Jama Pekel, ponos  Šempetra v Savinjski dolini

0
419

Jama Pekel leži le 4 km severno od Šempetra v Savinjski dolini. Je ena največjih kraških jam na Štajerskem, ki je urejena za turistične oglede. V njeni notranjosti so številne zanimivosti, ki presenečajo naše obiskovalce, zato si jo je vredno ogledati. Njena znamenitost je podzemni slap s štirimi metri vodnega padca.

Jama Pekel, spodnji vodni del

Jama Pekel z dolino Peklenščice je naravni spomenik na zavarovanem območju krajinskega parka, poimenovanem Ponikovski kras. Vhod v jamo pa leži še na posebno varovanem območju Natura 2000.

To jamo je izoblikoval potok Ponikvica, ki se vije po planoti nad jamo. Pred milijoni let je bilo tu obrobje Panonskega morja in voda je počasi obdelovala in oblikovala čudovito kraško podzemlje. Pravijo, da je ta jama stara več kot 3,5 milijona let.

Pogumni radovedneži so se pogosto odpravljali raziskovat jamske rove. Takšen ogled je bil seveda zelo nevaren, saj je bila okrog in okrog sama divjina, prav tako divja pa je bila njena notranjost.

Jama je bila pravi izziv članom Turističnega društva Šempeter v Savinjski dolini, ki so za odkrivanje in nadaljnje raziskovanje povabili na pomoč jamarje, člane jamarskega kluba Črni galeb iz Prebolda. Največja želja domačinov je bila, da bi jamo približati številnim ljudem. Lotili so se zahtevnega dela in začeli v notranjosti urejati poti, ograje, stopnice, napeljali elektriko in vse potrebno za varen vstop in ogled jame. Veliko prostovoljnega dela je bilo vloženega v njeno ureditev, da je lahko leta 1972 sprejela prve obiskovalce. Letos bomo torej praznovali polnih 50 let, odkar je zasvetila prva lučka in sprejela goste v čudovito kraško podzemlje. Pred vhodom v jamo so člani postavili brunarico, kioska, klopce, mizice za prijetno posedanje ob žuborenju Peklenščice, za otroke pa različna igrala. Po gozdu nad jamo je speljana še gozdna in geološka učna pot Gozdovi so pljuča Pekla, ki jo upravlja Celjsko gozdarsko društvo.

Jama Pekel, kapniški steber

Od kod pa ime Pekel? Vse leto je v jami stalna temperatura, med 10 °C in 12 °C, zato je poleti v njej prijetno, pozimi pa je večkrat topleje kot zunaj. Zaradi te temperaturne razlike pogosto nastaja megla. Vraževerni ljudje so menili, da v jami živi vrag, ki se greje, da se iz nje kadi. Zato so jamo poimenovali Pekel.

V resnici pa je dobila ime po kamnitem vhodu v jamo. Če se pri vhodu ozremo proti skali in dobro opazujemo, se lepo vidi vklesana podoba peklenščka.

Vhod v jamo Pekel

Kako pa je ta podoba prišla tja?

Zgodba pripoveduje takole: ob potoku je bilo je nekoč perišče. Tam so mlada dekleta in žene prale perilo. V jami je živel hudič, ki se je zaljubil vanje. Sklenil je, da jih bo odpeljal v pekel. Tako je nekega jutra prišel na plan. Dekleta in žene so se prestrašile in zakričale, naj jim kdo pomaga. Pa je ravno takrat izza hriba pokukalo sonce in posijalo na vhod ter samega peklenščka s svojimi žarki spremenilo v kamen. Tako je še danes ujet v kamnu in krasi vhod v jamo.

Čeprav je v jami popolna tema, so v notranjosti živali, in sicer raki, netopirji in pajki. Jama je habitat vsaj treh vrst netopirjev (mali podkovnjak, veliki podkovnjak in navadni netopir). Kot pravi endemiti pa so v njej jamski polžki, ki so veliki le en milimeter, in jamski krešič, ki meri pet milimetrom.

Turistični dom

Sprehod po podzemlju vodi ob potoku Peklenščica do posebnega podzemnega slapa, nato pa v zgornji suhi del jame, ki nudi poglede na čudovite kapniške oblike, ki burijo domišljijo. Ogled jame v dolžini dobrega kilometra z jamskim turističnim vodnikom traja skoraj eno uro, seveda z ustrezno obutvijo in oblačili, primernimi temperaturi v jami.

Pohod od Petra do Pekla

Pa še nekaj zanimivosti …

  • V jami je najvišji podzemni slap v turistično urejenih jamah Slovenije.
  • V poletnih mesecih, ko je zunaj vroče in soparno, je v Peklu prijetno hladno in sveže, zato so obiskovalci še posebno veseli obiska te čudovite kraške lepotice v najbolj vročih dneh.
  • Ali veste, da se lahko v jami Pekel tudi poročite? Če se, je lahko takoj po poroki pekel že za vami.

 Člani Turističnega društva Šempeter v Savinjski dolini že 50 let upravljamo to kraško lepotico in v celoti skrbimo zanjo. Številni obiskovalci, tako domači kot tuji, so posebno presenečeni nad njeno notranjostjo. Zunanji ambient ponuja popolno sprostitev in odmik od vsakdanjosti. Vse to je nastalo zaradi pridnih rok prostovoljcev. Vse za sprejem gostov in njihovo zadovoljstvo, za kar poskrbijo strokovni in prijazni vodniki.

Jama Pekel je zares edinstvena jama na Štajerskem, ki vas popelje od Pekla do nebes.

 Turistično društvo Šempeter v Savinjski dolini

Ob rimski nekropoli 2

3311 Šempeter v Savinjski dolini

www.td-sempeter.si

 

 

 

Prejšen članekJama Vilenica – prva turistična jama v Evropi
Naslednji članek12 .Pohod k slapu Savica – 7.5.2022

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here