plečnikova vizija z NEXTO

Potep po obstoječih Plečnikovih vrhunskih stvaritvah lahko opravite brez digitalne pomoči. Kaj pa njegove sanje in vizije, ki jih je izrisal, a jih nismo uspeli uresničiti? Nekatera Plečnikova dela so s tem, ko so ostala neuresničena, postala še bolj mitska in legendarna in burijo duhove še danes. Turizem Ljubljana vam jih ponuja kot brezplačno doživetje na aplikaciji NEXTO. S pomočjo sodobne tehnologije in avdiovodnika si lahko ogledate 3D-modele stavb izpod rok vizionarja Plečnika, ki so ostali izrisane na papirju.

Prva NFT* večerja

Med predstavitvami se je znašla tudi NFT večerja, ki so jo izvedli pri partnerskem konzorciju FromZero v sodelovanju z EDEN restavracijo in Rajzefibrom. Gre za prvo tovrstno izkušnjo v Sloveniji! S tem dogodkom so želeli preveriti uporabnost NFT – non fungible tokens v turizmu in gastronomiji. NFT-je so uporabili kot nadomestek klasičnih vstopnic, saj tehnologija NFT ticketing rešuje kar nekaj perečih problemov, s katerimi se srečujemo v industriji gostoljubja (npr. ponarejanje vstopnic, prodaja na črnem trgu, omejenost vstopnic na eno platformo itd.). Večerja je bila razprodana – gostje so za 10 vstopnic, ki so bile na voljo, skupaj odšteli 1 ether (v času pisanja to pomeni slabih 1600 evrov), restavracija EDEN pa je z uporabo NFT-tehnologije odprla vrata čisto novemu segmentu. Kako je potekala, lahko pogledate tukaj: https://fb.watch/hdyrwjehjX/

Digitalna pomoč za povezovanje destinacije E – kartica doživetij Šaleške doline

S pomočjo enostavne e-kartice je Šaleška dolina povezala sicer nepovezane akterje in podaljšala bivanje gostov v njihovih krajih. Gostje lahko izbirajo med tematsko različnimi karticami – gost lahko izbira med Aktivnimi, Gurmanskimi, Zgodovinskimi in Družinskimi doživetji ter hkrati pridobi popuste pri posameznih vsebinah.

Več na https://shop.visitsaleska.si/

Podobno so v Idriji razvili sistem skupnih vstopnic, s tem spodbudili daljše zadrževanje obiskovalcev v kraju in se izognili papirnim vstopnicam. Pripravili so različne pakete, ki omogočajo družinam in skupinam, da izkusijo lokalno dediščino idrijskega od klekljanja, žlikrofov do rudarstva.

*Torej, kaj je NFT? Non fungible token je nezamenljiv žeton v digitalnem svetu, individualno določeni digitalni zapisi, ki jih ni mogoče nadomestiti z drugimi enake vrste. Zaradi te lastnosti so NFT-ji postali identifikatorji digitalnih originalov, kot so umetniška avtorska dela, slike, glasba, dogodki ipd. Vezani so na tako imenovane ‚pametne pogodbe‘, katerih značilnost je sledljivost avtorstva od začetkov. Možna uporaba NFT in pametne pogodbe je npr.: nekdo napiše zgodbo na podlagi lokalne dediščine, drugi jo ilustrira, tretji jo promovira in prodaja spletnim trgovinam, spletne trgovine pa svojim končnim uporabnikom. Vsi skupaj imajo s pametno pogodbo natančno določene deleže, ki so nespremenljivi in iz katerih izhajajo njihovi dobički.

Prejšen članekOsupljiva zgodovina zeliščarske tradicije na otoku
Naslednji članekBogati animacijski in doživljajski programi