Ljutomer– mesto tabora, kasaštva, filma in vina

0
225

Ljutomer leži v osrčju Prlekije, ki se kot rodovitna dlan zemlje v severovzhodnem delu Slovenije radodarno razgrinja v nepregledna žitna polja in dviga v velike valove hribov, po katerih so v poseben red ujeti vinogradi. Od nekdaj naklonjena konjereji, prepoznavna po termalnih vrelcih, štorkljah, klopotcih na 4 vetrnice, izjemni kulinariki in gostoljubnih ljudeh, je pravi zaklad za odkrivanje novih doživetij.

V Ljutomerju so se zgodile prve konjske dirke na Slovenskem,

Mesto ima bogato zgodovino, saj je prav tukaj bil pred več kot sto petdesetimi leti organiziran  I. slovenski tabor, na katerem je zaživela ideja o Zedinjeni Sloveniji, tukaj so se zgodile prve konjske dirke na Slovenskem, ustanovljeno je bilo dirkalno društvo, prvo na slovenskih tleh in drugo v Evropi, tudi prve slovenske filmske zapise je prav v mestu Ljutomer posnel dr. Karol Grossmann in ja, pri nas je bila odprta tudi prva samopostrežna trgovina v Sloveniji. Po njenem izročilu je v centru mesta zaživel center za lokalno samooskrbo, kjer so na voljo kakovostni domači izdelki lokalnih ponudnikov ekološke pridelave.

Iz Ljutomera se med vinogradi vije pot proti Jeruzalemu, biseru naših goric, ki s svojim svetim imenom, energetskimi silnicami, vinsko cesto, kjer uspevajo vrhunska bela vina, prekrasnimi razglednimi točkami, od koder vidimo tri dežele: Avstrijo, Madžarsko ter Hrvaško in romarsko cerkvico, upravičeno nosi ime nebeški kraj. Jeruzalem je najbolj prepoznaven simbol širšega prleškega vinskega območja in je kraj navdiha za vse obiskovalce, ki iščejo sprostitev in oddih ob okušanju žlahtnih prleških vin in domače kulinarike.

V Prklekiji vas čaka tudi okusna hrana.

V Ljutomeru si lahko v času kasaške sezone ogledate dirke s konji kasači, v mesecu juliju doživite mednarodni Grossmanov filmski festival fantastičnega filma in vina, ko se v dneh festivala vsakodnevno odvijajo koncerti, kino na prostem, predstave itd. Prvo soboto v mesecu avgustu pa pri nas lahko doživite pravo sejemsko vzdušje, saj se na Prleškem sejmu, kjer je v ospredju ponudba domače in umetnostne obrti, prleškega vina in kulinarike, predstavijo sejmarji iz celotne Slovenije. Vabljeni, da nas obiščete. Več na https://visit-prlekija.eu/zadruga-in-regija/turisticna-zadruga-prlekija

Kontakt:

Tic Ljutomer, Glavni trg, 9240 Ljutomer, tel: 00386 2 581 11 05, e-pošta: ticljutomer@jeruzalem.si

Prejšen članekNaj bo vaša izbira kakovostna lokalna hrana in pijača
Naslednji članekDobrodošli v Bioterme

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here