Kjer je zgodovina pustila najlepše sledi: Vipavski Križ

0
1348
Foto: Mateja Gruden

Med vipavskimi vasmi je med najslikovitejšimi zagotovo Vipavski Križ s svojo značilno podobo, ki jo je videti že od daleč: podolgovatega strnjenega naselja na griču, z dvema zvonikoma, ki se svetlikata nad opečnatimi strehami. A njegove najbolj zanimive zgodbe se skrivajo znotraj obzidja, zagotavljajo v Zavodu Vipavski Križ, ki ta »biser sredi Vipavske doline«, kot ga številni imenujejo, podrobno predstavlja na svoji spletni strani. Kakor tudi njegovo zgodovino, ki se začenja konec 15. stoletja, ko so tu začeli graditi utrdbo in naselje obdali z obzidjem.

Vas spada med najlepše zgodovinske kulturne spomenike Slovenije in je v celoti spomeniško zaščitena: njene ulice (gase), obzidje, grad, trgi, samostan, v katerem je živel in ustvarjal tudi znameniti slovenski pridigar Janez Svetokriški … Kakšne zgodbe še skrivajo, pa vam lahko odkrijejo lokalni vodniki na vodenih ogledih.

Vipavski Križ leži na vrhu griča sredi Zgornje Vipavske doline, v bližini Ajdovščine; zgolj skok z avtoceste, in že ste tam!

L. L.

Prejšen članekBrez pisala, brez papirja, samo preprosta aplikacija
Naslednji članekFestival solzic

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here