Festival solzic

0
1164
Milenijska fotografija na prvem Festivalu solzic Foto: Šime Strikoman

Koroška pod Uršljo goro bo znova slavila praznik dediščine s Festivalom solzic, ki vabi v petek in soboto, 18. in 19. maja, na Strojno ter v Kotlje in Pekel.

Na Strojni, kjer bo v petek ob 18. uri odprtje festivala, bo tudi literarni tabor, kjer slovenski jezik in še zlasti posebnost slovenske literature – bukovništvo, združujeta učence osnovnih šol iz avstrijske in slovenske Koroške. Iz Pliberka prihaja v goste Neue Mittelschule Bleiburg/Pliberk pod vodstvom Krop Pepeja in Kušej Marice. Kotlje bodo postregle s Kotl’jado, kulturnim perpetuumom mobile, koroško tržnico in milenijsko fotografijo (režirana fotografija, posneta iz zraka). Pekel, avtentično prizorišče iz Prežihovih Solzic, bo z zborom peklenščkov poskrbel za sprejem obiskovalcev, kot se spodobi: s hudičevimi jajci, velikimi in malimi grehi, Luciferjevo slino … in življenjskimi napotki samega Luciferja. Vodeni obiski Pekla bodo v soboto ob 11. in 14. uri.

Posebnost letošnje prireditve pa je gostovanje Zavoda za turizem Bohinj, ki se bo v Kotljah predstavil s svojim Festivalom alpskega cvetja in spomnil na 240-letnico Triglava, ki jo praznujemo letos, tudi z maketo Aljaževega stolpa v naravni velikosti. Oba festivala pa sta začetek tkanja novega turističnega produkta Cvetlični festivali Slovenije.

Renata Picej

Prejšen članekKjer je zgodovina pustila najlepše sledi: Vipavski Križ
Naslednji članekVinska vigred v Beli krajini

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here