Naj bo vaša izbira kakovostna lokalna hrana in pijača

0
242

Kakovostna hrana in pijača, ki prihaja iz lokalnega okolja, zagotavlja svežino, okus, delovna mesta, obdelano in poseljeno podeželje, je del tradicije in kulture prehranjevanja. Pri njeni pridelavi in predelavi imajo odločilno vlogo kmetijska in živilska podjetja, ki so najpomembnejši pridelovalci hrane in pijače v Sloveniji. Slednja zagotavljajo visoko kakovost, spoštujejo zahtevne standarde pridelave in predelave, skrbijo za dobrobit živali in okolje. V interesu vseh je, da potrošnik v Sloveniji lahko izbira in izbere lokalno kakovost tako v trgovini, šoli, vrtcu, gostinstvu in turizmu. In prav sektor HORECA je tisti, kjer želimo okrepiti uporabo lokalnih surovin in živil ter pijače.

V Sloveniji imamo več kot 1.000 kmetijskih in živilskih podjetij, ki skupno zaposlujejo več kot 16.500 zaposlenih in letno ustvarijo več kot 2,6 milijarde evrov prihodkov. Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS združuje 256 članov, ki predstavljajo več kot 80-odstotno reprezentativnost vseh podjetij v živilstvu v Sloveniji. Njeno poslanstvo je, da gradi stabilen sistem pridelave hrane, ki bo družbeno, gospodarsko, okoljsko vzdržen, pravičen in trajnosten. Člani zbornice so trenutno organizirani v 13 panožnih združenjih, ki pokrivajo skoraj celoten sektor hrane in pijače.

V želji, da se okrepi sodelovanje in vzpostavi medsektorsko verigo vrednosti živilskopredelovalnega sektorja, gostinstva in turizma, je bil leta 2021 podpisan memorandum o sodelovanju GZS – Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij s Turistično-gostinsko zbornico Slovenije in Sekcijo za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije. Z njim želijo oblikovati poslovno učinkovit model za strateško dolgoročno partnerstvo med dobavitelji živil in pijače ter sektorjem HORECA, ki bo prispeval k dolgoročnemu razvoju celotne verige in večji promociji lokalne hrane in pijače v ponudbi.

Prav tako je zbornica sektorju HORECA odprla Katalog živil za javno naročanje, ki postaja sicer najpomembnejše orodje pri naročanju lokalnih živil v javnih zavodih. S tem je vsem gostinskim in turističnim obratom omogočen dostop do lokalne hrane in pijače na enem mestu. Kmetijska in živilska podjetja s svojim odgovornim in trajnostnim ravnanjem v obliki prostovoljnih zavez na področju prehrane ter drugih področjih potrošnike spodbujajo k uporabi lokalno pridelane in kakovostne hrane.

Na Dnevih slovenskega turizma v Laškem je potekala tudi degustacija izbranih krožnikov z ustreznim pivom.

Podjetja veliko pozornost namenjajo okolju, podnebnim spremembam, biodiverziteti, zavrženi hrani, odpadkom, embalaži, varnosti živil, zdravemu življenjskemu slogu, skrbi za konkurenčnost in rast, ohranjanju delovnih mest, krepitvi znanja in odnosov v verigi. Kot potrošnik si vsak želi jesti kakovostno, okusno hrano, ki bo narejena iz lokalnih surovin in se bo odlično ujemala z lokalnimi pijačami, vinom in pivom.

Združenje slovenskih pivovarn, ki se trudi pivo slovenskih pivovarjev umestiti tudi v ponudbo HORECA in turističnega sektorja, se je predstavilo na Dnevih gostinstva in turizma. Pivovarji so predstavili na večini dogodkov in udeležencem pokazali del pestrosti svoje ponudbe.

Pivovarstvo je v Sloveniji doživelo razcvet po osamosvojitvi.

Združenje slovenskih pivovarn se je leta 2019 pridružilo Zbornici kmetijsko-živilskih podjetij pri GZS. Povezuje in v svojo sredo vabi vse slovenske pivovarje, ki želijo skupaj ustvariti čim boljše pogoje za hitro okrevanje in razvoj pivovarske branže. Združuje našega velikega pivovarja, Pivovarno Laško Union, in mala pivovarska podjetja.

Pivovarstvo v Sloveniji je razcvet doživelo po osamosvojitvi Slovenije, po znižanju trošarin na pivo za mala pivovarska podjetja leta 2016 pa se je trend rasti le še povečeval. Od prvih nekaj manjših pivovarjev danes po podatkih SURS-a lahko preštejemo že več kot 60 malih pivovarjev, ki letno zvarijo okrog 20.000 hektolitrov piva ali 3 odstotke piva, trenutno popitega v Sloveniji. Pestrost in visoka kakovost slovenskega piva se lahko kosa z mednarodno pivovarsko ponudbo, saj je kreativnost in predanost pivu ena od velikih odlik naših pivovarjev.

V Sloveniji lahko že danes najdemo vse najbolj zanimive in trendovske stile piva, poznane po svetu. Pivo postaja kot pijača zelo uporabno za kombiniranje s hrano, tako imenovani ‘food pairing’.  Postaja pomemben del turistične in gastronomske ponudbe Slovenije in ga lahko z velikim ponosom predstavljamo domačim in tujim gostom kot gastronomski in turistični zaklad. Pivo in obiski pivovarjev gostom prinašajo nova doživetja in spomine ter prinašajo novo znanje o pivovarstvu v Sloveniji.

Z aktivnostmi članov Združenja slovenskih pivovarn se dviguje tudi kultura odgovornega uživanja piva, krepi trajnostna in kakovostna izdelava ter trženje piva. Pivovarji si prizadevajo za pravično obdavčitev in trgovino s pivom ter dvig pozitivne podobe piva in pivovarjev v Sloveniji in zunaj nje.

Več o Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS na:

https://www.gzs.si/zbornica_kmetijskih_in_zivilskih_podjetij

Prejšen članekOdskočna deska do najboljših slovenskih kuhinj
Naslednji članekLjutomer– mesto tabora, kasaštva, filma in vina

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here