Ponovno lahko raziskujemo podzemlje

0
822

Podzemni biser dolenjskega krasa, ki leži pri vasi Velike Lipljene, 8 kilometrov južno od Grosuplja, ponovno odpira svoja vrata. S sproščanjem ukrepov ob epidemiji koronavirusa bo Županova jama to soboto ponovno odprta za turistične oglede z vodnikom.

Foto: Marjan Trobec

Ogledi bodo možni po urniku, objavljenem na spletni strani www.zupanovajama.si in po predhodnem dogovoru. Skupine obiskovalcev bodo majhne, od 15 do 20 oseb. Za oglede po urniku je zaželena predhodna najava, da skupine ostanejo primerno velike. V primeru večjega povpraševanja bodo odprte dodatne ure ogledov, o čemer bomo obveščali preko spletne strani in družbenih omrežij.

Županov kapnik
Foto: Marjan Trobec

Županova jama je kraška jama, ki je za turizem urejena že od leta 1927. Sestavlja jo sedem podzemnih dvoran, bogato okrašenih z raznovrstnimi kapniki. Obiskovalci si jo v času epidemije lahko ogledajo do vključno šeste, Matjaževe dvorane, čas trajanja ogleda je okoli 70 minut. Priporočamo primerno obleko in pohodno obutev. Aktivnosti z delavnicami za otroke in ogledi s svetilkami zaenkrat še niso mogoči.

Kapniška skupina Prestol kralja Matjaža
Foto: Marjan Trobec

Med nakupom vstopnic, obiskom jame in ogleda razstavnih površin je potrebno upoštevati medsebojno razdaljo najmanj dveh metrov. Obiskovalci so zavezani k nošenju maske in uporabi razkužila. Upravljalec bo med ogledi poskrbel za varen obisk. Obiskovalce ob tem pozivamo, da se držijo preventivnih ukrepov, ki so objavljeni na spletni strani. Ogled ni možen za osebe z vidnimi znaki bolezni COVID-19, zaradi razgibanega terena v jami pa ogled odsvetujemo tudi osebam, ki bi ob uporabi maske lahko imele težave z dihanjem (pljučne bolezni, bolezni srca, …).

Spomenik neznanemu junaku
Foto: Marjan Trobec

V bližini Županove jame se obiskovalci lahko odpravijo tudi na sprehod po učni poti Po sledeh vodomca, ki je lahka, 5 kilometrov dolga krožna pot, primerna za vse ljubitelje narave in manj obiskanih pohodnih poti.

 

Damijan Viršek

Prejšen članekVintgar vabi v naravni objem
Naslednji članekLuksuz za vsak žep

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here