Najslikovitejše vasice v Brdih: Šmartno

0
1484
Foto: M. G.

Utrjeno obzidje, strnjene hiše in ozke uličice se povezujejo v kar se da slikovit prizor: to je vasica Šmartno v Goriških Brdih na razglednem pomolu, obdana z vinogradi, oljčniki in sadovnjaki.

Znotraj ohranjenega obzidja je strnjeno jedro okoli cerkve sv. Martina – največji cerkvi v Brdih, katere zvonik je bil prvotno trdnjavski stolp. V njem visi zvon iz leta 1857 z motivom svetih treh kraljev. Baročna cerkev ima tri imenitne marmorne oltarje, še posebno bogat je glavni oltar. Prezbiterij in križev pot je poslikal Tone Kralj, lepo delo je tudi bela marmorna prižnica na desni strani cerkvene ladje. In ko smo že pri slikarjih: starejša vzdolžna hiša ob južnem obzidju je domovanje rodbine Musič, iz katere izvira znani slovenski slikar in grafik Zoran Mušič. Njegovi straši počivajo na pokopališču na griču ob vasi.

V vasi je Hiša kulture, v kateri med drugim pripravljajo tudi pokušnje briškega oljčnega olja, v Briški hiši pa si je mogoče ogledati nekdanjo opremo preprostega doma z ognjiščem. Vas še zlasti oživi ob prireditvah Brda in vino ter ob martinovanju.

Najlepši razgled na Šmartno

Foto: M. G.

Če si želite Šmartno ogledati tudi iz ptičje perspektive, pa se podajte v bližnje Gonjače, kjer je 23 metrov visok razgledni stolp s 144 stopnicami. Ob lepem vremenu se z njega odpre lep pogled na Brda, Julijske in Karnijske Alpe, Dolomite, Furlanijo, Tržaški zaliv, Kras, Vipavsko dolino in Trnovski gozd.

L. L.

Prejšen članekOdmevi dediščine v Baški grapi
Naslednji članekOdkrivanje skrivnosti prazgodovinskega ljudstva

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here